Portal nr 1 w powiecie bolesławieckim
BolecFORUM Nowy temat

Ciekawe Filmy!!

5183
magnum44
9 listopada 2016r. o 22:39
aaco napisał(a): ... samo bycie pod sceną wstrząsa ciałem od samego podłoża.... a gdzie reszta impulsów, bez porównania.

Zapewniam Cię, że udaje mi się ustawić tak pod sceną iż od podłoża nic się nie dzieje.
"Kopnięcie" z nagłośnienia lubię odbierać przeponą, uszami chłonę dźwięki muzyków, a oczami ich pożeram. ;)

Z tą sterylnością też jestem ciekawa odpowiedzi.
:)

Niczego w życiu nie należy się bać, należy to tylko zrozumieć. M.S.C.
Zgłoś do moderacji Odpowiedz
2900
#falco nieaktywny
10 listopada 2016r. o 7:02
nie wiecie do czego służy maseczka ?
kupicie ją w każdym sklepie z mat. budowlanymi ...

warto też przy okazji zaopatrzyć się w takie koreczki douszne bo to wiecie ...nadmierny poziom decybeli też może zaszkodzić ....
dopiero tak zabezpieczeni możecie liczyć na ''nieziemskie doznania'' :D

"bierz życie z każdym oddechem..."
10114
#alter nieaktywny
10 listopada 2016r. o 9:34
magnum44 napisał(a):
Mnie fascynuje obserwowanie artysty podczas pracy.

No cóż, to z pewnością może być interesujące, ale cóż poradzę, że nie dla mnie. Ale co ciekawe, z przyjemnością odwiedziłbym taką pracownię, chciałbym po-dotykać narzędzi, przyjrzeć się nieskończonym pracom, poczuć zapach farb, ale jak napisała aa, tworzenie obrazu może trwać bardzo długo, a i tak jak przypuszczam malarz wcale nie ma gwarancji sukcesu. Z przyjemnością też z takim malarzem chciałbym odbyć kilka długich rozmów. Jednak istota sztuki jest w końcowym efekcie. Dzieło niezależnie od procesu tworzenia zawsze powinno bronić się samo. Co z tego, że skupisz się na artyzmie pieczenia ciasta, kiedy w efekcie końcowym powstaje zakalec? Kogo przekonasz, że to jest sztuka?
magnum44 napisał(a):
Widziałeś kiedyś z bliska, dotykałeś rąk, np. gitarzysty lub perkusisty?
Są specyficzne i bardzo „spracowane”.
Do tej pory świetnie pamiętam Kolegę , który przygotowywał paznokieć kciuka do trzygodzinnego koncertu gitarowego flamenco, nakładając nań kilka warstw specjalnej substancji utwardzającej.
I później ten koncert… :) :)

i wcale nie jest dla mnie odrażające to, że mają odciski, czy spocą się

Widziałem takie dłonie. Rozumiem, że kształtowały się w relacji z instrumentem, i to naturalne. Jednak mnie to, aż tak nie fascynuje.

Mnie zainteresowałby tylko "i później ten koncert" ;)

Odrażające? Magnum nie aż tak... Raczej po prostu wolę skupiać się na sztuce, niż odciskach, czy też pocie :) W moim akurat życiu, nie ma czasu na takie mało istotne rzeczy. Zdaję sobie z faktu, ale się nim nie fascynuje.

magnum44 napisał(a):
Po przeczytaniu tych fragmentów nasunął mi się pewien wniosek.
Dla Ciebie poezja to królowa i windujesz ją na piedestał.
Nie da się zaprzeczyć.
Dla mnie, przedstawiciele wszystkich dziedzin sztuki są na jednym miejscu.
Tym samym miejscu.
Takie jest moje zdanie. :)

Hmm, rozumiem. Każdym artystą kieruje pasja, niezależnie od dziedziny sztuki.

Sterylność? To takie proste :) Polega to na tym, że stwarza się najlepsze warunki do słuchania muzyki.

