~~Brzoskwiniowy Łubinnik napisał(a): panie m21 emeryturę nalicza sie za przepracowane lata ,a nie za przynależność do zz
jak na czasy komuny to masz pan sporą.
Panie Łubinnik , tak emeryturę przyznaje się za przepracowane lata
Pan Wilec napisał :
"Panie M21W2. Ci którzy pozostali wierni ideałom Solidarności ponieśli największe konsekwencje w trakcie transformacji.
Napisał też :
A ci uczciwi? No cóż. Mają dzisiaj 1200-1600zł emeryturki i z utęsknieniem czekają na 13-tkę i 14-tkę. I chwała tym co im to zapewniają."
Napisał prawdę , wiem o ustawie , odpisałem ... Zgadzam się z tym wszystkim w stu procentach , jestem jednym z tych o których piszesz .
Co do emerytury to ludzie Solidarności co mają status działacza opozycji antykomunistycznej i byli represjonowani jako wrogowie PRL do 1989 r. a teraz mają emerytury poniżej 2400 zł .po złożeniu wniosku do ZUS otrzymają podwyższoną do tej kwoty .
Skąd Pan wie jaką ja mam emeryturę , mam nadzieję że tym razem Pan zrozumie o czym dyskutowaliśmy .
Dodam jeszcze :
Podwyżka świadczeń
Według nowych przepisów, każda osoba mająca status działacza opozycji antykomunistycznej lub osoby represjonowanej z powodów politycznych, której świadczenie emerytalne lub rentowe jest niższe niż 2400 zł, będzie miała prawo do świadczenia wyrównawczego. Będzie ono częściowo rekompensowało ekonomiczne skutki doznanych w okresie PRL represji.
Kwota ta będzie corocznie waloryzowana. Świadczenie będzie przyznawane na wniosek osoby uprawnionej i będzie wypłacane razem z emeryturą lub rentą.
Można przeczytać całość ---https://www.gov.pl/web/rodzina/wyzsze-emerytury-i-renty-dla-opozycjonistow-z-czasow-prl-sejm-rp-uchwalil-ustawe