~~Gosc napisał(a): Właściciel mieszkania który pilnie chce remontu to także cwany lis bo „……. Kupiłem tutaj mieszkanie półtora roku temu z myślą o tym, żeby je podzielić. Jedno z nich chciałem sprzedać, drugie może zostawić córce. Mieszkanie kupiłem na poddaszu, było w bardzo kiepskim stanie…….” Kupił tanio bo kupił na poddaszu gdzie dach się wali na głowę , teraz chce remontu aby godnie żyć i drugie drogo sprzedać a za remont dachu bo to jest największy koszt niech płacą inni mieszkańcy. Koszt remontu dachu to jest 80% kwoty reszta to pierdoły bo już poszła kontrola całego budynku. Sąd niech rozstrzyga takie spory. Moim zdaniem Pan jest cwany.
Zgadzam się , cwany gapa. Kupił półtora roku temu , a sprawy w sądach od 2019.
Miałem tak u matki w kamienicy . Nawprowadzało się młodszych z dziećmi i nagle wszystko chcą mieć na gotowi . Co roku nowy kredyt ,na dach , na elewację , na ogrodzenie budynku w końcu na wyłożenie kostką podwórka.
Poszedłem na zebranie i tłumaczę tłukom że mają kredyty na przeszło pół miliona a mieszkania w tej mieścinie po 50-70 tysięcy więć ich kredyty przekraczają wartość budynku ( 5 mieszkań) . Później dwie pary się rozstały a kredyty do spłaty zostały . Teraz płaczą i płacą, bo jednej osobie ciężko płacić czynsz 1500zł a za resztę zrobić opłaty i żyć.
Jest 5 właścicieli i każdy powinien płacić po 1/5.