M21W2 napisał(a): Ktoś napisał: ~~Falco111 wylogowało mnie napisał(a): Poczytaj o zbrodniach 2. Batalionu 34 Budziszyńskiego Pułku Piechoty .
Albo nie wkeję co nie co .
„W ciągu 10-20 minut wyrżnęli, dosłownie wyrżnęli 68 kobiet, dzieci i starców. Czegoś podobnego nie widziałem nigdy w życiu” – pisano w relacji z podkarpackiej wsi Zawadka Morochowska. Zbrodni dokonali polscy żołnierze "
" 25 stycznia 1946 roku do niewielkiej osady wkroczył oddział polskiego wojska – 2. Batalion 34 Budziszyńskiego Pułku Piechoty. Żołnierze momentalnie podpalili zabudowania i zaczęli mordować mieszkańców."
" Połamali nogi, rozcięli brzuch
Polscy żołnierze nie mieli żadnej litości.
a to reszta którą pominąłeś ....;D
„Takie samo zwyrodnialstwo”
„Zawadka Morochowska jest przykładem zwyrodnialstwa części oddziałów Ludowego Wojska Polskiego” – pisze Krzysztof Potaczała w książce Zostały tylko kamienie. Akcja „Wisła”: wygnanie i powroty – „Takiego samego zwyrodnialstwa, jakie towarzyszyło upowcom mordującym w wymyślny sposób polskich cywilów w Mucznem oraz w kilku innych wsiach Bieszczadów i Beskidu Niskiego
Uzupełniając moją wklejkę przeczytałeś dokładnie co wklejasz ? .
Dzięki , wreszcie wkleiłeś coś co do ciebie nie podobne , bardzo dosadne porównanie LWP z UPA .
oczywiście że wiem co wklejam ...
mord żołnierzy LWP porównano do mordów UPA...
tej samej zbrodniczej organizacji której firera ty tu starałeś się wybielić lub usprawiedliwić bo ''siedział'' ...
tak samo się zachowywałeś w stosunku do zbrodniarza ''burego''
bo według ciebie jest niewinny bo go zrehabilitowano...chyba w 2006
tymczasem -ale o tym już nie piszesz- prokurator i ipn uznał go za ludobójcę jakieś dziesięć lat później ...
Lucjan ...prawdy nie da się oszukać...
piszesz cały czas o walce tych ''wyklętych'' ...jacy to oni byli waleczni i patriotyczni...a napisz mi gdzie to oni byli kiedy
''tryzuby'' mordowali Polaków ?...dlaczego wielbiony przez niektórych Grot-Rowecki udawał że wszystko tam jest ok . i nie reagował?
dzisiaj ty wielbisz i gotów byłbyś biegać za ''burego''...dlaczego dzisiaj się nie biega w imię pamięci Kamieńskiego?
o nim też nic nie wiesz? ....;D
Dopisane 07.03.2023r. o godz. 18:15:
M21W2 napisał(a): ~~Wielbłądzi Śnieżnik napisał(a): Lucjan...za młodego szkoła wpajała mi coś o ''człowieku który się kulom nie kłaniał'' ;D
podrastałem ,zaczynałem czytać to co chciałem i popatrz...okazuje się że szkoła mnie oszukiwała...tylko czy aby na pewno szkoła? ... a może to był tylko jej ''program''?...program narzucony przez władzę ...
później zrozumiałem jak władza potrafi oszukiwać...
ty tez to byc może kiedyś zrozumiesz...
Tu jest zawarte wszystko co z nami robiła propaganda komunistyczna , otumaniali tak jak o AK .
Dorastając zrozumiałeś , to się chwali , szkoda że nie zrozumiałeś wszystkiego .
a co ty Lucjan zrozumiałeś? ...co do ciebie dotarło?
Bury to dla ciebie bohater...ognie i inne łupaszki to samo...
Lucek...to że z jednego zbrodniarza Lechu zrobił ''bohatera'' a z drugiego podobnego zbrodniarza bohatera zrobił Anżej a ty bezrefleksyjnie w to brniesz ,pokazuje że ty nic z tej historii nie zrozumiałeś ...
i prawdę mówiąc -nie wiem co tobą tak naprawdę kieruje jeśli tak uparcie zafałszowujesz to o czym pisze nawet ten twój ipn na który tak często się powołujesz...
Dopisane 07.03.2023r. o godz. 18:28:
~~ napisał(a): Ktoś napisał: ~~Adam napisał(a): Należy zapytać o co walczyli tzw. ,, wyklęci ''
Poczytaj o Zrzeszeniu WiN, kto je założył, jaki był program itd.
no napiszesz coś o nich czy nie? ;D
coś mi się wydaje że nie napiszesz....;D