Bernard napisał(a): ~~Bordowa Smagliczka napisał(a): ramaj napisał(a): ~Szkarłatny Miłek napisał(a): Jakie to ma znaczenie czy czarny czy biały?
Dla plebana miał
Dla każdego powinno to mieć znaczenie. Skoro Chrystus miał rysy białego człowieka, to jako model nie powinien służyć ani Eskimos, ani czarnoskóry, ani Chińczyk, ani Mongoł, ani... Odwzorowanie Chrystusa powinno być jak najbardziej zbliżone do Jego prawdziwego wyglądu. Dziś prawdę coraz niżej się ceni. Każdy z nas woli słodkie/łatwe kłamstwo niż gorzką/trudną prawdę. Artysta chciał pójść na skróty i skorzystać z modela, którego miał pod ręką. Zleceniodawca upierał się przy dbaniu o wierność prawdzie wizerunku Boga. Czy to akurat może być powodem nazywania go pogardliwym "księżulo"? Wydaje mi się że raczej z tego powodu należy mu się choć odrobina szacunku. Dobrze że są jeszcze ludzie, dla których prawda stanowi większą wartość niż wygoda.
Widziałem kiedyś kartkę świąteczną z Kamerunu. Jedyną osobą z bladą skórą przy żłobie był jeden z trzech króli. Jezu i Maria byli bardzo ciemnoskórzy : )
Rzeźbiarza interesowało raczej ciało niż twarz a co do rysów Jezusa... są różne opinie. Na przykład:
https://deon.pl/po-godzinach/nauka-i-technologia/czy-tak-wygladal-jezus,373846
I co to są "rysy białego człowieka"?
Rysy mają barwę?
Ty chłopie murzyna na oczy widziałeś? Bo wydaje mi się że nie.
Wyciągnie taki starą szmatę sprzed 20 lat i próbuje nią zrobić sensację. Żałosny jesteś.
Zajmij sie lepiej tym co tu i teraz.
Zobacz jak trzepią kasę na kowidzie - naszą kasę. Chyba że ci ktoś gębę paroma banknotami zatkał.
A poza tym brawa dla księdza Bobera.