Portal nr 1 w powiecie bolesławieckim
REKLAMAMrowka zaprasza
REKLAMA Bricomarche zaprasza
REKLAMA SINMAG zaprasza
BolecFORUM Nowy temat

Religia albo pokój

~~Brunatnoszary Tytoń niezalogowany
8 lutego 2022r. o 14:09
Horus napisał(a): nie zauważa bo nie chce jaką ''bekę '' forumowicze mają z niego...;D

Był czas że też patrzyłem na świat z perspektywy "beki". Ale to było szczeniackie. Młody byłem i głupi. Teraz może i rozumu mi nie przybyło ale przynajmniej zmieniła mi się trochę perspektywa patrzenia. I mam totalnie wywalone czy ktoś ma bekę czy nie. Jedyne czego się obawiam, to jak będę mógł po śmierci spojrzeć w oczy Stwórcy. I tylko to się liczy. A ty cwaniakuj dalej ;-)
Zgłoś do moderacji Odpowiedz
8 lutego 2022r. o 14:20
Horus napisał(a):
ty rozumiesz co piszesz? bo piszesz że ktoś tam nie musi niczego oczekiwać ale ty...ty wleziesz mu w życie z buciorami bo nie potrafisz przejść obojętnie...;D
kurna człowieku zlituj się sam nad sobą ...
później tacy jak wy ale właśnie przez takie działania wznosicie lamenty pod niebiosa :D że ktoś was atakuje...zrozum że kiedy byś się wpieprzał w moje życie któregoś pięknego dnia też byś dostał ''kopa'' :D

Tak, nic nie widzieć, nic nie słyszeć. Staruszkę kopią na ulicy? Nie moja sprawa. Dziecko katują? A co mnie to obchodzi. Sąsiad ze sznurem szuka mocnej gałęzi? A wskażę mu porządne drzewo, co będzie buty zdzierał. To jest twoja moralność "dobrego człowieka", któremu Bóg nie jest do niczego potrzebny.
Mi jednak Bóg nie pozwala stać obojętnie. "Wpieprzam się" i będę się "wpieprzał". Nie mam zamiaru ci dyktować jak masz żyć. To twoje życie i twoje wybory. Jedyne co mogę zrobić, to wskazać ci ewentualne konsekwencje.
To tak jakbyś miał pretensję do mnie że ograniczam twoją wolność, bo nie pozwalam ci pchać ręki w ogień. A ja ci nie zabraniam, pchaj ją gdzie chcesz. Mówię ci tylko że ją sobie poparzysz, a ty rób jak chcesz.
22258
#Horus nieaktywny
8 lutego 2022r. o 15:15
~~Brunatnoszary Tytoń napisał(a):
Ktoś napisał: Horus napisał(a):
ty rozumiesz co piszesz? bo piszesz że ktoś tam nie musi niczego oczekiwać ale ty...ty wleziesz mu w życie z buciorami bo nie potrafisz przejść obojętnie...;D
później tacy jak wy ale właśnie przez takie działania wznosicie lamenty pod niebiosa :D że ktoś was atakuje...zrozum że kiedy byś się wpieprzał w moje życie któregoś pięknego dnia też byś dostał ''kopa'' :D

Tak, nic nie widzieć, nic nie słyszeć. Staruszkę kopią na ulicy? Nie moja sprawa. Dziecko katują? A co mnie to obchodzi. Sąsiad ze sznurem szuka mocnej gałęzi? A wskażę mu porządne drzewo, co będzie buty zdzierał. To jest twoja moralność "dobrego człowieka", któremu Bóg nie jest do niczego potrzebny.
Mi jednak Bóg nie pozwala stać obojętnie. "Wpieprzam się" i będę się "wpieprzał". Nie mam zamiaru ci dyktować jak masz żyć. To twoje życie i twoje wybory. Jedyne co mogę zrobić, to wskazać ci ewentualne konsekwencje.
To tak jakbyś miał pretensję do mnie że ograniczam twoją wolność, bo nie pozwalam ci pchać ręki w ogień. A ja ci nie zabraniam, pchaj ją gdzie chcesz. Mówię ci tylko że ją sobie poparzysz, a ty rób jak chcesz.

ty się obawiasz że nie będziesz mógł spojrzeć w oczy ''stwórcy''?
a jaką masz gwarancję ze będzie chciał cię oglądać widząc np. teraz ile w tobie hipokryzji ?
ile w tobie ziemskiej zajadłości?

i przestań tu z tymi swoimi kolejnymi bzdetami że ja nic nie widzę a ty chyba wszystko ...
a jednak nie widzisz ''tytoniu'' ;D
bo ''nie widzisz '' jak bojówki Bąkiewicza kopią kobiety na ulicach ''...przeraża cię katowanie dzieci?
o dżizes ...chyba jakiś ludzki odruch się w tobie odezwał ...
tylko ''nie widzisz'' co twpi kolesie w sukienkach wyprawiają z małymi nawet dzieciakami ...

