~~Jurek napisał(a): co ty pieprzysz...;D
wczoraj dostałeś na to odpowiedź...
zamiast pytać kto trzymał Polskę w ''ryzach'' napisz kto ją sprzedał w Jałcie...
wtedy może coś dotrze do ciebie..
W tym tekście pokazałeś jak mało wiesz ,
I jak często wskakujesz w inny temat ,
Oraz jaka mała wyobraźnię masz o odbudowywaniu i inwestorach ,
czytaj ze zrozumieniem biorąc
w nawias Jałtę , kto nas sprzedał ???
tak ten któremu właśnie zależało by jego gospodarka miała bum ….!!!
Odpowiedz sobie teraz sam dlaczego łapki unijne pchają się do inwestycji w Ukrainie,
Brawo …..!!!
Jałta 2023 przy stole zasiadają …..????
Jurek...sam mieszasz tematy tworząc jakąś dziwną ''wielowątkowość'' a przecież pomimo tego że chcesz tu w nawiasie pomijać Jałtę to przecież właśnie ona była jedną ze składowych tego co później nastało w Polsce...a wiesz o tym że gdyby nie Stalin i jego opór dzisiaj granice Niemiec były by pod Wrocławiem a sam Wrocław byłby podzielony linią Odry?
tyle że Stalinowi by granice ustalić na Nysie i Odrze nie chodziło o to z dobrego serca tylko przemawiał za tym cynizm i wyrachowany pragmatyzm...
to też już odrębna historia ...;D
ja mam sobie odpowiadać na tak proste pytanie dlaczego ''unijne łapki'' itd.
odpowiedzi szukaj w moich wcześniejszych postach w tym tych z początku tego konfliktu...po ostrzale chyba Chersonia i jego zniszczeniach...
już wtedy odzywały się głosy z ''zachodu'' o konieczności odbudowy...
a teraz ty odpowiedz dlaczego ten ich ''zbawca narodu'' nie tak dawno zapewnił Niemcy że to oni w pierwszej kolejności będą podpisywać kontrakty gospodarcze min. w kwestii odbudowy...
nie Polska która od pierwszych dni ich popierała i wspomagała w przeciwieństwie do Niemiec...;D
ja ci od razu odpowiem...Polska to ''cienias'' gospodarczy w porównaniu z Niemcami...
właśnie ...a jak tam u ciebie z towarem na sklepowych półkach bo wczoraj czytałem że macie tam poważne problemy z zaopatrzeniem...;D