Portal nr 1 w powiecie bolesławieckim
REKLAMAMrowka zaprasza
BolecFORUM Nowy temat

Akwaryści łączmy się !

~ niezalogowany
23 lipca 2013r. o 22:23
~;) napisał(a): Witam kupie neonki okolo 10 szt. i mam do sprzedania pompkę aqua-szut typ n750.
ile chcesz za pompkę
Zgłoś do moderacji Odpowiedz
2820
#k1p nieaktywny
23 lipca 2013r. o 22:24
Nie wiecie do kogo mogę się zgłosić, żeby zasięgnąć porady odnośnie walki z glonami?? Zwalczyłam krasnorosty, jednak na ich miejsce zaczęły porastać inne.
Potrzebuję fachowej, konkretnej pomocy. Nie metody prób i błędów, bo to kosztuje i czas i pieniądze.
~Aga niezalogowany
24 lipca 2013r. o 7:04
k1p napisał(a): Nie wiecie do kogo mogę się zgłosić, żeby zasięgnąć porady odnośnie walki z glonami?? Zwalczyłam krasnorosty, jednak na ich miejsce zaczęły porastać inne.
Potrzebuję fachowej, konkretnej pomocy. Nie metody prób i błędów, bo to kosztuje i czas i pieniądze.

Też potrzebuję pomocy w walce z glonami ;(
~ niezalogowany
24 lipca 2013r. o 7:36
Nie ma jednej sprawdzonej metody.
Kazdy zbiornik jest inny.
Mi pomoglo postawienie bimbrowni :D
10895
#bitek.pl nieaktywny
24 lipca 2013r. o 8:20
k1p napisał(a): Nie wiecie do kogo mogę się zgłosić, żeby zasięgnąć porady odnośnie walki z glonami??(...)

Karolinka, powiem Ci jak ja pozbyłem się glonów. Uruchomiłem butlę do nawożenia CO2 (możesz postawić bimbrownię o czym wspomniał mój przedmówca), przez 2 tygodnie ZERO innego nawożenia, tylko CO2 i podmiany wody, ja stosuje filtr RO (odwróconej osmozy) i tylko taką wodę leję, nie bezpośrednio z wodociągu. Podobno woda w Bolesławcu jest dobra, tak twierdzi przynajmniej mój kolega Piotr (Amphiprion) więc u Ciebie nie ma konieczności stosowania RO. Oswietlenie wymieniłam na dwie lampy HQI 70W 6500K i dołożyłem belkę oświetleniową ze świetlówką fluora 30W. O połowę ograniczyłem też zarybienie, czyli 4 paletki trafiły do Piotra (zostało 5), oświetlenie działa przez 9 godzin dziennie z dwugodzinną przerwą południową od 12 do14 do tego codziennie o 20, kiedy zgasną światła, na dwie godziny automatycznie uruchamia się lampa UV zainstalowana na wylocie filtra kubełkowego. Dolałem tez Denitrolu (bakterie - dostępny w Psia Kość). Minęły 2 tygodnie a efekty masz tutaj:

http://51ea26491eea4.click2stream.com/

Myślę że kluczowe jest CO2, podmiany wody i redukcja zarybienia do absolutnego minimum dla objętości zbiornika. Ja mam 400l, kilka neonków, 4 glonojady, dwie bocje i 5 paletek.
No i nie przekarmiaj!!!!

Pozdrawiam

P.S. Kilka słów na temat bimbrowni jeśli nie chcesz inwestować w CO2:

http://www.akwarium.net.pl/forum/zrob-to-sam/budujemy-bimbrownie-%29/

Zmoderowano 24.07.2013 godz.9:47 - powód: otwarty tag cytowania (moderator)

serwis notebooków - www.bitek.pl
~miłośniczka twojego akwarium niezalogowany
24 lipca 2013r. o 8:23
Bitek, zajrzałam na twoją kamerkę, jak cudownie piękne są te niebieskie wielkie ryby, przesliczne! Już "polubiłam" twoje akwarium na FB
~ niezalogowany
24 lipca 2013r. o 8:27
W moim akwarium na rośliny pomogła woda miękka,wcześniej miałam wodę twardą i non stop rośliny obrastały krasnorosty,teraz mam spokój z tym glonem.
10895
#bitek.pl nieaktywny
24 lipca 2013r. o 11:42
Dokładnie! Dlatego ja stosuję wodę z RO, jest supermiękka.
Miłośniczko, te ryby to "Cobalt Discus"
Pozdrawiam

Dopisane 24.07.2013r. o godz. 11:42:

http://51ea26491eea4.click2stream.com/

serwis notebooków - www.bitek.pl
Wypowiedz się:
Jeśli zostawisz to pole puste przypiszemy Ci losową ksywę.
Publikacja czyichś danych osobowych bez zezwolenia czy użycie zwrotów obraźliwych podlega odpowiedzialności karnej i będzie skutkować przekazaniem danych publikującego organom ścigania.
Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i wypowiedzi, a osoba zamieszczająca wypowiedź może ponieść za jej treść odpowiedzialność karną i cywilną. Bolec.Info zastrzega sobie prawo do moderowania wszystkich opublikowanych wypowiedzi, jednak nie bierze na siebie takiego obowiązku. Pamiętaj, że dodając zdjęcie deklarujesz, że jesteś jego autorem i przekazujesz Wydawcy Bolec.Info prawa do jego publikacji i udostępniania. Umieszczając cudze zdjęcia możesz złamać prawo autorskie. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za publikowane zdjęcia.