Portal nr 1 w powiecie bolesławieckim
BolecFORUM Nowy temat

Akwaryści łączmy się !

4743
#MANSON nieaktywny
31 stycznia 2013r. o 19:43
Pozdrawiam elDantes :D
Zbiorniczek Piękny i bardzo naturalny :D Podoba mi się :]
...a Bocje?.... mówiłem,że to łotry? :D haha!
Krypto jak dobrze widzę to chyba daje radę?
Do zobaczenia u Jarasa ;)
Zgłoś do moderacji Odpowiedz
~discuss niezalogowany
31 stycznia 2013r. o 19:59
~Aga napisał(a): Dodam jeszcze, że jak zakładałam moje akwarium (kolejne) to po około miesiącu wszystko miałam w okrzemkach. Podobno trzeba czasu do ustabilizowania się wszystkich parametrów, zasiedlenia bakterii. Ja nie miałam nerwów i cierpliwości czekać więc walczyłam. JBL był skuteczny.

Dokładnie . w nowo założonych akwariach bardzo często występuje okrzemek po czym znika po stabilizacji parametrów . Ten wkład JBL o którym wspomina Aga to JBL Silikatex dostępny chociażby w zoologicznym w tesco koszt to około 45 zł
~Daniel niezalogowany
31 stycznia 2013r. o 20:06
Dzięki za podpowiedzi . Wole jednak poczekać aż akwa samo dojrzeje i ustabilizuje sie.. Wychodze z założenia : im mniej chemi tym lepiej . Szkoda tylko roślin w które zainwestowałem bo pewnie je szlak trafi. Mogłem to przewidzieć i kupić rośliny pośrednie .

A ma może jakieś doświadczenie jak to zrobić bez chemi, wiem że to wymaga czasu - ale jakieś rady :
-ile świecić
-czy nawozić
-co z co2
-jakie podmiany wody
-czy usuwać to ręcznie czy raczej nie

378
peyooo
31 stycznia 2013r. o 20:17
Wpuść otoski, a one już będą wiedzieć co z tym fantem zrobić :)
4743
#MANSON nieaktywny
31 stycznia 2013r. o 20:19
Otoski zrobią robotę w 24h :] 2-3 szt.
...tylko jest małe ,ale.....za mały baniaczek [min 40l]
...chyba,że potem je oddasz,ale zlikwidują tylko skutki a nie przyczynę. ;)

...spróbuj jeszcze zakwasić wodę[szyszki Olchy czarnej] ;)

To tylko moja propozycja ;)
Pozdro! :D [img=1359659545_oe4bocn.jpg]

5 zaparzonych szyszek wraz z wywarem ląduje u mnie w baniaku co 2 tygodnie[banial 300l] :]

woda jak złoto :D [img=1359659954_kc0nll8.jpg]
~discuss niezalogowany
31 stycznia 2013r. o 20:20
silikatex nie ma żadnej chemii jest neutralny dla ryb i roślin sam używam go od ponad 2 lat jako wkład do kubła więc polecam gdybyś miał problemy w przyszłości .
~ niezalogowany
31 stycznia 2013r. o 20:33
~discuss napisał(a): silikatex nie ma żadnej chemii jest neutralny dla ryb i roślin sam używam go od ponad 2 lat jako wkład do kubła więc polecam gdybyś miał problemy w przyszłości .

Dzięki za pomoc . Narazie postanowiłem uzbroić się w cierpliwość i poczekać aż baniaczek dojrzeje . Myśle że problem wtedy sam zniknie. Co do otosków to raczej odpuszcze - do tak małego akwa - kosteczka nano - to racze kiepsak rybka :) no chyba że na chwilkę . Pozdrawiam
~ niezalogowany
31 stycznia 2013r. o 22:03
Witam.Ma ktoś dwie samice skalara do oddania albo sprzedaży?
Wypowiedz się:
Jeśli zostawisz to pole puste przypiszemy Ci losową ksywę.
Publikacja czyichś danych osobowych bez zezwolenia czy użycie zwrotów obraźliwych podlega odpowiedzialności karnej i będzie skutkować przekazaniem danych publikującego organom ścigania.
Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i wypowiedzi, a osoba zamieszczająca wypowiedź może ponieść za jej treść odpowiedzialność karną i cywilną. Bolec.Info zastrzega sobie prawo do moderowania wszystkich opublikowanych wypowiedzi, jednak nie bierze na siebie takiego obowiązku. Pamiętaj, że dodając zdjęcie deklarujesz, że jesteś jego autorem i przekazujesz Wydawcy Bolec.Info prawa do jego publikacji i udostępniania. Umieszczając cudze zdjęcia możesz złamać prawo autorskie. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za publikowane zdjęcia.
REKLAMAMrowka zaprasza