Portal nr 1 w powiecie bolesławieckim
REKLAMA Villaro zaprasza
REKLAMA Bricomarche zaprasza
REKLAMA ZEGARMISTRZOSTWO zaprasza
BolecFORUM Nowy temat

Akwaryści łączmy się !

3916
#Madmar nieaktywny
4 listopada 2012r. o 18:34
Może ktoś pomoże dobra radą, jak i czym zwalczyc ospe rybią.!!
obsada to:
molinezje
gupiki
danio
jarzeńce
neonki

w tej chwili temp to 30 stopni
zaaaplikowane sera costapur
oraz troszke soli.
PILNIE PROSZE O RADY ;))!!!
ospa zaatakowała głownie jarzence i danio

http://badania-reklamy.com/?ref=118669
Zgłoś do moderacji Odpowiedz
4743
#MANSON nieaktywny
4 listopada 2012r. o 19:06
Działanie bardzo trafne :]
Temp. i Lek dobrane wzorowo [oczywiście jeśli to ospa]
Przy temp,30-32 nie trzeba nawet leków bo Kulorzęsek ginie w tak wysokich temp. Pozdrawiam i powodzenia :]
Jeśli punkciki na ciele rybek są nierówne i plamiste ,może to być co innego,ale lek powinien poradzić sobie bo jest dobry na infekcje zewnętrzne. ;)
~jaco niezalogowany
4 listopada 2012r. o 19:09
mam akwarium ok.150l,ryby akara,giętkozęby,bocja,piskorzyki i parę innych,szafka narożna pod akwarium,z powodu przeprowadzki chętnie zamienię na małe terarium z agamą lub kameleonem lub inne propozycje.505849252
3916
#Madmar nieaktywny
4 listopada 2012r. o 20:30
Dzięki MANSON, dam znać jak efekty leczenia ;)

~m niezalogowany
5 listopada 2012r. o 10:36
MANSON napisał(a):
Przy temp,30-32 nie trzeba nawet leków bo Kulorzęsek ginie w tak wysokich temp. Pozdrawiam i powodzenia :]Racja,moja mieczyczka także chorowała na ospę,podwyższyłam temperaturę do 28,obeszło sie bez chemi,kulorzęsek znikł.
4743
#MANSON nieaktywny
5 listopada 2012r. o 19:17
...i jak rybeńki? Zdrowieją? ;)
3916
#Madmar nieaktywny
5 listopada 2012r. o 20:25
Niestety najsłabsza, najbardziej zaatakowana z Danio była dosyć mała w dodatku totalnie bez sił i została wciągnięta przez filtr, niestety za poźno zauwazyłem. Ale juz mniejszyłem przepływ do minimum(filtr wewnetrzny). Reszta jakby odżyła kropeczki znikają ale stopniowo powoli...

Dopisane 05.11.2012r. o godz. 20:25:

przy okazji może ktoś poleci filtr który poradzi sobie przy 112l 25 rybkach młodych typu danio, gupik, molinezja i 4 sztukach roślin.
Podłoże to drobny żwirek ok-1,5-2mm i druga połowawyłożona grubszym żwirkiem niestety białym;/
Dobry filtr wewnetrzny, albo nie drogi zewnetrzny ale taki który poradziłby sobie bez problemu..

4743
#MANSON nieaktywny
5 listopada 2012r. o 20:56
Nie spiesz się i poszperaj w necie to znajdziesz dobry kubełek nawet za parę dyszek[To najlepsze rozwiązanie]
Biologja to najważniejsza sprawa w baniaku a nic jej nie stworzy tak jak filtr zewn.
Alternatywą może być również kaskada.Jeśli się uprzesz przy wewn.to nie kup czasem jakiegoś chińskiego łajna w markecie tylko nasz rodzimy lub jakiejś dobrej firmy zachodniej i ważne aby można go było rozbudować np. na dwa koszyki[ceramika-mini+gąbka.]
Ja tak rozbudowałem Turbo 750 Aquaszut i lata do dziś prawie 3lata :] Oczywiście ze względu na rozmiar mojego baniaka i ryb
u mnie ciśnie jeszcze kubeł. :]

http://ad-shop.pl/aqua-szut-filtr-turbo-750-n-80-200l-55w/
Wypowiedz się:
Jeśli zostawisz to pole puste przypiszemy Ci losową ksywę.
Publikacja czyichś danych osobowych bez zezwolenia czy użycie zwrotów obraźliwych podlega odpowiedzialności karnej i będzie skutkować przekazaniem danych publikującego organom ścigania.
Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i wypowiedzi, a osoba zamieszczająca wypowiedź może ponieść za jej treść odpowiedzialność karną i cywilną. Bolec.Info zastrzega sobie prawo do moderowania wszystkich opublikowanych wypowiedzi, jednak nie bierze na siebie takiego obowiązku. Pamiętaj, że dodając zdjęcie deklarujesz, że jesteś jego autorem i przekazujesz Wydawcy Bolec.Info prawa do jego publikacji i udostępniania. Umieszczając cudze zdjęcia możesz złamać prawo autorskie. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za publikowane zdjęcia.
REKLAMA 1,5% podatku dla Klekusiowo
REKLAMA Nowe domy!