Portal nr 1 w powiecie bolesławieckim
BolecFORUM Nowy temat

Czas powrotu religii do salek katechetycznych ?

14240
M21W2
10 października 2020r. o 11:18
Skopiowałem cały Twój post Janusz ale tylko część jest wklejona , pozostałą część możesz przeczytać na str , Przemka .
Może to i lepiej że tak wyszło , dalsza część niech pozostanie do mojej i Twojej wiadomości .
Zgłoś do moderacji Odpowiedz
22258
#Horus nieaktywny
10 października 2020r. o 11:38
skoro tak zadecydowałeś ...żaden problem ...

11445
PanM
10 października 2020r. o 11:46
Czy jest szansa aby salki katechetyczne powróciły do funkcji dla której zostały stworzone ?

https://krakow.wyborcza.pl/krakow/7,44425,22363768,powrot-katechezy-do-sal-lekcyjnych-bo-za-salke-trzeba-zaplacic.html

" Tyle państwa w państwie ile to minimalnie niezbędne i tyle swobody obywatelskiej ile to maksymalnie możliwe " Konstytucja Rzeczypospolitej Czym gorsze prawo tym więcej urzędników i odwrotnie
~~Kasztanowatoczerwona Żurawina niezalogowany
10 października 2020r. o 11:46
PanM napisał(a): Ogłoszono faszyzm i komunizm zbrodniczymi ustrojami całkowicie pomijając że oba powstały przy masowym udziale prostych ludzi.

Uważa pan ze faszyzm i komunizm były i tak sobie odeszły. One dlatego przegrały bo nauka Chrystusa przetrwała w ludziach i to ona nie pozwoliła na trwanie tych nieludzkich systemów. Po faszyzmie i komunizmie będą i kolejne prądy. Co nas przed nimi uchroni? To Kościół przechowuje depozyt wiary, który nam mówi co jest dobrem a co złem. Bez niego dasz sobie wmówić wszystko. Już dziś nam wmawiają ze mordowanie niewinnych dzieciątek jest dobrem i "wolnością". W niektórych krajach aborcję można przeprowadzać do 9 miesiąca. Pojawiają się już głosy by i później zabijać dzieci. Ludziom bez wiary można wmówić wszystko. Bez kościoła, zamiast iść na emeryturę, powiozą pana do krematorium, żeby nie obciążać społeczeństwa. Korzysta pan z dobrodziejstw kultury chrześcijańskie, czerpie pełnymi garściami i nie rozumie że jeśli zabrać chrześcijańskie fundamenty to pańskie wnuki będą żyły w o wiele gorszym świecie.
11445
PanM
10 października 2020r. o 11:57
~~Kasztanowatoczerwona Żurawina napisał(a):
PanM napisał(a): Ogłoszono faszyzm i komunizm zbrodniczymi ustrojami całkowicie pomijając że oba powstały przy masowym udziale prostych ludzi.

Uważa pan ze faszyzm i komunizm były i tak sobie odeszły. One dlatego przegrały bo nauka Chrystusa przetrwała w ludziach i to ona nie pozwoliła na trwanie tych nieludzkich systemów. Po faszyzmie i komunizmie będą i kolejne prądy. Co nas przed nimi uchroni? To Kościół przechowuje depozyt wiary, który nam mówi co jest dobrem a co złem. Bez niego dasz sobie wmówić wszystko. Już dziś nam wmawiają ze mordowanie niewinnych dzieciątek jest dobrem i "wolnością". W niektórych krajach aborcję można przeprowadzać do 9 miesiąca. Pojawiają się już głosy by i później zabijać dzieci. Ludziom bez wiary można wmówić wszystko. Bez kościoła, zamiast iść na emeryturę, powiozą pana do krematorium, żeby nie obciążać społeczeństwa. Korzysta pan z dobrodziejstw kultury chrześcijańskie, czerpie pełnymi garściami i nie rozumie że jeśli zabrać chrześcijańskie fundamenty to pańskie wnuki będą żyły w o wiele gorszym świecie.

Czy jesteś skłonny bronić swoich racji ?
Uwiarygodnij się. To żaden wstyd podpisywać to co się samemu pisze. Owszem czasem to boli bo anonimowi " dobrzy ludzie " potrafią dopiec . Ale ja podpisuję swój ateizm. Nie obrażam , nie wyśmiewam cudzych poglądów . Krytykuję postępowanie kościoła wobec obywateli i korzystanie z nienależnego finansowania.
Co do powyższego pisałem kilka razy ale w takich okolicznościach nie wiem kto ma odpowiedzieć i kim kto będzie za chwilę.
W jakich krajach można usuwać ciążę w 9 miesiącu ? I gdzie te głosy o zabijaniu dzieci ?

