Portal nr 1 w powiecie bolesławieckim
REKLAMA Media Expert zaprasza
BolecFORUM Nowy temat
Wróć do komentowanego artykułu:
Nie będzie farm wiatrowych w gminie Warta Bolesławiecka!
~~Rezedowa Robinia niezalogowany
6 grudnia 2024r. o 15:06
~~Zielonkawobłękitna Morwa napisał(a):
Ktoś napisał: ~~Zielonkawobłękitna Morwa napisał(a): A gdzie Ty byłeś gdy były przetargi na grunty rolne i nikt ich nie chciał za bardzo?

A gdzie ja wtedy byęm to moja sprawa. Dzisiaj mam własną firmę, zatrudniam 85 pracowników i nie chcę dzięki takim filozofom jak ty, któregoś dnia im powiedzieć, idźcie dzisiaj do domu bo pracy z powodu braku prądu , bo wiatr nie wieje, dzisiaj nie będzie i dzisiaj nie zarobicie.

Jesteś pracodawcą , zatrudniasz dużo pracowników i to się bardzo ceni. Tym bardziej niepojęty jest Twój brak wiedzy w temacie energetyka . Dywersyfikacja , znane Ci pojęcie ? Energia pozyskiwana z wiatraków jest wtedy gdy wieje , ze słońca wtedy gdy ono świeci na panele , z wody wtedy gdy możemy zbudować zaporę i ją spiętrzyć. Z atomu wtedy gdy wybudujemy / TYLKO PRZY POMOCY OBCYCH TECHNOLOGII / oraz zapewnimy surowiec którego w Polsce nie ma. Z gazu który w 90 % importujemy i na koniec z węgla , Jego zapasy się kończą , wydobycie drożeje . W zeszłym roku dopłaciliśmy do krajowego wydobycia 10,5 miliarda.
Wynika z tego że chcesz oprotestować najtańsze / 15 groszy kilowat na wyjściu z wiatraka / i najczystsze źródło energii.
Potentatem produkcyjnym dzisiaj jest Dania , Chiny i Niemcy. Te same Niemcy które sprzedały Ci maszyny i samochody. Czy ktokolwiek kiedykolwiek w Polsce protestował przeciw używanym autom z Niemiec ? A ich średnia wieku to około 15 lat. Wiatraki są nowe bo demontaż jest ani nieopłacalny ani ze względu na przestarzałe technologie sensowny.
Mimo to przeciwnicy postępu posuwają się do kłamliwych konfabulacji dla uzyskania poklasku mniej rozgarniętych mieszkańców.
Teraz jeszcze o elektrowniach węglowych . Po pierwsze s nierentowne już na etapie surowca. Po drugie ten surowiec trzeba przetransportować , spalić i wywieźć spalone resztki.Do atmosfery dostaje się CO2.
No i na koniec kary za emisję gazów cieplarnianych. To one windują cenę energii.
Niestety Polska rękoma byłego premiera Morawieckiego sama podpisała umowę w tej sprawie. Unia dała nam 90 miliardów € na restrukturyzację sieci energetycznej . A ile z tej sumy Polska / PiS/wydała na sieci ? Około 1 % / jeden procent / . Teraz Unia pyta , gdzie pieniądze ? Gdzie modernizacja ? Gdzie dywersyfikacja ? Nie ma no to płaćcie.
Przez osiem lat w praktyce zablokowano energetykę wiatrową . Sprawiono po kwietniu nieopłacalną energetykę ze słońca .
Przeczytaj to proszę dobry człowieku swoim pracownikom. Powiedz dzieciom i sam się uderz w pierś. Albo proszę udokumentuj że w powyższym gdzieś tu nie mam racji. Tylko bez demagogii i mniemanologii. Mniemam że ktoś będący właścicielem sporej firmy zatrudniającej 85 osób zdobędzie się na refleksję i uczciwe rozeznanie tematu. Choć to chyba już i tak musztarda po obiedzie . Ty wygrałeś ale wszyscy przegrali.
Zgłoś do moderacji Odpowiedz
~~Niebieskofioletowy Pustynnik niezalogowany
6 grudnia 2024r. o 15:55
~~Rezedowa Robinia napisał(a):
Ktoś napisał: ~~Zielonkawobłękitna Morwa napisał(a):
Ktoś napisał: Ktoś napisał: ~~Zielonkawobłękitna Morwa napisał(a): A gdzie Ty byłeś gdy były przetargi na grunty rolne i nikt ich nie chciał za bardzo?

