Portal nr 1 w powiecie bolesławieckim
BolecFORUM Nowy temat
Wróć do komentowanego artykułu:
Sklep papierniczy w Rynku istnieje od 1958 roku, do soboty...
~~Krzysztof Oborski niezalogowany
3 lutego 2024r. o 18:58
~~Granatowy Wrotycz napisał(a):
Ktoś napisał: ~~Niebieskofioletowa Aralia napisał(a):
Między papierniczym a fotografem był fryzjer i latem od strony podwórka zawsze syszyły się wyprane ręczniki. A w czasach kryzysu z papierniczego od strony podwórka znajomi klienci wynosili papier toaletowy na sznurkach. Z rowerowego wyrzucali kartony po rowerach a my robiliśmy z nich czołgi.
Zgłoś do moderacji

Ten fryzjer to Bigusiński. Musiał być dobry agent bo znany był z tego , że kobitki z pół Polski do Bolesławca przyjeżdżały.

Obdarzony fryzjer miał zakład na Komuny Paryskiej , na przeciw Zajazdu Śląskiego .
Zgłoś do moderacji Odpowiedz
~~Granatowy Wrotycz niezalogowany
3 lutego 2024r. o 18:59
Między rowerowym,pasmanterią i papierniczym był duży sportowy. Pamiętam jak mi Ojciec tam właśnie kupił czteroczęściową wędkę z bambusa. Cóż to była za radość. A sprzedawała tam taka blondynka co na obu rękach miała założone takie kółka, pewnie nie ze złota ale nakładała ich naprawdę dużo. Tam też po iluś latach kupiłem pierwszy namiot.
~~Granatowy Wrotycz niezalogowany
3 lutego 2024r. o 19:01
~~Krzysztof Oborski napisał(a): bdarzony fryzjer miał zakład na Komuny Paryskiej , na przeciw Zajazdu Śląskiego .

Nie będę się sprzeczał, ale wydaje mi się , że na przeciw Zajazdu zakład miał Orzech. Ale mogę się mylić.
~~Szaropopielaty Kocanki niezalogowany
3 lutego 2024r. o 21:17
~~Granatowy Wrotycz napisał(a):
Ktoś napisał: ~~Krzysztof Oborski napisał(a): bdarzony fryzjer miał zakład na Komuny Paryskiej , na przeciw Zajazdu Śląskiego .

Nie będę się sprzeczał, ale wydaje mi się , że na przeciw Zajazdu zakład miał Orzech. Ale mogę się mylić.

Tak, dawno to było.
~~Płowa Lantana niezalogowany
3 lutego 2024r. o 21:28
A harcówkę czyli sklep harcerski na Asnyka pamiętacie? Tam kupiłam sobie mnostwo rzeczy ale najlepsze to były wrotki
~~Jemioła niezalogowany
4 lutego 2024r. o 3:46
'Harcerski' ...this is it!...Książka Adama Słodowego po lekturze której misia Jogi człapiącego zrobiłem se. Ruska amfibia na baterie oraz wartburg sterowany zdalnie na kablu (wypas) ale do rzeczy: w 'Papierniczym' kolejki po pachnące kolorowe gumki oraz kredki 'panda' pamiętam.
~~Złotawa Kalina niezalogowany
4 lutego 2024r. o 8:59
~~Bakłażanowy Kopytnik napisał(a): Przedostatni bastion mojego dzieciństwa, przemili p. Ślizowie, jeszcze pozostała apteka. Gdy po 40 latach odwiedziłam moje miasto, łza sie zkręciła. Nie było juz drogerii, którą prowadzili pąństwo Spólnicy, księgarni, którą kierowała p. Wojciechowska, jubilera, ZURiTu ( gdzie w oknie wystawy w 60 latach XX wieku ogladało sie Wyścig Pokoju), Modnej Pani i Pana, składnicy harcerskiej, optyka i fotograficznego, papierniczego przy Tosce ( to dopiero wspomnienia, teraz to koszmar, tak jak Aniołek), materiałowego, rowerowego, pasmanterii i obok kiosk RUCHu, obuwniczego obok Starówki (restauracja), słynnego fotografa p.Rewersa, sklepu AGD za Aniołkiem. To tylko na Rynku. Prusa to tez historia i nie wróci, ale pozostały piękne wspomnienia. Może pominęłam inne, dopisujcie.
Pozdrawiam Bolesławian tych , którzy pamietają lata 60 i 70 XX wieku.
no i oczywiście niesamowite mesmeryzujące neony all around. FLORIAN kominiarz (cuudo) oczywiście już nie w rynku.
~~Złotawa Kalina niezalogowany
4 lutego 2024r. o 9:07
~~Rdzawy Groszek napisał(a): A sklep mięsny pod Arkadami??? A Nastolatka na przeciw? A rybny z basenem gdzie świeże karpie pływały, a zagarmistrz Sokołowski gdzie na wystawie taka sowa oczami ruszała? Z tych wszystkich starych rzemieślników to jeszcze chyba tylko cukiernia Brzozowskich została.

Wypowiedz się:
Jeśli zostawisz to pole puste przypiszemy Ci losową ksywę.
Publikacja czyichś danych osobowych bez zezwolenia czy użycie zwrotów obraźliwych podlega odpowiedzialności karnej i będzie skutkować przekazaniem danych publikującego organom ścigania.
Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i wypowiedzi, a osoba zamieszczająca wypowiedź może ponieść za jej treść odpowiedzialność karną i cywilną. Bolec.Info zastrzega sobie prawo do moderowania wszystkich opublikowanych wypowiedzi, jednak nie bierze na siebie takiego obowiązku. Pamiętaj, że dodając zdjęcie deklarujesz, że jesteś jego autorem i przekazujesz Wydawcy Bolec.Info prawa do jego publikacji i udostępniania. Umieszczając cudze zdjęcia możesz złamać prawo autorskie. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za publikowane zdjęcia.