Portal nr 1 w powiecie bolesławieckim
REKLAMA 1,5% podatku dla Klekusiowo
BolecFORUM Nowy temat

Czas powrotu religii do salek katechetycznych ?

~Czarna Diaskia niezalogowany
28 września 2020r. o 3:48
Bolszewicko holoto spać
Zgłoś do moderacji Odpowiedz
~~Morelowy Liliowiec niezalogowany
28 września 2020r. o 6:44
odpowiedź prostaka i nieuka...hahaha

a może tylko kogoś kto swoją naukę zakończył lub ciągnie tylko z nauk katechetycznych...:]
~~Różowy Len niezalogowany
28 września 2020r. o 7:42
~~Morelowy Liliowiec napisał(a): logistycznie?...hahaha

a skoro to takie trudne może wystarczy katechizm i czytanie pism ''świętych''...;)

nie...Kościołowi jest potrzebna WŁADZA nad młodymi umysłami...;)
z podobnych powodów Kościół przez wieki bronił ludziom dostępu do wiedzy a grzechem przez jakiś czas były próby nauki czytania czy pisania...

nawet medycyna naturalna stosowana przez zielarki były podstawą do oskarżeń o czary i określeniami jakoby były wiedźmami ...
poczytaj o tym co działo się w tamtych czasach w Danii i Norwegii ...

to czego dzisiaj oczekuje Kościół wprowadzając religię do szkól to nic innego jak chęć wprowadzenia w czyn słów niejakiego Johna Watsona ...
powiedział kiedyś mniej więcej to- dajcie mi dziecko od dowolnych rodziców i dając mi kontrolę nad nim a poprzez umieszczenie go w danym środowisku zrobię z niego kogo będę chciał ...naukowca ,księdza a nawet mordercę ...

na tym polega indoktrynacja lub behawioryzm ...
które określenie wybierasz?

rano poczytam...;)

1. Nie, nie wystarczy katechizm.
2. Kościół nie bronił dostępu do wiedzy, a wręcz sam zakładał uniwersytety.
3. Zielarki były ścigane nie z powodu leczenia ziołami , a z powodu usuwania przez nie niechcianych ciąż.
4. Teoria Watsona to tylko teoria i ma coraz mniej zwolenników.
5. Jak zwał tak zwał. Dziś nastąpiło już takie przemieszanie pojęć, że jedno słowo nie wystarczy. Kazdą wypowiedź trzeba uściślać, By nie została przeinaczona.
28 września 2020r. o 7:49
PanM napisał(a): Ci którzy są zdeterminowani aby chodziły na religię dadzą sobie radę.

Nie wiem czy jest sens panu o tym pisać po raz któryś tam z rzędu. Ma pan bardzo słaba zdolność przyswajania treści. Ale powtórzę. Nie, nie dadzą sobie rady! Dotarło?
I proszę mi tu nie mówić o potrzebie zajęć sportowych. Wszystko jest potrzebne do prawidłowego rozwoju młodego człowieka, wiedza, duchowość, sport. Jeśli będą w równowadze to będziemy mieli porządnych obywateli. Jeśli którąś z nich zaniedbamy to zginiemy.
11445
PanM
28 września 2020r. o 10:03
~~Różowy Len napisał(a):
PanM napisał(a): Ci którzy są zdeterminowani aby chodziły na religię dadzą sobie radę.

Nie wiem czy jest sens panu o tym pisać po raz któryś tam z rzędu. Ma pan bardzo słaba zdolność przyswajania treści. Ale powtórzę. Nie, nie dadzą sobie rady! Dotarło?
I proszę mi tu nie mówić o potrzebie zajęć sportowych. Wszystko jest potrzebne do prawidłowego rozwoju młodego człowieka, wiedza, duchowość, sport. Jeśli będą w równowadze to będziemy mieli porządnych obywateli. Jeśli którąś z nich zaniedbamy to zginiemy.

