Portal nr 1 w powiecie bolesławieckim
REKLAMA Villaro zaprasza
BolecFORUM Nowy temat

Czas powrotu religii do salek katechetycznych ?

13926
qwax_
30 września 2020r. o 22:50
PanM napisał(a):
Temat jest o zasadności religii w szkołach i kapelanów w jednostkach budżetowych.
Kogo obchodzi zdanie i światopogląd niektórych / w większości anonimów /internautów.
Brak merytorycznej polemiki z poszanowaniem innych . Nieustanny bełkot typu " MOJA PRAWDA JEST MOJSZA NIŻ TWOJSZA ".

PanieM, Pan też stosuje swego rodzaju "bełkot", bowiem zakłada Pan co chwilę te antykościelne tematy, traktując to jako swego rodzaju "misję" w walce z kościołem i uważając przy tym, że dobrobyt Polski zależy przede wszystkim od odsunięcia Kościoła od Państwa.
Ja również uważam, że Polska powinna być świecka (nie liczę jednak by tak się mogło stać - 1000 lat okupacji zrobiło swoje), ale dla Pana to stało się jakąś fobią. Każdy temat jest dobry na wstawienie jakiegoś "obrazka" ;)

„Historię piszą zwycięzcy” - dlatego od 200 lat nie znamy polskiej historii. ***** ***
Zgłoś do moderacji Odpowiedz
~~Różowawy Nawłoć niezalogowany
30 września 2020r. o 22:56
a kto każe oglądać obrazki .

w kościele też są obrazki i co ?

nie przeszkadzają ?
11445
PanM
1 października 2020r. o 1:42
Mi obrazki nie przeszkadzają. Opisuje tylko logikę wiary

To prawdopodobnie mama z noworodkiem.Dziecko trzyma książkę z symbolem . A mama ma taki symbol na czole.
Malarza poniosła fantazja.[img=1601509334_k9z89x7.jpg]

" Tyle państwa w państwie ile to minimalnie niezbędne i tyle swobody obywatelskiej ile to maksymalnie możliwe " Konstytucja Rzeczypospolitej Czym gorsze prawo tym więcej urzędników i odwrotnie
~~Różowy Len niezalogowany
1 października 2020r. o 8:12
PanM napisał(a): Fakt niezrozumienia że państwo powinno być świeckie

A powinno?
1 października 2020r. o 8:20
PanM napisał(a): Mi obrazki nie przeszkadzają. Opisuje tylko logikę wiary

To prawdopodobnie mama z noworodkiem.Dziecko trzyma książkę z symbolem . A mama ma taki symbol na czole.
Malarza poniosła fantazja.

Posłużę się analogią. Jeśli ktoś wrzuci w internet zdjęcie naszego Prezydenta z lat studenckich i podpisze Andrzej Duda Prezydent RP, to czy też pan powie pan że poniosła go fantazja?
Symbolika związana z postaciami religijnymi powstawała przez wieki. Krzyż na czole Matki Bożej wskazuje że urodziła zbawiciela a Pismo Święte w rekach Jezusa symbolizuje Nowy Testament, który nam przyniósł.
Wszystko bierze pan zbyt dosłownie.
4335
#Pannazdzieckiem nieaktywny
1 października 2020r. o 8:41
PanM napisał(a): ... Opisuje tylko logikę wiary ...

No to życzę sukcesów Przemo :) . Wiara nie ma nic wspólnego z logiką , bo już nauka bazująca na logice za pomocą mechanizmów fraktalnych i kwantowych udowadnia istnienie Stwórcy , w którego nie wierzysz . Żyjemy w tzw. chrześćjańskiej cywilizacji , gdzie sprawy z dnia na dzień idą bardziej kiepsko , zgodnie z bodajże drugim prawem Marfiego " jeśli coś może pójść źle , to na pewno pójdzie " :D I Dlatego nawet ateiści powinni się modlić do Uniwersum , albo Absolutu , Ty również Przemo :) , aby sprawy zaczęły iść lepiej . Demokracją tego nie uzyskasz . Zawsze się znajdzie taki dla przykładu szumowidło , co matkę w łyżce wody utopi i wydoi rodaków ile wlezie . A zwróć , proszę uwagę na fakt , że to nie KK zorganizował Polakom lockdaun , tylko chłopaki od NWO z szumowidłem w Polsce na czele . Eaistein mawiał " Wszechświat i ludzka głupota są nieskończone " .
Ja dołożyłem do tego twierdzenia jeszcze chciwość ... i myślę sobie , że jeśli coś może odseparować nas od głupoty i chciwości , to " flinta w flincie " Stwórcy , jak mawiał Łysiak . W prawdzie nie podejrzewam , abyś czytał " Flet z mandragory " , ale polecam Ci lekturę i zalecam też modlitwę , taką naturalną bez ustalonych przez KK formułek :)

