Portal nr 1 w powiecie bolesławieckim
REKLAMA Nowe domy!
BolecFORUM Nowy temat

Czas powrotu religii do salek katechetycznych ?

~~Kanarkowa Ślazówka niezalogowany
28 września 2020r. o 21:01
PanM napisał(a):
~~Różowy Len napisał(a):
~~Cyklamenowa Inkarwilla napisał(a):

Dobry człowieku masz spory problem. Nie rozróżniasz wiedzy od wiary , faktów od mitów.Loty w kosmos to to samo co loty samolotami tylko dalej i wyżej a religia to bezkrytyczna wiara w coś czego nie ma ale chciał byś aby było.
Oto jeden z tysięcy dostępnych w necie filmików przedstawiający start rakiety w kosmos.
Możesz sam poszuka ale zaraz napiszesz że nie ma więc Cię wyręczam.

Nas religia nie uwiera . Uwiera nas ingerencja kościoła w życie obywateli i czerpanie zysków przez kler z indoktrynacji społeczeństwa.
Dla uporządkowania jak jestem tzw bezbożnikiem ale wśród wiernych też jest pewna grupa której ta indoktrynacja nie odpowiada.
Niech modli się kto chce i niech każdy płaci za siebie .[i]

Kto cie indoktrynuje?
Trzymasz jakiego księdza w bagażniku?(jak twoi poprzednicy)
Gostek który nie potrafi obliczyć energii kinetycznej swojego mózgu spadajacego z wysokości 10 m , będzie tu wyjeżdżał z nauką kontra Kościół.
Yntelygent sie znalazł.
Zgłoś do moderacji Odpowiedz
~~Srebrnobiały Winnik niezalogowany
28 września 2020r. o 22:05
~~Różowy Len napisał(a):
~~Cyklamenowa Inkarwilla napisał(a): jak byłem dzieckiem chodziliśmy na lekcje religii do salek katechetycznych przy kościele i jakoś nie było wypadków

A ja nie wierzę w loty w kosmos. Tyle lat już żyję i jeszcze nie widziałem startującej rakiety.
Za naszych czasów dzieciaki mogły same ganiać po mieście od rana do wieczora. Dziś puścisz dziecko bez opieki to na drugi dzień cała polska usłyszy jaki to z ciebie wyrodny rodzic. Czasy się zmieniły, niestety. Co was bezbożnicy tak uwiera ta religia w szkole?

Uwiera mnie mnie presja społeczna jakiej jesteśmy poddawani i konieczność tłumaczenia dziecku, że Pani katechetka nie ma prawa mówić, że nie jest ono dzieckiem bożym, bo go rodzice nie ochrzcili ... uwiera mnie brak religijności na religii w szkole, robienie z religii dodatkowego przedmiotu do odbębnienia, godziny religii pośrodku wszystkich lekcji i okienka u dzieci które na tę religię nie chodzą mnie uwierają ... oderwanie katechezy od kościoła i wrzucenie jej pomiędzy polski i biologię to najgorsza rzecz jaką mogli ludzie zrobić religii ...
11445
PanM
28 września 2020r. o 22:26
~~Srebrnobiały Winnik napisał(a):
~~Różowy Len napisał(a):
~~Cyklamenowa Inkarwilla napisał(a): jak byłem dzieckiem chodziliśmy na lekcje religii do salek katechetycznych przy kościele i jakoś nie było wypadków

A ja nie wierzę w loty w kosmos. Tyle lat już żyję i jeszcze nie widziałem startującej rakiety.
Za naszych czasów dzieciaki mogły same ganiać po mieście od rana do wieczora. Dziś puścisz dziecko bez opieki to na drugi dzień cała polska usłyszy jaki to z ciebie wyrodny rodzic. Czasy się zmieniły, niestety. Co was bezbożnicy tak uwiera ta religia w szkole?

Uwiera mnie mnie presja społeczna jakiej jesteśmy poddawani i konieczność tłumaczenia dziecku, że Pani katechetka nie ma prawa mówić, że nie jest ono dzieckiem bożym, bo go rodzice nie ochrzcili ... uwiera mnie brak religijności na religii w szkole, robienie z religii dodatkowego przedmiotu do odbębnienia, godziny religii pośrodku wszystkich lekcji i okienka u dzieci które na tę religię nie chodzą mnie uwierają ... oderwanie katechezy od kościoła i wrzucenie jej pomiędzy polski i biologię to najgorsza rzecz jaką mogli ludzie zrobić religii ...

