Portal nr 1 w powiecie bolesławieckim
BolecFORUM Nowy temat

Czas powrotu religii do salek katechetycznych ?

~~Złotordzawa Frezja niezalogowany
2 listopada 2020r. o 18:45
~~Fiołkowy Brokuł napisał(a):
~~Różowy Len napisał(a):
~~Fiołkowy Brokuł napisał(a): Pytanie do Lnu:
Proszę o wyjaśnienie w sprawie sądu ostatecznego - umarły miliardy ludzi a sądu jak nie było tak nie ma więc gdzie te biedne dusze się podziewają?
Dla mnie dniem sądu będzie dzień mojej śmierci.
Czy nie ma zbyt wielu nieścisłości w dogmatach wiary jak to jest naprawdę.

Rozumiem że byłbyś zainteresowany lekcjami religii dla dorosłych?

Nie tylko ciekawi mnie jak to wytłumaczysz.
Nie wytłumaczę. Nigdy mnie to jakoś szczególnie nie interesowało. Cokolwiek będzie po śmierci, będzie to tym, na co zasłużyłem tu na Ziemi. Bóg jest sędzią sprawiedliwym. Krzywdy mi nie zrobi. To ja sam mogę sobie zrobić krzywdę, jeśli moje grzechy bardziej będą ciążyły ku sprawiedliwości niż Miłosierdziu Bożemu.
Gdzie się podziewają dusze? Dla Boga nie istnieje czas i przestrzeń. Dusze mogą być gdziekolwiek On zechce. Czy twój Sąd odbędzie się zaraz po twojej śmierci, czy też na końcu świata, też nie ma znaczenia. Dla Boga czas nie ogranicza.
Zgłoś do moderacji Odpowiedz
~~Mlecznoróżowy Złocień niezalogowany
2 listopada 2020r. o 18:48
Horus napisał(a):
ale ok.
bezpośredniość...

Nie zgadam się, dla mnie jest to zwykła bezczelność , ale ok , skoro Ty to uznajesz za bezpośredniość, to niech Ci będzie.
Jak widzę łgarstwo to potrafię zaprotestować, nawet w Twojej obronie, chyba o tym wiesz, dlatego przeraża mnie to co tutaj się dzieje .
Wygląd tego świata w dużej mierze zależy od nas samych , więc skoro przekazujemy tylko nienawiść, to nie miejmy później pretensji do wszystkich wokół, tylko do samych siebie.

Dobra_nocka :)
22258
#Horus nieaktywny
2 listopada 2020r. o 19:23
~~Mlecznoróżowy Złocień napisał(a):
Horus napisał(a):
ale ok.
bezpośredniość...

Nie zgadam się, dla mnie jest to zwykła bezczelność , ale ok , skoro Ty to uznajesz za bezpośredniość, to niech Ci będzie.
Jak widzę łgarstwo to potrafię zaprotestować, nawet w Twojej obronie, chyba o tym wiesz, dlatego przeraża mnie to co tutaj się dzieje .
Wygląd tego świata w dużej mierze zależy od nas samych , więc skoro przekazujemy tylko nienawiść, to nie miejmy później pretensji do wszystkich wokół, tylko do samych siebie.

Dobra_nocka :)

dziwnie mi się to czyta...''bezczelnością '' jest nazywanie rzeczy po imieniu?
to forum już lata wstecz straciło szansę na ''wersal''...;)

skończyło się to z odejściem z tego forum Izy, Hega,erjotki Sedwater (jakoś tak ale nie wiem czy nie przekręciłem-przepraszam ) Virgo...
dlaczego dzisiaj np. DP nie pisze jako zalogowana?...proste- po co ma się narażać na określenia ''dzban '' jak to napisał skorn...
dlaczego dawny kmiot nazywający się alterem nie loguje się?...bo chyba nie będzie mi tu wmawiane że nie pisze na forum...

piszesz że stajesz niekiedy w mojej obronie?
gdzie?...jako kto?
mam pamiętać cię dzisiaj jako ''złocienia''a za dwa trzy dni mam zachodzić w głowę kim obecnie jesteś?
po co mi to?
gdzie i d kogo przekazuję nienawiśc?
w jaki sposób?
że do obrażających mnie napiszę kmiocie czy głombie?

to wręcz słowna pieszczota w porównaniu co do mnie piszą ...
zauważasz to?...gdzie ?...gdzie jakieś słowo potępienia?
bo jakoś nie zauważyłem ...;)

mam do kogoś o to pretensje ? aha ...do jednego typa owszem ...
do kogo jeszcze?
do kogo kieruję te pretensje?...nie mam takiej potrzeby...ot po prostu na chamstwo odpowiadam tym samym...

wróć do archiwum ..lata 2013... 2014...2015 ...
tam czarno na białym widać jak obecny poziom ani na cal nie dorównuje tamtym czasom ...

szkoda że dzisiaj na forum nie ma HEGA...
kiedyś napisał mi na priv kilka słów ..słów które do dzisiaj pamiętam i za które do dzisiaj jestem mu wdzięczny ...