W Sercu Przemo masz Iskierkę Stwórcy , czy tego chcesz , czy nie chcesz :D

Posłuchaj Iskierki i daj pokój jątrzącemu w Społeczeństwie pismu obrazkowemu :)

Miłego Przemo ... mówi cham i prostak bez matury brylujący na krawędzi apostazji :)

Dopisane 01.10.2020r. o godz. 08:41:

Dokładnie w prawej górnej komorze Przemo . Nie da Jej się zmierzyć , ani zważyć , ni szkiełkiem , ni okiem . Najlepsi kardiolodzy nie stwierdzą , ale można Ją wyczuć , kiedy szyszynka pracuje bez jakiejkolwiek indoktrynacji . Czego absolutnie wszystkim życzę :)

Jeszcze raz miłego :)

ps. Miło Cię znowu widzieć Len :)

No dobra , spadam do kochanki ... betoniary :D

Ludzie w zasadzie myślą logicznie. Problem polega na tym , że operują na nie pełnych , bądź fałszywych informacjach. I dlatego taką logikę trzeba w du... ży kapelusz włożyć . Krzysztof Karoń.
~~Izabelowa Bylica niezalogowany
1 października 2020r. o 10:06
~~Różowy Len napisał(a):
PanM napisał(a): Mi obrazki nie przeszkadzają. Opisuje tylko logikę wiary

Symbolika związana z postaciami religijnymi powstawała przez wieki. Krzyż na czole Matki Bożej wskazuje że urodziła zbawiciela a Pismo Święte w rekach Jezusa symbolizuje Nowy Testament, który nam przyniósł.
.

No prosze cie. Krzyż to narzędzie kaźni jej dziecka .Stanie się symbolem dopiero po jego śmierci . Zdecyduj się co trzeba brać poważnie a co nie .Wiemy wiemy co to symbolizuje ale ten obraz to matka boska z Jezuskiem. Ledwo narodzony a już wiedział że skończy na krzyŻu ? No ziom co ty tu wypisujesz .
1 października 2020r. o 10:44
~~Izabelowa Bylica napisał(a): No prosze cie. Krzyż to narzędzie kaźni jej dziecka .Stanie się symbolem dopiero po jego śmierci .

Obraz też powstał po śmierci Jej dziecka. Dlatego pojawiła się na nim symbolika z tego okresu. A ty chcesz żeby obraz dotyczący danego okresu nie zawierał symboli, które powstały w późniejszym czasie.
Wypowiedz się:
Jeśli zostawisz to pole puste przypiszemy Ci losową ksywę.
Publikacja czyichś danych osobowych bez zezwolenia czy użycie zwrotów obraźliwych podlega odpowiedzialności karnej i będzie skutkować przekazaniem danych publikującego organom ścigania.
Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i wypowiedzi, a osoba zamieszczająca wypowiedź może ponieść za jej treść odpowiedzialność karną i cywilną. Bolec.Info zastrzega sobie prawo do moderowania wszystkich opublikowanych wypowiedzi, jednak nie bierze na siebie takiego obowiązku. Pamiętaj, że dodając zdjęcie deklarujesz, że jesteś jego autorem i przekazujesz Wydawcy Bolec.Info prawa do jego publikacji i udostępniania. Umieszczając cudze zdjęcia możesz złamać prawo autorskie. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za publikowane zdjęcia.
REKLAMAEfekt-Okna zaprasza
REKLAMAMrowka zaprasza