Witam . Mam pytanie . Czy ktoś ma jakąś skuteczną rade na okrzemki.
Akwarium 30x30x30 Nano
Oświetlenie 2x 11W (12h/24)
Filt : Kaskada Aquaela FNZ1
Podłoże : Substrat JBL Aquabasic
Co2 - bimbrownia ( w dzień)
Obsada: narazie 4 nenon zielony , 4 razbory klinowe mini
Nawożenie : Aqua Art CARBO i CLASIC
Akwarium ma niecały miesiąc : pojawiły się okrzemki ? co
moge z nimi zrobić , jak je zwalczyć ? Chciałbym poznać wasze
zdanie na ten temat , jakie macie doświadczenia w walce z tymi
glonami .
Dodam tylko że na tym foto nie jest jeszcze tak źle jak teraz .
W tej chwili są już na pisaku kamieniach i roślinach . Czy one same ustąpią . Czy je ręcznie czyścić z kamieni i roślin ?? Czy nic nie robić i czekać ? ??
Tak to na 100% okrzemki - teraz osadzają sie na szkle , kamolach , piachu , roślinach . Wszystko robi się brązowe. Szkoda mi najbardziej roślin a zwłaszcza " małego heńka " bo zaczął mi sie rozrastać . A teraz marnieje przez glon :( .
Z JBL jest wkład do filtra typowy na okrzemki (nie pamiętam nazwy, ale na stronach sklepów doczytasz), stosowałam i podziałało. Tylko jak znikają okrzemki to pojawiają się zielone glony. W moim akwarium niewielka ilość zielonych jest pożądana, ale nadmiar już nie :/
Dodam jeszcze, że jak zakładałam moje akwarium (kolejne) to po około miesiącu wszystko miałam w okrzemkach. Podobno trzeba czasu do ustabilizowania się wszystkich parametrów, zasiedlenia bakterii. Ja nie miałam nerwów i cierpliwości czekać więc walczyłam. JBL był skuteczny.
Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i wypowiedzi, a osoba zamieszczająca wypowiedź może ponieść za jej treść odpowiedzialność karną i cywilną. Bolec.Info zastrzega sobie prawo do moderowania wszystkich opublikowanych wypowiedzi, jednak nie bierze na siebie takiego obowiązku.
Pamiętaj, że dodając zdjęcie deklarujesz, że jesteś jego autorem i przekazujesz Wydawcy Bolec.Info prawa do jego publikacji i udostępniania. Umieszczając cudze zdjęcia możesz złamać prawo autorskie. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za publikowane zdjęcia.