Portal nr 1 w powiecie bolesławieckim
BolecFORUM Nowy temat

Czas powrotu religii do salek katechetycznych ?

~~Błękitnawy Rabarbar niezalogowany
30 września 2020r. o 12:36
~~Ciemnobłękitny Hebe napisał(a): A dlaczego Bogu miałoby zależeć na tym, żeby ludzie żyli na tym ziemskim padole ?

Do Raju się niestety nie nadawaliśmy. Dostaliśmy drugą szansę. Czy z niej skorzystamy? Zależy także od ciebie.
Zgłoś do moderacji Odpowiedz
4335
#Pannazdzieckiem nieaktywny
30 września 2020r. o 13:01
~~Mysi Grzybień napisał(a):
Rozmawiałem z Panem Kazimierzem i mówił ,że wielokrotnie cię blokowali ale ty wydzwaniałeś i jęczałeś ,żeby cię odblokowano .Twoje wpisy to szczyt chamstwa i głupoty ,oraz nienawiść do jakiegoś tam Horusa .

Janusz , to nie jest chamstwo i głupota , to jest prawda pokrętny kameleonie :D Mnie zblokowali , boś mnie wquwił , ale tylko raz mnie zblokowali , za to dokumentnie . Rozmawiałeś z panem Kazimierzem , to pewnie wiesz , że tylko raz , nie wielokrotnie , czyli inaczej kłamiesz Janusz... zawsze też możesz użyć innego kwiatka , jak Grzybień , wystarczy tylko restartować router ... bochateże z za klawiaturki :D

Kiedy ta rozprawa ? :D

A wracając do chamskiej dysputy Przemo , zgadzam się z Tobą , że religię trzeba wycofać z urzędów świeckiego państwa , ale w szkołach należy pozostawić . Nie ze względu na bezpieczeństwo dziatwy wędrującej do salek katechetycznych , jak sugeruje Len :) Ze względu na to ... kiedyś dawno temu nieznany mi Bolecnauta dyskutując ze mną użył takiego argumentu , gdyby nie KK jak mógłbym dotrzeć do Stwórcy ? Po latach przyznaję rację . KK był mi inspiracją. Niech będzie również Twoją inspiracją i dziatwy w dążeniu do Źródła :) Ja byłem ochrzczony , a swych dzieci nie chrzciłem , bo już dawno temu przeczytałem oprócz " Mistrza i Małgorzaty "
... " Bogowie czterech stron świata " , co wcale nie oznacza , że mam jakiś mesjanizm do tępienia religii , jak Ty Przemo ... pismem obrazkowym :D

Jeśli to nie jest wojujący ateizm w Twoim wydaniu Przemo , to jak to inaczej nazwać ?

Odpowiedzi oczywiście się nie spodziewam , bo z chamem , prostakiem i alkoholikiem takie tuzy Bolca , jak Ty , albo Janusz nie dyskutują :D

Jeszcze raz miłego i wracam do kochanki Betoniary :D

Ludzie w zasadzie myślą logicznie. Problem polega na tym , że operują na nie pełnych , bądź fałszywych informacjach. I dlatego taką logikę trzeba w du... ży kapelusz włożyć . Krzysztof Karoń.
~~Brzoskwiniowa Godecja niezalogowany
30 września 2020r. o 17:56
~~Mysi Grzybień napisał(a):
Pannazdzieckiem napisał(a):
~~Cynamonowy Bluszcz napisał(a):

Rozmawiałem z Panem Kazimierzem i mówił ,że wielokrotnie cię blokowali ale ty wydzwaniałeś i jęczałeś ,żeby cię odblokowano .Twoje wpisy to szczyt chamstwa i głupoty ,oraz nienawiść do jakiegoś tam Horusa .

Jak widzę wpisy tego Panny przestaję się dziwić że stracił znajomych i dzisiaj nikt nie chce się z nim wdawać w dyskusje. Piszący że jego wpisy to szczyty chamstwa i głupoty ma sporo racji. Mnie tylko nie dziwi jego nienawiść do Horusa bo nadal odczuwa ból po tym jak tu go przepraszał co zresztą robił zasłużenie.
13926
qwax_
30 września 2020r. o 18:13
Pannazdzieckiem napisał(a): Michaił Bułhakow pisząc Mistrza i Małgorzatę w czasach horroru NKWD nazwał Jezusa Ha - nocri . Opisał Jego rozmowy z Piłatem .

Ale nie traktuj zbyt dosłownie i przede wszystkim historycznie opowieści o Poncjuszu Piłacie, jak też całej powieści. Książka świetna, ale to tylko wytwór wyobraźni autora :)

„Historię piszą zwycięzcy” - dlatego od 200 lat nie znamy polskiej historii. ***** ***
4335
#Pannazdzieckiem nieaktywny
30 września 2020r. o 19:10
qwax_ napisał(a):
Pannazdzieckiem napisał(a): Michaił Bułhakow pisząc Mistrza i Małgorzatę w czasach horroru NKWD nazwał Jezusa Ha - nocri . Opisał Jego rozmowy z Piłatem .

