~~Brunatnoszary Tytoń napisał(a):Ktoś napisał: Horus napisał(a): Polska się laicyzuje. Widać to zwłaszcza wśród młodych ludzi, gdzie ten trend jest najsilniejszy. Kiedyś to był margines, a dzisiaj w kategorii wiekowej 18-24 lata jest więcej osób niewierzących i niepraktykujących niż wierzących i praktykujących - mówi w siódmym odcinku "Moja, Twoja, Nasza... Podcast" dr Marta Kołodziejska, socjolożka religii z Uniwersytetu Warszawskiego.''
;D
Pamiętam jaka była młodzież pół wieku temu. Czy była bardziej wierząca? Owszem, chodzili do kościoła, ale czy faktycznie wierzyli w Boga? Może chodzili bo tak było trzeba. Trudno powiedzieć. Dziś już nie ma takiego problemu, by powiedzieć, nie wierzę i nie chcę chodzić do kościoła. Chodzi ten, kto na prawdę ma taką potrzebę, kto wierzy. Trudno ocenić ilu było faktycznie wierzących przed półwieczem, dziś to łatwiej ocenić. Ale wcale bym się nie zdziwił, gdyby się okazało, że tych wierzących w Boga jest dziś więcej. Czasy są szalone i są tylko dwa wybory. Albo płynąć z prądem, albo próbować coś zmienić, a tego bez Boga się nie da zrobić.
~~wierzący napisał(a): Ja wierzę w Boga ale nie w plebanów na których się zawiodłem .
~~Niebo napisał(a): Ty jesteś słaby i musisz w coś wierzyć bo nauka ni dla ciebie.