Kiedy się ma porządny sprzęt, należy wybrać najbardziej optymalne miejsce dla niego, ale też dla słuchacza. Do tego między innymi służy specjalny mikrofon, który kalibruje ustawienia głośników względem słuchającego. Następnie trzeba zadbać, aby w słuchaniu nie przeszkodziły żadne dźwięki zewnętrzne, ale też inne osoby. Wyłączasz telefon, zamykasz okna, nie spodziewasz się żadnych gości. Umieszczasz wygodny fotel, w określonym miejscu. Do tego dobierasz poduchy. Wszystko co jest potrzebne podczas słuchania układasz na wyciągnięcie ręki. Kawa, szklanka z drinem, przekąskę. Kiedy zakończy się tą całą celebrę, rozpoczynamy słuchanie muzyki, w jak najbardziej sprzyjających warunkach :) I... chwytasz każdy dźwięk... contemplatio? ;) Można to porównać do celebry przy odbiorze każdej innej sztuki :)

miłego dnia :)

<b> Poezja Królową Sensytywnego Życia. </b>
5183
magnum44
10 listopada 2016r. o 18:24
;)

~mir.ko niezalogowany
10 listopada 2016r. o 23:04
Do tego jeszcze miec gramofon :) ale poki co brak mi suba
10114
#alter nieaktywny
10 listopada 2016r. o 23:23
~mir.ko napisał(a): Do tego jeszcze miec gramofon :) ale poki co brak mi suba

Bez suba to nie to :)

Dopisane 10.11.2016r. o godz. 23:23:

magnum44 napisał(a): ;)

Chyba się lepiej rozumiemy, niż nam się zdawało? ;) :)

<b> Poezja Królową Sensytywnego Życia. </b>
2900
#falco nieaktywny
11 listopada 2016r. o 13:23
a dla mnie to zwykłe pierdzielenie farmazonów ...
jak można porównać muzykę z płyty z muzyką słuchaną ''live''?
nawet ponadczasowy ''sprzęt'' hahahaha... nie odda pewnego klimatu który skutecznie ''sterylizuje '' płyta
miałem okazję być na kilku koncertach i jedno jest dla mnie pewne ...
''sterylizować '' to można koty a nie muzykę ;)

po co więc istnieją teatry opery czy kina ? przecież mamy tivi 3D
przecież można to zobaczyć z płyt :D
po cholerę ludzie plączą się po galeriach wystawowych i podniecają się jakimś tam Picassem czy Kandyńskim?
wystarczy przecież uruchomić kompa ,usiąść wygodnie w fotelu i ...już się jest w ''eremitażu'' :D

"bierz życie z każdym oddechem..."
5183
magnum44
11 listopada 2016r. o 14:28
falco napisał(a): ... ''sterylizować '' to można koty a nie muzykę ;)

Racja w 100%

falco napisał(a): ... po co więc istnieją teatry opery czy kina ?

Uwielbiam chodzić na spektakle teatralne, ten klimacik teatru.
Mrrr...
Opera i operetka - tak samo. :)
Kino, tylko to co lubię, nie latam po próżnicy.
Niezapomniane wrażenia z odbioru bezpośredniego sztuki wszelakiej!
:) :)

falco napisał(a): ... po cholerę ludzie plączą się po galeriach wystawowych i podniecają się jakimś tam Picassem czy Kandyńskim?

Bo chcą być obecni osobiście na takich wystawach i chłonąć sztukę wszystkimi zmysłami.
Rozumiem świetnie Twoją wypowiedź, ale nie zapominajmy o tych, którzy wolą jednak rozsiąść się wygodnie w fotelu i kontemplować sztukę.
Uszanujmy ich wybór, skoro im to sprawia przyjemność.
Przecież nie możemy być wszyscy jednakowi, bo byśmy się zanudzili w try miga!

Wypowiedz się:
Jeśli zostawisz to pole puste przypiszemy Ci losową ksywę.
Publikacja czyichś danych osobowych bez zezwolenia czy użycie zwrotów obraźliwych podlega odpowiedzialności karnej i będzie skutkować przekazaniem danych publikującego organom ścigania.
Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i wypowiedzi, a osoba zamieszczająca wypowiedź może ponieść za jej treść odpowiedzialność karną i cywilną. Bolec.Info zastrzega sobie prawo do moderowania wszystkich opublikowanych wypowiedzi, jednak nie bierze na siebie takiego obowiązku. Pamiętaj, że dodając zdjęcie deklarujesz, że jesteś jego autorem i przekazujesz Wydawcy Bolec.Info prawa do jego publikacji i udostępniania. Umieszczając cudze zdjęcia możesz złamać prawo autorskie. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za publikowane zdjęcia.