HEG...człowiek którego na oczy nie widziałem...

uważasz że nie jestem ''bezpośredni'' a ''bezczelny''?
masz prawo tak to oceniać..

tak jak ja mam prawo do ''szmaciarza'' pisać ''szmaciarzu'' ;)
a co mam mu pisać ''mój drogi''?

i to by było tyle...:)
18442
PIS-PO-PRL
2 listopada 2020r. o 19:36
A żeś się rozpisał... a oni zapytali tylko który kodeks jest według Ciebie lepszy. Hammurabiego czy dekalog :D

Horus napisał(a):
wróć do archiwum ..lata 2013... 2014...2015
tam czarno na białym widać jak obecny poziom ani na cal nie dorównuje tamtym czasom ...

Trzeba założyć jeszcze jeden temat o PISie, albo konfederacji... generalnie traktujący o polityce albo religii... i na bank znowu będzie fajnie :D
Wysyp tych tematów to właśnie po 2015 chyba nastąpił, czy wcześniej też tutaj tak się bawiliście? ;)
Pytam bo nie wiem. Ja tu ogólnie świeżak jestem :D

PIS=PO=PRL
22258
#Horus nieaktywny
2 listopada 2020r. o 20:12
PIS-PO-PRL napisał(a): A żeś się rozpisał... a oni zapytali tylko który kodeks jest według Ciebie lepszy. Hammurabiego czy dekalog :D

Horus napisał(a):

Trzeba założyć jeszcze jeden temat o PISie, albo konfederacji... generalnie traktujący o polityce albo religii... i na bank znowu będzie fajnie :D
Wysyp tych tematów to właśnie po 2015 chyba nastąpił, czy wcześniej też tutaj tak się bawiliście? ;)

wróciłem z protestu ...
nie przeglądam wszystkich postów a słucham właśnie co mówi gen.Rapacki...
zaraz wrócę ..

Dopisane 02.11.2020r. o godz. 19:57:

PIS-PO-PRL napisał(a): A żeś się rozpisał... a oni zapytali tylko który kodeks jest według Ciebie lepszy. Hammurabiego czy dekalog :D

Horus napisał(a):

o pisie?
to już upadła partia ...jak już to ''konfederaci''
podobni ale odrobinę groźniejsi bo zapędy mają rodem z lat 30-ych ...

nie pamiętam czy ''wysyp'' był w tym roku ale było i wesoło i miło...

''świeżak''?...z ''gangu świeżaków''
a ja co do tego mam pewne wątpliwości...ale co tam ...

Dopisane 02.11.2020r. o godz. 20:12:

~~Granatowa Rozplenica 3 godz. 29 min. temu

Horus ! Chciałbyś, żeby teraz obowiązywał zamiast norm chrześcijańskich ?

Czemu boisz się odpowiedzieć ?

o ten post chodzi?
ska przypuszczenie że boję się odpowiedzieć?
bardziej zastanawia mnie to zestawienie kodeksu Hammurabiego z normami chrześcijańskimi...;)
a dlaczego nie z normami muzułmańskimi czy normami wyznawców buddyzmu...

kodeks Hammurabiego powstał o innych czasach i innej kulturze a w niej od czasów sięgających dalej niż sam Hammurabi panowały inne zwyczaje ..
to że wiele kultura zachodnia przywłaszczyła sobie właśnie ze świata arabskiego nie znaczy że wszystko było odpowiednio pasujące do norm europejskich ...

ale jeśli już to warto poznać okoliczności powstania i wprowadzania w życie deklaracji praw człowieka a znajdzie się tam całkiem sporo cech wspólnych ...
dokładnie nie pamietam ale sporo tam było o równości społecznej i poszanowaniu własności ...

to tak ogólnie ...
szczegółowo?...pamiętam coś o ucinaniu dłoni a nawet ręki za jakeś przewinienia...

ilu dzisiaj Polaków chodziło by okaleczonych?...zus by nie wyrobił...;)
~~Granatowa Rozplenica niezalogowany
2 listopada 2020r. o 21:21
Horus napisał(a):
bardziej zastanawia mnie to zestawienie kodeksu Hammurabiego z normami chrześcijańskimi...;)
a dlaczego nie z normami muzułmańskimi czy normami wyznawców buddyzmu...

