PanM napisał(a): Ktoś napisał: ~~Jasnobłękitna Czubatka napisał(a): gdzie konkretnie piszę bzdury o Ukrainie?
piszę od wielu miesięcy jedno i niezmiennie to samo...Ukraina przegra ten konflikt i czym prędzej się to stanie tym lepiej nie tylko dla Polski ale i Europy...nakręcanie tego konfliktu poprzez dozbrajanie nie tylko ja widzę ale takie głosy pojawiają się już coraz szerzej w Europie...
coraz szerzej i coraz dobitniej...
a przyjęcie Ukrainy do Unii to czyste szaleństwo...takie właśnie określenie wyczytałem...
********************************************************************************************************************************
Pozwalam sobie nie zgodzić się z taką wersja.
Aby przegrać musiała by nastąpić całkowita eksterminacja ludności. W średniowieczu znane sa takie przypadki . Dla przykładu Prusowie . Ale wymordowanie 50 milionowego narodu w dzisiejszych realiach jest niewykonalne. To było by takim odpaleniem lontu dla ogólnoświatowego konfliktu.
Konflikt nakręca okaleczona chora duma Putina. To on wydał rozkaz i eskaluje konflikt militarny nikomu i niczemu dobremu nie służacy. W efekcie to Putin przyśpieszy to co samo raczej by się nie stało / Ukraina w Unii i w NATO /.
My nie mozemy odmawiać Ukraińcom prawa do wolności i nowej europejskiej tożsamości. Tak jak w kazdym kraju sa ludzie dobrzy i źli. Ale czas leczy rany i cywilizuje społeczności.
a więc i j tu się do tego odniosę...
przegrana nie oznacza ''całkowitej eksterminacji'' ...nikt tu nie myśli o ''wymordowaniu '' 50 milionów ...
ja piszę o przegranym konflikcie...
tego nie nakręca jakaś ''duma Putina'' tylko odwieczne imperialistyczne zapędy ''yankee''
czy teraz mam myśleć że pechem Rosji jest to że akurat leży w pobliżu baz NATO?
Ukraina w NATO? ...po pierwsze to nie można według zapisów w akcie założycielskim NATO przyjąć w jego struktury państwa prowadzącego jakiś konflikt a po drugie - Putin nigdy na to nie pozwoli...
tak jak kiedyś ''yankee'' nie pozwolili na bazy na Kubie...
przyjęcie Ukrainy do NATO to murowana ''trzecia światowa'' ...i jak zwykle ucierpi na tym nie USA a Europa...
jak Ukraińcy chcą walczyć o swoją wolność niech to robią u siebie nie wciągając w tą awanturę innych...