A gdzie ja wtedy byęm to moja sprawa. Dzisiaj mam własną firmę, zatrudniam 85 pracowników i nie chcę dzięki takim filozofom jak ty, któregoś dnia im powiedzieć, idźcie dzisiaj do domu bo pracy z powodu braku prądu , bo wiatr nie wieje, dzisiaj nie będzie i dzisiaj nie zarobicie.
Jesteś pracodawcą , zatrudniasz dużo pracowników i to się bardzo ceni. Tym bardziej niepojęty jest Twój brak wiedzy w temacie energetyka . Dywersyfikacja , znane Ci pojęcie ? Energia pozyskiwana z wiatraków jest wtedy gdy wieje , ze słońca wtedy gdy ono świeci na panele , z wody wtedy gdy możemy zbudować zaporę i ją spiętrzyć. Z atomu wtedy gdy wybudujemy / TYLKO PRZY POMOCY OBCYCH TECHNOLOGII / oraz zapewnimy surowiec którego w Polsce nie ma. Z gazu który w 90 % importujemy i na koniec z węgla , Jego zapasy się kończą , wydobycie drożeje . W zeszłym roku dopłaciliśmy do krajowego wydobycia 10,5 miliarda.
Wynika z tego że chcesz oprotestować najtańsze / 15 groszy kilowat na wyjściu z wiatraka / i najczystsze źródło energii.
Potentatem produkcyjnym dzisiaj jest Dania , Chiny i Niemcy. Te same Niemcy które sprzedały Ci maszyny i samochody. Czy ktokolwiek kiedykolwiek w Polsce protestował przeciw używanym autom z Niemiec ? A ich średnia wieku to około 15 lat. Wiatraki są nowe bo demontaż jest ani nieopłacalny ani ze względu na przestarzałe technologie sensowny.
Mimo to przeciwnicy postępu posuwają się do kłamliwych konfabulacji dla uzyskania poklasku mniej rozgarniętych mieszkańców.
Teraz jeszcze o elektrowniach węglowych . Po pierwsze s nierentowne już na etapie surowca. Po drugie ten surowiec trzeba przetransportować , spalić i wywieźć spalone resztki.Do atmosfery dostaje się CO2.
No i na koniec kary za emisję gazów cieplarnianych. To one windują cenę energii.
Niestety Polska rękoma byłego premiera Morawieckiego sama podpisała umowę w tej sprawie. Unia dała nam 90 miliardów € na restrukturyzację sieci energetycznej . A ile z tej sumy Polska / PiS/wydała na sieci ? Około 1 % / jeden procent / . Teraz Unia pyta , gdzie pieniądze ? Gdzie modernizacja ? Gdzie dywersyfikacja ? Nie ma no to płaćcie.
Przez osiem lat w praktyce zablokowano energetykę wiatrową . Sprawiono po kwietniu nieopłacalną energetykę ze słońca .
Przeczytaj to proszę dobry człowieku swoim pracownikom. Powiedz dzieciom i sam się uderz w pierś. Albo proszę udokumentuj że w powyższym gdzieś tu nie mam racji. Tylko bez demagogii i mniemanologii. Mniemam że ktoś będący właścicielem sporej firmy zatrudniającej 85 osób zdobędzie się na refleksję i uczciwe rozeznanie tematu. Choć to chyba już i tak musztarda po obiedzie . Ty wygrałeś ale wszyscy przegrali.

MALINIAK MA WEGLA NA 200 LAT TAZE SPOKO JEST
~~Seler niezalogowany
6 grudnia 2024r. o 15:57
Przemek M. To syn samozwańczego dyrektora pułkownika cementowni w Raciborowicach, któremu wybudował na Koziej Górce dom z materiałów niszczonego przez swoją stalinowsko pzprowska pseudo ekonomiczną aktywność.
~~Ale cie poniosło niezalogowany
6 grudnia 2024r. o 16:07
~~Seler napisał(a): Przemek M. To syn samozwańczego dyrektora pułkownika cementowni w Raciborowicach, któremu wybudował na Koziej Górce dom z materiałów niszczonego przez swoją stalinowsko pzprowska pseudo ekonomiczną aktywność.

Pewnie jeszcze rolnicy z Racidołek pracowali na budowie domu ? .
Dopisz jeszcze kogo jego starszy zamordował , kogo okradł . Gdybyś takie coś napisał o Janie nie wylazł byś z sądu patafianie.
~~Super niezalogowany
6 grudnia 2024r. o 17:11
~~Seler napisał(a): Przemek M. To syn samozwańczego dyrektora pułkownika cementowni w Raciborowicach, któremu wybudował na Koziej Górce dom z materiałów niszczonego przez swoją stalinowsko pzprowska pseudo ekonomiczną aktywność.

