~~Brunatnofioletowy Sit napisał(a):PanM napisał(a): Moja instalacja fotowoltaiczna przez półtora roku do dzisiaj zapobiegła w przeliczeniu na emisję CO2 zanieczyszczeniu środowiska w wysokości ośmiu ton dwutlenku węgla .
Przy okazji wyprodukowała 10 MW energii z czego 2 MW zasiliły konto państwa.
Państwo Polskie symuluje swoje zainteresowanie niektórymi ważnymi aspektami społecznymi.
Niby to zabiega o zmniejszenie emisji zanieczyszczeń a w praktyce pobiera dosyć słoną daninę od producentów energii odnawialnej.
Małe instalacje oddają państwu 20% wartości wyprodukowanej energii a większe powyżej 10 KW 30 % .
Przy okazji wypada wspomnieć o całkowitym braku jakiegokolwiek projektu zagospodarowania opakowaniami po napojach i produktach.
Czy to właściwa droga do eliminacji zanieczyszczenia powietrza i uniknięcia kar osądźcie sami.
Ciekawe jakie zdanie w tym temacie mają młodzi bojownicy w czyste powietrze i środowisko ?
PaniM! Czyżby PanM, taki inteligentny, nie rozróżniał kW od kWh? 10MW to cały Bolesławiec bierze! Taką ma PanM wielką instalację?
A czy PanM wie, ile CO2 produkuje PanM siedząc przy klawiaturze i obciążając serwery tysiącami postów? Myślę, że ze 100 ton CO2 rocznie spokojnie PanM w ten sposób produkuje. I taka to ekologia. PanaM ekologia a rebours :)
~~Burawa Krzewuszka napisał(a):PanM napisał(a):~Poziomkowa Śliwa napisał(a): To wyjedź do Niemiec
Z czego osoba będzie żyła gdy tacy jak ja wyjadą z Polski ?[
Się uśmiałem.
Byznesmen sie znalazł :)
Całą gospodarkę utrzymuje :))
I jeszcze te zdjęcia rodzinki :)
Spytaj energetyki co oni sądzą o twoich panelach słonecznych.
A twoje niemiaszki niedawno otworzyli nową elektrownię węglową.
Ile te twoje panele produkują energii jak jest największe zapotrzebowanie? Zero!
Co ma energetyka zrobić z "twoja energią" o 12 w południe? Zapakować w kartony i przechować na trudniejsze czasy ? :)
Myślisz że elektrownia węglowa to jak silnik w samochodzie i można ją ot tak wyłączyć , bo jakiemuś tam na koziej górce słonko zaświeciło?
Że też żadnemu pseudo ekologowi nie przeszkadzają tiry które spalaja olbrzymie ilości paliwa, a pociągów towarowych to tyle co kot napłakał. W dodatku głównym towarem przywożonym do Polski to są niemieckie śmieci.
Jakoś Szwajcaria umiała sobie poradzić z mafiami transportowymi.
Zastosowana autokorekta
PanM napisał(a): Moja instalacja fotowoltaiczna przez półtora roku do dzisiaj zapobiegła w przeliczeniu na emisję CO2 zanieczyszczeniu środowiska w wysokości ośmiu ton dwutlenku węgla .
qwax_ napisał(a):PanM napisał(a): Moja instalacja fotowoltaiczna przez półtora roku do dzisiaj zapobiegła w przeliczeniu na emisję CO2 zanieczyszczeniu środowiska w wysokości ośmiu ton dwutlenku węgla .
A ile CO2 zostało wyemitowane do środowiska (plus wszelkie inne "zanieczyszczenia") na wyprodukowanie tych paneli, które ma Pan założone?
Czy ktoś to kalkuluje, czy pomijamy to milczeniem? ;)
I co będzie z utylizacją tych paneli za kilkanaście lat? Do lasu czy na wysypisko jako odpady zmieszane? ;)
PanM napisał(a):
Czasem dobrze jest napisać coś sensownego niż czepiać się tak tylko dla zasady i robić z siebie niedorozwoja.
PanM napisał(a):
Pokaż czym ty możesz zaimponować .
Oczka ci latają komu i co by tu ukraść ?
PanM napisał(a):
Z czego osoba będzie żyła gdy tacy jak ja wyjadą z Polski ?