~Perkusista napisał(a): 1000zł to maksymalnie za dwa dni dla dj. 20 godzin puszczania nagran po 50zl za godzine to zarabia iak prezydent.masakra
Zgadzam się z tobą - ta stawka jest całkiem ok jeśli chcesz, żeby ktoś przez 20 godzin "puszczał" nagrania. Ale jeśli chcesz, żeby to robiła na swoim (dobrym) sprzęcie, przy okazji miał czym "poświecić", a na dodatek zajmował się też prowadzeniem samego przyjęcia i znał się na prawdę na swojej robocie (i robił to legalnie) to wtedy 1000 zł już nie jest ok:) To tak dla młodych, którzy tu być może zaglądają czasem (bo mam wrażenie, że piszą tu tylko "ludzie z branży") - ciężko wam będzie znaleźć porządnego DJa w sezonie za 1000zł. Poza sezonem zresztą też:) Ale jeśli dorzucicie do tej kwoty parę stówek (co by grajek sobie miał z czego ZUS opłacić, że do dochodowym nie wspomnę) to sytuacja się zmienia.
Dopisane 13.07.2013r. o godz. 10:39:
~X napisał(a): tak właśnie zarabia dobry DJ za imprezę ok 2500 zł,ale nikt nie wie ile osób montuje rampy i nagłośnianie ,sprzęt...ale cóż najlepiej smarować...ja miałam Dj-a 15 lat temu i z własnego wyboru i do teraz polecę...nie mylić z osobami puszczającymi muzykę z lapka...
2500 to dość sporo, ale super że doceniasz naszą pracę, która nie zaczyna się i nie kończy wraz z weselem, ale polega na wielu innych rzeczach, m.in. wspólnym przygotowaniu scenariusza przyjęcia, przygotowaniu odpowiedniej muzyki (którą trzeba kupić), dojechaniu na miejsce, najczęściej samodzielnym rozłożeniu całego swojego majdanu, poprowadzeniu imprezy na "wysokich obrotach" przez kilkanaście godzin, później posprzątaniu się i dotarciu do domu:)
Dopisane 13.07.2013r. o godz. 10:40:
~Seba napisał(a):
Nie mailem zamiaru nic pisać na DJ i ile biora sory ze tak to zrozumiales
Po prostu chciałem napisac ze taki "zespól" który pomylil powołanie nie powinien dostać gazy jak za 2 0sbowy zespól tylko gaze DJ
:) Spoko. Tyle że liczba osób odpowiedzialnych za oprawę muzyczną nie równa się jakości tej oprawy:)