że też otwarcie nie ''wpieprzasz '' się w te sprawy ...

i za to właśnie kiedyś stając przed ''stwórcą '' poniesiesz ''konsekwencje'' ;D

pamiętaj tez że to ''moja ręka '' a tobie nic do niej ...;D
~~Buk niezalogowany
8 lutego 2022r. o 17:39
Ktoś napisał: Horus napisał(a):

Wszystko co piszesz Tytoniu podszyte jest albo strachem albo ukrytym dilem. Dilem tak na wszelki wypadek. A nuż jest i a nóż spełni twoje mrzonki.
Chcesz żyć wiecznie , pobożne życzenie . Chcesz umrzeć-- to masz pewne i tylko proch z ciebie zostanie.
9 lutego 2022r. o 11:02
Horus napisał(a):
ty się obawiasz że nie będziesz mógł spojrzeć w oczy ''stwórcy''?
a jaką masz gwarancję ze będzie chciał cię oglądać widząc np. teraz ile w tobie hipokryzji ?
ile w tobie ziemskiej zajadłości?

i przestań tu z tymi swoimi kolejnymi bzdetami że ja nic nie widzę a ty chyba wszystko ...
a jednak nie widzisz ''tytoniu'' ;D
bo ''nie widzisz '' jak bojówki Bąkiewicza kopią kobiety na ulicach ''...przeraża cię katowanie dzieci?
o dżizes ...chyba jakiś ludzki odruch się w tobie odezwał ...
tylko ''nie widzisz'' co twpi kolesie w sukienkach wyprawiają z małymi nawet dzieciakami ...

że też otwarcie nie ''wpieprzasz '' się w te sprawy ...

i za to właśnie kiedyś stając przed ''stwórcą '' poniesiesz ''konsekwencje'' ;D

pamiętaj tez że to ''moja ręka '' a tobie nic do niej ...;D

Jaką mam gwarancję? Przecież już nie raz ci pisałem że nie wierzę w Boga. Nie wierzę że istnieje. Ja to wiem. Wiem, bo było mi dane już Go spotkać. Jest dla mnie bardziej realnym bytem niż ty czy ja. Gwarancja że będzie mnie chciał oglądać. No właśnie o to chodzi że gwarancji nie mam. Gdybym był obojętny, jak mi to ty podpowiadasz, to szanse moje wyraźnie by malały. Pozwól więc że w tym przypadku nie zastosuje się do twoich rad.

Bojówki kopią kobiety? Księża molestują?
Nie miałem okazji porozmawiać z kimkolwiek od Bąkiewicza. Nie znam też osobiście żadnego księdza, który molestowałby dzieci. Pozostaje mi więc potępianie tego typu zachowań, co niejednokrotnie czyniłem.
Ale z niejakim falco, robiącym ludziom wodę z mózgu mam do czynienia na co dzień. I tu mam obszar do działania.
A ręka? Uważaj falco, pchasz ją w ogień. Ogień piekielny!!!
9 lutego 2022r. o 11:10
~~Buk napisał(a):
Wszystko co piszesz Tytoniu podszyte jest albo strachem albo ukrytym dilem. Dilem tak na wszelki wypadek. A nuż jest i a nóż spełni twoje mrzonki.
Chcesz żyć wiecznie , pobożne życzenie . Chcesz umrzeć-- to masz pewne i tylko proch z ciebie zostanie.

