~~ Waldi napisał(a): ~~Mieszkaniec Gromadki napisał(a): Ktoś napisał: Ktoś napisał: ~~Stefan napisał(a): W gminie są różne kultury i dlatego m.in. nie ma jedności. Każda z nich ma inne potrzeby.
Może już czas skończyć z tą różnorodnością.
Po II wojnie jak przesiedlali ludność to każdy deklarował, że jest Polakiem i chce żyć na terytorium Polski.
A co dzisiaj deklarują?
Wychodzi na to, że kłamali.
Po II wojnie powinni wylądować po stronie rosyjskiej, jeżeli chodzi o Ukraińców i Łemków, a ci z Jugosławii którzy nie czują się Polakami powinni zostać na Bałkanach.
Urodziłeś się w Polsce, mieszkasz w Polsce to przyjmij, że jesteś Polakiem.
Komu potrzebna ta różnorodność i ukraińska, czy serbska kultura?
A ty jesteś czystym Polakiem? Skąd o tym wiesz?
Tak, urodziłem się w Polsce, wychowałem w kulturze polskiej, mówię po polsku, czytam, piszę po polsku, dziadek i ojciec byli Polakami, ochrzczony jestem w kościele polskim.
W czym masz problem?
A jak ktoś pochodzi z Ukrainy a dziadka miał, że mieszkał na ziemiach korony polskiej, to kim jest? Ukrainy wcześniej nie było. Podobnie z ludźmi z byłej Jugosławii. Mieszkali tam w polskich wioskach-koloniach.
Słowiańszczyzna zawsze była zamieszkana przez plemiona Słowian, dzisiaj są tam różne państwa ale ludzie pochodzą z różnych obszarów, więc zróbmy jeden naród w jednym państwie, komu się nie podoba to niech wyjeżdża to takiego kraju z którym się utożsamia. Podobnie z religią, wyznaniem itp.
W innym przypadku zawsze będą wojny i nienawiść do obcych i na odwrót, tj. obcych do tubylców.