~~Różowy Len napisał(a):~~Izabelowa Bylica napisał(a): Oświeć nas Różowy Lnie jak to było na początku. Kain , Abel i kto ?
Kogo Kain spotkał i czyja to była córka ?
A co ta wiedza wniesie do twojego jestestwa? Niby dorosły człowiek, a pytasz jak dziecko. Na prawdę chcesz wiedzieć? Poczytaj Pismo Święte.
~~Izabelowa Bylica napisał(a):~~Różowy Len napisał(a):~~Izabelowa Bylica napisał(a): Oświeć nas Różowy Lnie jak to było na początku. Kain , Abel i kto ?
Kogo Kain spotkał i czyja to była córka ?
A co ta wiedza wniesie do twojego jestestwa? Niby dorosły człowiek, a pytasz jak dziecko. Na prawdę chcesz wiedzieć? Poczytaj Pismo Święte.
Dobrze wiesz że w piśmie świętym nie ma o tym informacji. Odpowiadasz tak jak ci wygodnie.
~~Różowy Len napisał(a):~~
[/c napisał(a):
Z mojego punktu widzenia, pytania które zadajesz, nie mają większego sensu. Szukasz dziury w całym, ciemnych kart z życia Kościoła. A co one mają do istnienia, czy nie istnienia Boga? Dla mnie istnienie Boga jest faktem, że ustanowił Swój Kościół na Ziemi, faktem kolejnym. O czym tu dyskutować? Jedyna dyskusja jaki moim zdaniem ma sens to nasza relacja z Bogiem. Jak powinniśmy mu służyć, czy możemy od Niego czegoś oczekiwać... A cała reszta to niepotrzebne bicie piany, która co najwyżej może nas zaprowadzić do czczenia jakiegoś "Sathany". Może dlatego nie uzyskujesz odpowiedzi na swoje pytania.
Może odpowiem na jedno, które wśród Katolików też wzbudza sporo kontrowersji. Nie wiem czy dobrze myślę, ale akurat ja sobie tak to wytłumaczyłem. Chodzi mianowicie o pytanie - skąd się wzięła ludzkość, skoro wszyscy pochodzimy od Adama i Ewy, a związki kazirodcze są zakazane.
Z czego wynika ten zakaz? Bierze się on stąd że w naszym genomie występują geny letalna (upośledzone). Jeśli uszkodzony gen ojca i matki będzie występował tym samym miejscu łańcucha DNA przekazanym przez oboje rodziców, to spowoduje wystąpienie tej wadliwej cechy u potomka. Jeśli rodzicami jest rodzeństwo, to prawdopodobieństwo nałożenia się wadliwego genu jest bardzo wysokie. Taki mamy stan na dziś. A jak było w czasach naszych prarodziców? Oni zostali stworzeni na obraz i podobieństwo Boga, Istoty doskonałej. Mogli więc posiadać geny letalne? Wątpię. Dopiero z upływem pokoleń mogło dochodzić do kolejnych uszkodzeń naszego DNA i dopiero wtedy trzeba było wprowadzić pojęcie kazirodztwa. I jeszcze jedna rzecz. Kain i Abel nie byli jedynymi dziećmi Adama i Ewy, więc miał się kto dalej rozmnażać.
Ten religijny " wykład o DNA " zakrawa na kpiny z biologii. Nie podajesz źródła gdzie pisze żę Adam i Ewa mieli więcej dzieci. Potem piszesz że skoro nie pisze to znaczy że mieli. Następnie że żyli kilkaset lat i to dowodzi że mieli sporo potomstwa.Dlaczego kilkaset a nie kilka tysięcy ? Wtedy średnia życia była bliska poniżej 40 lat . Skąd taka długowieczność a zaraz potem życie się skróciło.
Jeśli rzucasz bzdurami to musisz mieć niezbite dowody. Tu na ziemi boskie cuda nie przejdą bo ponoć bóg dal człowiekowi wolną wolę i się nigdy nie wtrącał. NO CHYBA ŻEBY POSTRASZYĆ NIEPOSŁUSZNYCH.
~~Ciemnoszara Kufea napisał(a): Rdz 4,15
Ale Pan mu powiedział: «O, nie! Ktokolwiek by zabił Kaina, siedmiokrotną pomstę poniesie!» Dał też Pan znamię Kainowi, aby go nie zabił, ktokolwiek go spotka
Ktokolwiek, czyż nie wynika z tego, że byli inni ludzie?
~Makowa Mięta napisał(a): Panie M. Gdyby nie Kościół to być może, a raczej z pewnością Polski by już nie było wcale. Miałbyś Pan jedną religię ISLAM, prawo szariatu i tam by już wiara nie była propozycją a sprawą życia lub w przypadku jej nie wyznawania - śmierci.
~Makowa Mięta napisał(a): Panie M. Gdyby nie Kościół to być może, a raczej z pewnością Polski by już nie było wcale. Miałbyś Pan jedną religię ISLAM, prawo szariatu i tam by już wiara nie była propozycją a sprawą życia lub w przypadku jej nie wyznawania - śmierci.