kodeks Hammurabiego powstał o innych czasach i innej kulturze a w niej od czasów sięgających dalej niż sam Hammurabi panowały inne zwyczaje ..
to że wiele kultura zachodnia przywłaszczyła sobie właśnie ze świata arabskiego nie znaczy że wszystko było odpowiednio pasujące do norm europejskich ...

ale jeśli już to warto poznać okoliczności powstania i wprowadzania w życie deklaracji praw człowieka a znajdzie się tam całkiem sporo cech wspólnych ...
dokładnie nie pamietam ale sporo tam było o równości społecznej i poszanowaniu własności ...

to tak ogólnie ...
szczegółowo?...pamiętam coś o ucinaniu dłoni a nawet ręki za jakeś przewinienia...

ilu dzisiaj Polaków chodziło by okaleczonych?...zus by nie wyrobił...;)

Normy europejskie ? A skąd się one wzięły ? Jakie one są ?

Deklaracja Praw Człowieka ? W którym roku została wprowadzona i dlaczego ?

Dlaczego w naszym prawie szanuje się każde życie ?

Dlaczego ludzie są sobie równi ?

Dlaczego kobiety nie są traktowane przedmiotowo?

Wiesz skąd to się wzięło ? Z Koranu ?

22258
#Horus nieaktywny
2 listopada 2020r. o 21:39
zadajesz dziwne pytania...
czy Koran nie wywodzi się z krajów arabskich ?
czy Babilon to nie Bliski Wschód?
kim był Hammurabi ?

jak złożysz to w całość otrzymasz wynik ...po co więc te pytania?
poświęć trochę czasu na datowanie ...
zacznij od Summerów poprzez Babilon itd.itd.

w tamtym czasie istniały tzw.prawa zwyczajowe...
kiedyś w chrześcijańskiej już Europie panowało podobne ''prawo'' też ''zwyczajowe''...słyszałeś o ''prawie pierwszej nocy''?

wtedy też właśnie Hammurabi zmienił prawo...zastąpił je prawem staowionym ...
ale to juz inna kwestia...

nie ulega jednak żadnej wątpliwości bez względu na wszystko że prawo jakie wtedy ustanowił jest pierwszym na świecie prawem stanowionym na którego założeniach powstały prawa przyszłych narodów...

a to z kolei jest niezaprzeczalnym dowodem na to że to właśnie Hammurabi a co za nim stoi Bliski Wschód utworzył podwaliny pod wszelki współczesne ''prawa''

4335
#Pannazdzieckiem nieaktywny
2 listopada 2020r. o 21:39

No to witam Cię w klubie wojujących ateistów Peerelu . Lubię się z nimi spierać , bo prawda jest jak dupa , każdy ma swoją , ale kiedy trzeba odpowiedzieć na pytanie , czy Stwórca jest , czy Jej , albo Jego nie ma ... i poprzeć naukowymi dowodami , to ogon pod siebie i spływają z prądem , jak martwe ryby . Możesz mieć rację , że pismo obrazkowe Przema uwłacza ludzkiej inteligencji ... chyba , że to nie Ty napisałeś , ale co jest lepsze Dekalog , czy Kodeks Hamurabiego ?

Mów Janusz . Gdyby obowiązywał Kodeks Hamurabiego ... ręki byś nie stracił , język może ... a klejnoty rodzinne z całą pewnością :D Opłaca Ci się Janusz przejść na DRUGĄ STRONĘ MOCY :D

Dobra , idę spać . Starczy tych żartów.

Dobrej nocy życzy cham i prostak :)

Ludzie w zasadzie myślą logicznie. Problem polega na tym , że operują na nie pełnych , bądź fałszywych informacjach. I dlatego taką logikę trzeba w du... ży kapelusz włożyć . Krzysztof Karoń.
Wypowiedz się:
Jeśli zostawisz to pole puste przypiszemy Ci losową ksywę.
Publikacja czyichś danych osobowych bez zezwolenia czy użycie zwrotów obraźliwych podlega odpowiedzialności karnej i będzie skutkować przekazaniem danych publikującego organom ścigania.
Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i wypowiedzi, a osoba zamieszczająca wypowiedź może ponieść za jej treść odpowiedzialność karną i cywilną. Bolec.Info zastrzega sobie prawo do moderowania wszystkich opublikowanych wypowiedzi, jednak nie bierze na siebie takiego obowiązku. Pamiętaj, że dodając zdjęcie deklarujesz, że jesteś jego autorem i przekazujesz Wydawcy Bolec.Info prawa do jego publikacji i udostępniania. Umieszczając cudze zdjęcia możesz złamać prawo autorskie. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za publikowane zdjęcia.