Moralności i przygotowania do życia w społeczeństwie dzieci powinny uczyć się w domach i świeckich szkołach.Moralności katolickiej ci którzy chcą powinni uczyć się w domach i salkach katechetycznych finansowanych ze składek wiernych.Proszę nie pisać w liczbie mnogiej bo nie wszyscy jesteśmy katolikami.Kulturalni szanujący się ludzie podpisują swoje teksty szanowny " Różowy lnie "

Dopisane 28.09.2020r. o godz. 10:03:

Oto przykład moralności / bez komentarza /
Jezus 5 G[img=1601280187_lyyq5ns.jpg]

" Tyle państwa w państwie ile to minimalnie niezbędne i tyle swobody obywatelskiej ile to maksymalnie możliwe " Konstytucja Rzeczypospolitej Czym gorsze prawo tym więcej urzędników i odwrotnie
28 września 2020r. o 11:01
PanM napisał(a): Oto przykład moralności / bez komentarza /
Jezus 5 G

To straszne! Nie będę teraz mógł spać. Zburzył pan mój spokój wewnętrzny :D
~~Izabelowa Bylica niezalogowany
28 września 2020r. o 11:50
PanM napisał(a):
~~Różowy Len napisał(a):

Moralności i przygotowania do życia w społeczeństwie dzieci powinny uczyć się w domach i świeckich szkołach.Moralności katolickiej ci którzy chcą powinni uczyć się w domach i salkach katechetycznych finansowanych ze składek wiernych.Proszę nie pisać w liczbie mnogiej bo nie wszyscy jesteśmy katolikami.Kulturalni szanujący się ludzie podpisują swoje teksty szanowny " Różowy lnie "Dopisane 28.09.2020r. o godz. 10:03:Oto przykład moralności / bez komentarza /
Jezus 5 G[img=1601280187_lyyq5ns.jpg]

Ale ty ciemny jesteś. Anteny muszą tam być bo jakoś przekazy z nieba trzeba przesyłać.
Dziwne że technologia nieba ma moc tylko 5 G . Myślałem że znacznie więcej.
~~Rezedowa Alstremeria niezalogowany
28 września 2020r. o 12:25
Przypominam, że religię przeniesiono do szkół na życzenie rodziców. Być może w archiwach placówek edukacyjnych są ankiety, których wynik to 96% za religią w szkole. Dlaczego? Dyskusja rozgorzała po śmierci chłopca w drodze ze szkoły na lekcje religii w salce katechetycznej. Bo niby kto te dzieci miał prowadzić? Zadanie bardzo trudne do realizacji dla wszystkich, bo nie było katechetów, księżą nie mieli kwalifikacji pedagogicznych, nie było pieniędzy na finansowanie lekcji religii oraz innych zajęć dla uczniów innych wyznań. Najpierw religii uczyły nawet sprzątaczki po "namaszczeniu" przez proboszcza. Tak było chyba w szkole nr 3 w Bolesławcu. Bo? Znała szkołę, dzieci i była wierząca. Księża i zakonnice nie mogli być zatrudnieni, bo nie mieli kwalifikacji a jeśli nie była zatrudnienia, nie można było płacić. Więc praca bez płacy? To niemożliwe. Dla księży, którzy w salkach dowolnie łączyli uczniów, nie musieli przestrzegać szkolnych regulaminów, to była katastrofa. Po latach pojawili się absolwenci nowych kierunków jak religia, a do tego czasu koszmar. Jeśli dziś ktoś domaga się przywrócenia stanu sprzed 1989 r. ma źle ułożone w głowie. Nie ma obowiązku posyłania dziecka na religię. Nie posyłaj i nie ujadaj. daj żyć innym.
Wypowiedz się:
Jeśli zostawisz to pole puste przypiszemy Ci losową ksywę.
Publikacja czyichś danych osobowych bez zezwolenia czy użycie zwrotów obraźliwych podlega odpowiedzialności karnej i będzie skutkować przekazaniem danych publikującego organom ścigania.
Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i wypowiedzi, a osoba zamieszczająca wypowiedź może ponieść za jej treść odpowiedzialność karną i cywilną. Bolec.Info zastrzega sobie prawo do moderowania wszystkich opublikowanych wypowiedzi, jednak nie bierze na siebie takiego obowiązku. Pamiętaj, że dodając zdjęcie deklarujesz, że jesteś jego autorem i przekazujesz Wydawcy Bolec.Info prawa do jego publikacji i udostępniania. Umieszczając cudze zdjęcia możesz złamać prawo autorskie. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za publikowane zdjęcia.