Ponawiam -- Potępiam barbarzyńską ustawę o ochronie życia poczętego.

" Tyle państwa w państwie ile to minimalnie niezbędne i tyle swobody obywatelskiej ile to maksymalnie możliwe " Konstytucja Rzeczypospolitej Czym gorsze prawo tym więcej urzędników i odwrotnie
22258
#Horus nieaktywny
10 października 2020r. o 12:03
~~Kasztanowatoczerwona Żurawina napisał(a):

Uważa pan ze faszyzm i komunizm były i tak sobie odeszły. One dlatego przegrały bo nauka Chrystusa przetrwała w ludziach i to ona nie pozwoliła na trwanie tych nieludzkich systemów.

w imię ''idei chrystusowych '' pasy zdobiło ''Gott mit uns''

To Kościół przechowuje depozyt wiary, który nam mówi co jest dobrem a co złem.

pieprzenie o ''depozycie''
czy ateiści lub gnostycy nie potrafią oddzielić dobra od zła?

Już dziś nam wmawiają ze mordowanie niewinnych dzieciątek jest dobrem i "wolnością".

po raz kolejny - a czyj ''gniew'' wymordował ''niewinne dzieciątka e Gomorze''? :]

Ludziom bez wiary można wmówić wszystko.

tym z ''wiarą '' można wmówić więcej ...
słyszałeś o ''relikwiach '' po których całowaniu ludziom odrastały utracone kończyny? :]

Korzysta pan z dobrodziejstw kultury chrześcijańskie, czerpie pełnymi garściami ...

jeszcze napisz że dzięki ''kulturze chrześcijańskiej mamy dzisiaj okrągłe koła ...
gdyby nie ona mielibyśmy kwadratowe...

.

kolejne wcielenie forumowego ''kaznodziei'' :]
14240
M21W2
10 października 2020r. o 12:07
Janusz jeżeli ja coś napiszę co będzie pachniało hipokryzją a Ty zwrócisz na to uwagę przyjmę to z pokorą lub skomentuję o ile się z tym nie zgodzę .
Nie musimy być dla siebie aniołami i unikać męskiej dyskusji , i wymiany poglądów oby tylko nie było insynuacji , i wycieczek osobistych .
~~Kasztanowatoczerwona Żurawina niezalogowany
10 października 2020r. o 12:28
PanM napisał(a):
Czy jesteś skłonny bronić swoich racji ?
Uwiarygodnij się. To żaden wstyd podpisywać to co się samemu pisze.

Moja osoba nie ma tu nic do rzeczy. Proszę zobaczyć jak rozmawiają ze sobą osoby, które o sobie coś wiedzą. Zamiast rozmawiać merytorycznie, używając argumentów za i przeciw, wolą sobie personalnie kto jest głupcem, czy wręcz de bilem. Nie interesują mnie takie przepychanki. Jeśli pan chce, może mnie uznać za ostatniego ćwoka, jako tyldzie łatwiej mi przyjdzie to przełknąć. Mimo anonimowości staram się nie obrażać innych, skupiam się na temacie dyskusji.
Personalnie ni jestem nikim szczególnym. Zwykły szary obywatel tego miasta.. Moja osoba ani nie wzmocni ani nie osłabi prezentowanych poglądów. Nie widzę więc potrzeby się przedstawiać.
Wypowiedz się:
Jeśli zostawisz to pole puste przypiszemy Ci losową ksywę.
Publikacja czyichś danych osobowych bez zezwolenia czy użycie zwrotów obraźliwych podlega odpowiedzialności karnej i będzie skutkować przekazaniem danych publikującego organom ścigania.
Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i wypowiedzi, a osoba zamieszczająca wypowiedź może ponieść za jej treść odpowiedzialność karną i cywilną. Bolec.Info zastrzega sobie prawo do moderowania wszystkich opublikowanych wypowiedzi, jednak nie bierze na siebie takiego obowiązku. Pamiętaj, że dodając zdjęcie deklarujesz, że jesteś jego autorem i przekazujesz Wydawcy Bolec.Info prawa do jego publikacji i udostępniania. Umieszczając cudze zdjęcia możesz złamać prawo autorskie. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za publikowane zdjęcia.