Po pierwsze nie strachem a miłością. Kocham Boga i nie chciałbym spędzić wieczności bez niego. Ale fakt że wielu z nas kieruje się strachem i tak na wszelki wypadek chodzą czasem do kościoła, żeby w razie czego było czym się pochwalić na Sądzie Ostatecznym. Jezus niejednokrotnie mówił, że bycie letnim nie daje miejsca w Królestwie Bożym. Nasza wiara powinna być gorąca. I takim staram się być.
Czy wierzę w życie wieczne? Nie wierzę, po prostu wiem że istnieje. Dusza ludzka jest nieśmiertelna (niestety).
A z tym prochem to nie byłbym taki pewien. U kresu czasu całkiem możliwe, że powrócimy do swoich ziemskich ciał.
11445
PanM
9 lutego 2022r. o 11:40
Ktoś napisał: ~~Buk napisał(a):

Po pierwsze nie strachem a miłością. Kocham Boga i nie chciałbym spędzić wieczności bez niego. Ale fakt że wielu z nas kieruje się strachem i tak na wszelki wypadek chodzą czasem do kościoła, żeby w razie czego było czym się pochwalić na Sądzie Ostatecznym. Jezus niejednokrotnie mówił, że bycie letnim nie daje miejsca w Królestwie Bożym. Nasza wiara powinna być gorąca. I takim staram się być.
Czy wierzę w życie wieczne? Nie wierzę, po prostu wiem że istnieje. Dusza ludzka jest nieśmiertelna (niestety).
A z tym prochem to nie byłbym taki pewien. U kresu czasu całkiem możliwe, że powrócimy do swoich ziemskich ciał.

Przyznam że zaciekawiła mnie ta filozofia . Filozofia która mija się ze znanymi nam faktami potwierdzonymi nauką.
Zacznijmy od " życia wiecznego " -- zaprzecza temu zasada entropii któa dowodzi że wszystko we wszechświecie zmierza do stanu nieuporządkowania / chaosu/ . Wszystko zależy od rachunku prawdopodobieństwa bo nawet ruch najmniejszej znanej nam cząsteczki materii ma wpływ na to co się dzieje w znanym nam wszechświecie.
Ziemia , słońce , układ słoneczny, nasza galaktyka i tak dalej mają określony czas trwania to jak można wiarę w boga prezentować jako coś wiecznego.
Katolicyzm ma 2 tysiące lat i nikt nie zmartwychstał.

" Tyle państwa w państwie ile to minimalnie niezbędne i tyle swobody obywatelskiej ile to maksymalnie możliwe " Konstytucja Rzeczypospolitej Czym gorsze prawo tym więcej urzędników i odwrotnie
9 lutego 2022r. o 12:10
PanM napisał(a):
Katolicyzm ma 2 tysiące lat i nikt nie zmartwychstał.

Proszę się douczyć. Jezus zmartwychwstał. Co do reszty, Pismo Święte mówi o tym, że nastąpi to u kresu czasu. Skąd więc chęć szukania zmartwychwstałych już teraz?
Entropia? Jedno z praw naszego świata. A kto ustalił te prawa, może je też i zmienić. Poza tym prawo wzrastającej entropii jest tylko teorią, przyjętą na podstawie kilku prostych obserwacji. Możliwe, że zaobserwujemy nowe zjawisko, które zaprzeczy tej teorii. Czarne dziury, ciemna materia itp., to wszystko to też tylko teorie. Nauka miała ich już wiele, i wiele z nich musiała zweryfikować, po dokonaniu nowych odkryć. Stawianie nauki w miejscu religii nie ma najmniejszego sensu, gdyś obie zajmują się zupełnie innymi przestrzeniami. Nauka bada świat fizyczny, religia zaś zajmuje się światem duchowym. Jeśli nauka zaczyna zajmować się sprawami duchowymi, staje się pseudonauką. Mieliśmy też przykłady, gdy wiara, próbowała zawłaszczyć poznawanie świata materialnego, też nie wyglądało to pięknie. Najlepiej wiec nie mieszać i nie porównywać tych przestrzeni, bo zawsze wyjdzie nam koszmarek.
Wypowiedz się:
Jeśli zostawisz to pole puste przypiszemy Ci losową ksywę.
Publikacja czyichś danych osobowych bez zezwolenia czy użycie zwrotów obraźliwych podlega odpowiedzialności karnej i będzie skutkować przekazaniem danych publikującego organom ścigania.
Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i wypowiedzi, a osoba zamieszczająca wypowiedź może ponieść za jej treść odpowiedzialność karną i cywilną. Bolec.Info zastrzega sobie prawo do moderowania wszystkich opublikowanych wypowiedzi, jednak nie bierze na siebie takiego obowiązku. Pamiętaj, że dodając zdjęcie deklarujesz, że jesteś jego autorem i przekazujesz Wydawcy Bolec.Info prawa do jego publikacji i udostępniania. Umieszczając cudze zdjęcia możesz złamać prawo autorskie. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za publikowane zdjęcia.
REKLAMA 1,5% podatku dla Klekusiowo
REKLAMA BAU zaprasza