Różowy Lnie , chciałeś i masz . Tu opinia osoby najwyraźniej religijnej. Rzeczowa bez zadęcia .Same konkrety.
Pozdrawiam

" Tyle państwa w państwie ile to minimalnie niezbędne i tyle swobody obywatelskiej ile to maksymalnie możliwe " Konstytucja Rzeczypospolitej Czym gorsze prawo tym więcej urzędników i odwrotnie
~~Różowy Len niezalogowany
29 września 2020r. o 9:59
~~Morelowy Liliowiec napisał(a):
czym różni się twój ''bóg'' od ''boga'' muzułmanina?

Czym się różni? Odpowiedź znajdziesz w "Szatańskich wersetach".
Wszystkim się różni. Jak teza i antyteza, jak dobro i zło, jak światło i ciemność. Ich prorok był kuszony przez Złego, podobnie jak Jezus. Z tą drobną różnicą że Jezus nie dał się skusić. Zresztą widać to wyraźnie w pismach i czynach Proroka, których duch zmienia się diametralnie z pełnego miłości na przepełniony złem i przemocą.
29 września 2020r. o 10:07
~~Srebrnobiały Winnik napisał(a): że Pani katechetka nie ma prawa mówić, że nie jest ono dzieckiem bożym, bo go rodzice nie ochrzcili ...

A co ma mówić katechetka? Kłamać? Rzeczywistość jest taka że niewierzący rodzic nie może ochrzcić dziecka, gdyż nie będzie w stanie wychowywać go w chrześcijańskim duchu. Dobrze by dziecko o tym wiedziało i w przyszłości świadomie wybrało czy chce się ochrzcić, czy nie. Jeśli mu tego nie powie katechetka to kto mu powie? Ty? Że ty wybrałeś drogę bez Boga, nie znaczy że i twoje dzieci maja popełniać ten sam błąd. Daj im szansę wybrać. Bóg dał nam wolną wolę a ty chcesz ją ograniczać.
29 września 2020r. o 10:11
PanM napisał(a): Nie rozróżniasz wiedzy od wiary , faktów od mitów.Loty w kosmos to to samo co loty samolotami tylko dalej i wyże

Z tymi lotami to był sarkazm. Ktoś nie widział dziecka rozjechanego w drodze na religię w salce parafialnej to twierdzi ze niebezpieczeństwa nie ma. Równie dobrze mógłby powiedzieć że nikt nie lata w kosmos bo nie dotknął on nie dotknął rakiety.
Dotarło?
29 września 2020r. o 10:29
~~Morelowy Liliowiec napisał(a): czy ty pójdziesz od razu do ''nieba''?

Nie wydaje mi się. Nie wiem czy choć do czyśćca trafię. Jest wielu godniejszych ode mnie. Ale nie poddaję się. Walczę ;)
4335
#Pannazdzieckiem nieaktywny
29 września 2020r. o 11:50
~~Różowy Len napisał(a):
~~Morelowy Liliowiec napisał(a): czy ty pójdziesz od razu do ''nieba''?

Nie wydaje mi się. Nie wiem czy choć do czyśćca trafię. Jest wielu godniejszych ode mnie. Ale nie poddaję się. Walczę ;)

A widzisz Len :) Dobro , które walczy przestaje być dobrem. Walczący ateizm też dobrem nie jest ... ja tam trzymam się Chrystusa , jak trzeba będzie to za Nim do czyścca polezę :D Ale wpierw pójdę po jakiego browara , jako stary alkoholik :D

Dyskusja z Głupią Papugą sprowadzi Cię na manowce ... Len :)

Dopisane 29.09.2020r. o godz. 11:50:

... albo przed oblicze ślepej Temidy , jak mnie :D

Ludzie w zasadzie myślą logicznie. Problem polega na tym , że operują na nie pełnych , bądź fałszywych informacjach. I dlatego taką logikę trzeba w du... ży kapelusz włożyć . Krzysztof Karoń.
Wypowiedz się:
Jeśli zostawisz to pole puste przypiszemy Ci losową ksywę.
Publikacja czyichś danych osobowych bez zezwolenia czy użycie zwrotów obraźliwych podlega odpowiedzialności karnej i będzie skutkować przekazaniem danych publikującego organom ścigania.
Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i wypowiedzi, a osoba zamieszczająca wypowiedź może ponieść za jej treść odpowiedzialność karną i cywilną. Bolec.Info zastrzega sobie prawo do moderowania wszystkich opublikowanych wypowiedzi, jednak nie bierze na siebie takiego obowiązku. Pamiętaj, że dodając zdjęcie deklarujesz, że jesteś jego autorem i przekazujesz Wydawcy Bolec.Info prawa do jego publikacji i udostępniania. Umieszczając cudze zdjęcia możesz złamać prawo autorskie. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za publikowane zdjęcia.
REKLAMAMrowka zaprasza