A twój ojciec ? Pochwal się .
~~Kupiłem nick niezalogowany
6 grudnia 2024r. o 18:16
A po co nam energia ?? Kiedyś nie mieli energii i tez żyli
~~pinochet niezalogowany
6 grudnia 2024r. o 18:52
~~Rezedowa Robinia napisał(a):
Ktoś napisał: ~~Zielonkawobłękitna Morwa napisał(a):
Ktoś napisał: Ktoś napisał: ~~Zielonkawobłękitna Morwa napisał(a): A gdzie Ty byłeś gdy były przetargi na grunty rolne i nikt ich nie chciał za bardzo?

Przemku, cieszę się zauważyłeś, że cenę energii w Polsce windują kary i podatki,a nie koszty wydobycia czy spalania węgla i dlatego w Chinach jest najtańszy prąd,bo oparty na węglu,ale już bez haraczu na unijnych i krajowych pasibrzuchow. Mówisz ,że Twoja faszystowska Unia walczy z ociepleniem klimatu poprzez opadatkowanie gazów cieplarnianych.Gdyby się temperatura na kulizieskiej podniosła o kilka stopni,wtedy ludzkość musiała by zużywać mniej węgla i ropy i bylibyśmy jak najbardziej eko.Ale widzę,że z logiką u Ciebie na bakier.Pozdrowienia z Serbii dla całej Koziej Górki
~~Kruczoczarna Puszkinia niezalogowany
6 grudnia 2024r. o 19:04
~~Rezedowa Robinia napisał(a): Mniemam że ktoś będący właścicielem sporej firmy zatrudniającej 85 osób zdobędzie się na refleksję i uczciwe rozeznanie tematu. Choć to chyba już i tak musztarda po obiedzie . Ty wygrałeś ale wszyscy przegrali.

Trochę racji w tym co napisałeś jest. Ale wytłumacz mi jedną sprawę. Dlaczego te wiatraki uparli się stawiać ludziom nad głowami?? Jest np. prawie 700 km autostrady A4, co w oba kierunki daje 1400 km. Dlaczego wzdłuż tych dróg , na polach i tak już bardzo ekologicznie skażonych nie stawiać tych wiatraków. Trasa w większości z małymi wyjątkami , przebiega z dala od miejscowości, hałas komunikacyjny jest tak duży, że tych śmigieł i tak by nikt nie słyszał. Co stoi na przeszkodzie? A przecież mamy jeszcze inne drogi ekspresowe. Mamy bodajże 29% terenów leśnych . Nie. Stale dyskusja i latanie z metrówkami ile to od ludzkich chałup można te monstra postawić. A co do tych samochodów sprowadzanych z Niemiec. Zgoda. Tylko tym ludziom nikt tego nie narzucał na siłę. Nikt im nie mówił , masz kupić.! To był ich wybór. A dzisiaj stawia się mieszkańców pod murem. Wiatraki i basta. I cieszcie się ich widokiem. I tu podejrzewam jest problem z niechęcią. A co do samej energii? Szwedzi ubiegłej zimy ratowali się zakupem u sąsiadów. Elektrownie konwencjonalne i tak muszą być i prąd produkować. Czy nam się to podoba czy nie. Nie możemy zwłaszcza w naszym klimacie zdać się na wiatr czy słoneczko.
Wypowiedz się:
Jeśli zostawisz to pole puste przypiszemy Ci losową ksywę.
Publikacja czyichś danych osobowych bez zezwolenia czy użycie zwrotów obraźliwych podlega odpowiedzialności karnej i będzie skutkować przekazaniem danych publikującego organom ścigania.
Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i wypowiedzi, a osoba zamieszczająca wypowiedź może ponieść za jej treść odpowiedzialność karną i cywilną. Bolec.Info zastrzega sobie prawo do moderowania wszystkich opublikowanych wypowiedzi, jednak nie bierze na siebie takiego obowiązku. Pamiętaj, że dodając zdjęcie deklarujesz, że jesteś jego autorem i przekazujesz Wydawcy Bolec.Info prawa do jego publikacji i udostępniania. Umieszczając cudze zdjęcia możesz złamać prawo autorskie. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za publikowane zdjęcia.
REKLAMA Metrohouse zaprasza
REKLAMA Metrohouse zaprasza