M21W2 napisał(a): Janusz zadałem pytanie , znasz genezę powstania " ludowego " Wojska Polskiego , ani me ani be ani kuku ryku ,zmieniasz temat .
Wojsko Polskie to nie to powołane na rozkaz Stalina i dowodzone przez jego generałów .
Wojsko Polskie to AK i pozostałe formacje zbrojne walczące na terenach Polski z dwoma najeźdźcami ze wschodu i zachodu .
Ty zapewne jesteś za wyrokiem wydanym na Burego przez Sąd PRL podległy władzy komunistycznej podległej Stalinowi .
Dla mnie wyrok sądu w wolnej Polsce jest obiektywny nie kwestionujący wydarzeń .
"15 września 1995 r. Sąd Warszawskiego Okręgu Wojskowego wydał postanowienie unieważniające wyroki śmierci wydane na kpt. Romualda Rajsa „Burego” i jego zastępcę ppor. Kazimierza Chmielowskiego „Rekina”. Zgodnie z Ustawą z 23 lutego 1991 r. o uznaniu za nieważne orzeczeń wydanych wobec osób represjonowanych za działalność na rzecz niepodległego bytu Państwa Polskiego (art. 2, pkt. 1) – […] Stwierdzenie nieważności orzeczenia uznaje się za równoznaczne z uniewinnieniem."
Powtarzam po raz kolejny , zapoznaj się ze zbrodniami / bestialstwem / sowieckiej i polskiej bezpieki dokonywanych na Żołnierzach Niezłomnych , zapoznaj się z torturami dokonywanymi na nich w katowniach , nie będę jak ty grał emocjami .
Ty piszesz o dziesiątkach , może setkach ofiar twoim zdaniem " wyklętych " , wyklętych przez komunistów , nie dociera do ciebie śmierć ok . 50 tyś ofiar terroru stalinowskiego po 1944 .
Lucjan nie ja uciekam od odpowiedzi bo to ty zmieniasz temat a to o LWP a to o zbrodniach komunistów...
ale co LWP ma do zbrodni ''przeklętych''? ...mieszasz z pewnym rozmysłem tematy by ''rozmydlić '' lub zgoła usprawiedliwić ich mordy...musisz to zrozumieć ale oczywiście nie napiszesz o tym otwarcie bo byłby wstyd ale te dzisiejsze ''rehabilitacje'' Burych i Łupaszków to pewien ''ukłon władzy'' w stronę ''narodowców''
ty mnie pytasz o ''genezę LWP'' asam nie odpowiadasz na szereg pytań...
min. to co zrobiła twoja Walentynowicz...;D
wiesz dlaczego?....bo w propagandówkach obecnego nie(rządu ) o tym nie przeczytasz tak jak nie przeczytasz o tym jak domagała się wspomnianego wcześniej ''linczu'' na jednym z ''wyklętych''
jeśli jednak dla ciebie uniewinnienie morderców ,zbrodniarzy poprzez jakąś ustawę jest tym co usprawiedliwia ich zbrodnie to gratuluję racjonalności w myśleniu...
nadal nie odpowiadasz jednak czy spalenie żywcem w stodole kobiet i dzieci jest tym co ty określasz jako ''walkę z komuną''
zasłanianie się dzisiaj tym że ''ofiary terroru stalinowskiego'' to ''wyklęci'' to pytam teraz czyimi ofiarami byli ci z palonych wiosek?
nie daj się ponieść emocjom...;D ...pisz na chłodno ...
bo zabrniesz tak daleko jak kiedyś Walentynowicz...;D