Ale nie traktuj zbyt dosłownie i przede wszystkim historycznie opowieści o Poncjuszu Piłacie, jak też całej powieści. Książka świetna, ale to tylko wytwór wyobraźni autora :)

Ksawery , ja wiem , że Ty nie wierzysz i nie zamierzam sprowadzać Cię na którąkolwiek ścieżek wiary . Stwórca obdarzył Cię wolną wolą i sam musisz wybrać , jak Bułhakow wybierał . Jego Mistrz został zgnojony przez system , ale Woland ... jam cząstką tej siły , która wiecznie zła pragnąc , czyni wiecznie dobro ... a Bułhakow tylko cytował ... :)

Jezus jest postacią historyczną z przesłaniem . Nie każę Ci wierzyć . Jesteś bystry człowiek , choć cham i prostak nie miał zaszczytu podać Ci ręki w realu , to proszę , edukuj się dalej .

Nie słuchaj Janusza i Przema , i Świadków Jehowy , i łałtorytetów z ambony ... pierdoły gadają o Jezusie . Jezusa podobnie , jak Shatanę , albo Wolanda trzeba czuć w sercu . Nie jest fikcją literacką Bułhakowa :)

Ludzie w zasadzie myślą logicznie. Problem polega na tym , że operują na nie pełnych , bądź fałszywych informacjach. I dlatego taką logikę trzeba w du... ży kapelusz włożyć . Krzysztof Karoń.
30 września 2020r. o 19:55
qwax_ napisał(a):

Podobne '' historyczne'' opowieści ,dzisiaj dzisiaj słyszymy z ambon. To tylko wymysł autora a raczej autorów którzy też popisywali się swoją wyobraźnią.
11445
PanM
30 września 2020r. o 19:56
Pannazdzieckiem napisał(a):
qwax_ napisał(a):

Ksawery , ja wiem , że Ty nie wierzysz i nie zamierzam sprowadzać Cię na którąkolwiek ścieżek wiary . Stwórca obdarzył Cię wolną wolą i sam musisz wybrać , jak Bułhakow wybierał . Jego Mistrz został zgnojony przez system , ale Woland ... jam cząstką tej siły , która wiecznie zła pragnąc , czyni wiecznie dobro ... a Bułhakow tylko cytował ... :)

Jezus jest postacią historyczną z przesłaniem . Nie każę Ci wierzyć . Jesteś bystry człowiek , choć cham i prostak nie miał zaszczytu podać Ci ręki w realu , to proszę , edukuj się dalej .

Nie słuchaj Janusza i Przema , i Świadków Jehowy , i łałtorytetów z ambony ... pierdoły gadają o Jezusie . Jezusa podobnie , jak Shatanę , albo Wolanda trzeba czuć w sercu . Nie jest fikcją literacką Bułhakowa :)

Temat jest o zasadności religii w szkołach i kapelanów w jednostkach budżetowych.
Kogo obchodzi zdanie i światopogląd niektórych / w większości anonimów /internautów.
Brak merytorycznej polemiki z poszanowaniem innych . Nieustanny bełkot typu " MOJA PRAWDA JEST MOJSZA NIŻ TWOJSZA ".
Fakt niezrozumienia że państwo powinno być świeckie , nie zdominowane przez politykę i religię stawia rozmówcę w roli sługusa systemu.Jakikolwiek ten system by nie był
W takich przypadkach każda nowa władza manipuluje prawem pod swoje potrzeby. Pod potrzeby dominacji i podporządkowania elektoratu / suwerena/
Cyklicznie zmienia się władza a poszkodowany zawsze zostaje suweren.
Jedynym wygranym zawsze był i jest kościół.[img=1601488580_ifntnm2.jpg]

" Tyle państwa w państwie ile to minimalnie niezbędne i tyle swobody obywatelskiej ile to maksymalnie możliwe " Konstytucja Rzeczypospolitej Czym gorsze prawo tym więcej urzędników i odwrotnie
30 września 2020r. o 20:07
PanieM
Religia zawsze dzieliła i dzielić będzie bo ludzie błądzą bez względu na to jaki bóg nimi kieruje . Pojęcie '' boga ''to czysta ideologia -niczym nie podparta jak tylko wierzeniami na którym ktoś lub coś buduje swój ''kapitał''
Wypowiedz się:
Jeśli zostawisz to pole puste przypiszemy Ci losową ksywę.
Publikacja czyichś danych osobowych bez zezwolenia czy użycie zwrotów obraźliwych podlega odpowiedzialności karnej i będzie skutkować przekazaniem danych publikującego organom ścigania.
Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i wypowiedzi, a osoba zamieszczająca wypowiedź może ponieść za jej treść odpowiedzialność karną i cywilną. Bolec.Info zastrzega sobie prawo do moderowania wszystkich opublikowanych wypowiedzi, jednak nie bierze na siebie takiego obowiązku. Pamiętaj, że dodając zdjęcie deklarujesz, że jesteś jego autorem i przekazujesz Wydawcy Bolec.Info prawa do jego publikacji i udostępniania. Umieszczając cudze zdjęcia możesz złamać prawo autorskie. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za publikowane zdjęcia.
REKLAMA Villaro zaprasza
REKLAMA Villaro zaprasza