Portal nr 1 w powiecie bolesławieckim
BolecFORUM Nowy temat

Akwaryści łączmy się !

~ja niezalogowany
24 lipca 2013r. o 13:35
Czy ktos potrzebuje ślimaków świderków? :)
Zgłoś do moderacji Odpowiedz
~ja niezalogowany
24 lipca 2013r. o 13:45
Mam jeszcze do oddania glonojada :)
~ niezalogowany
24 lipca 2013r. o 16:06
20 zł ,mysle ze to uczciwa cena;)
10895
#bitek.pl nieaktywny
24 lipca 2013r. o 19:09
UWAGA, ZMIANA ADRESU KAMERKI, nowy to:

http://e-akwarium.click2stream.com/

[img=1374676578_rhesk38.jpg]

Dopisane 24.07.2013r. o godz. 19:09:

I jeszcze łatwiejszy adres :-) :

http://www.e-akwarium.pl

Wkrótce "stanie tam" strona internetowa.

serwis notebooków - www.bitek.pl
4669
#Shakur nieaktywny
25 lipca 2013r. o 13:28
Witajcie, mam naprawdę duży problem z akwarium.
Jakiś czas temu dostałem od MANSONa sporo roślinek. Zasadziłem akwarium, pięknie wygląda, ale od tego czasu dorosłe rybki padają mi jak kaczki. Gupik po gupiku - dobra, myślałem że to może starość, ale dzisiaj padł 8 miesięczny zbrojnik niebieski, co doprowadziło mnie do szału.
Szybko googluję, czytam że był to możliwe brak tlenu, że rośliny brały go za dużo, bo rzeczywiście rosły jak szalone.
Czy to prawda?
Jak można temu przeciwdziałać?
Proszę o szybką pomoc.
~ niezalogowany
25 lipca 2013r. o 16:51
Shakur napisał(a): Witajcie, mam naprawdę duży problem z akwarium.
Jakiś czas temu dostałem od MANSONa sporo roślinek. Zasadziłem akwarium, pięknie wygląda, ale od tego czasu dorosłe rybki padają mi jak kaczki. Gupik po gupiku - dobra, myślałem że to może starość, ale dzisiaj padł 8 miesięczny zbrojnik niebieski, co doprowadziło mnie do szału.
Szybko googluję, czytam że był to możliwe brak tlenu, że rośliny brały go za dużo, bo rzeczywiście rosły jak szalone.
Czy to prawda?
Jak można temu przeciwdziałać?
Proszę o szybką pomoc.

moglo byc tak ze przy sadzeniu roslinek ruszyles dno z ktorego uwolniles substancje szkodliwe (kiedy robiles restart dna?) mialem podobna sytuacje, sprawdz poziom NO3
10895
#bitek.pl nieaktywny
25 lipca 2013r. o 18:01
Witaj Shakur!
Rośliny pobierają tlen z wody tylko wtedy kiedy są słabo oświetlone i w nocy. W moim akwarium mimo że jest gęsto obrośnięte roślinami i bez przerwy (dzień i noc) podaję CO2 z butli nie ma problemu braku tlenu ponieważ rośliny są mocno oświetlone dwiema lampami HQI (70W) każda i świetlówką 30W. W dzień rośliny wytwarzają tyle tlenu że aż widać bąbelki gęsto wydostające się z ich liści (wyraźnie widać to na filmiku który zamieściłem poniżej, filmik nieco już nieaktualny bo przez te dwa tygodnie rośliny potroiły swoją objetość). Akwarium nie jest w dzień napowietrzane, dopiero w nocy, kiedy gasną światła, uruchamia się brzęczyk i mocno napowietrza za pomocą dużej kostki. Jeśli uważasz że ryby padają Ci przez to że rośliny "pożerają" im tlen (w co wątpię) zwiększ napowietrzanie i ilość światła. Teraz doraźnie podmień z 1/3 wody bo możliwe (jak napisał przedmówca) że wydostał Ci się jakiś "syf" z dna, skocz do Psiej Kości albo Rekina i kup Denitrol (troszkę ponad 20zł za dawkę na 3000l) i dolej go do wody. Możliwe też że przywlekłeś coś z roślinami, choć pisałeś że masz je od Mansona więc to raczej odpada...

A na żywo tutaj:
http://www.e-akwarium.pl

serwis notebooków - www.bitek.pl
4669
#Shakur nieaktywny
25 lipca 2013r. o 18:08
Pogadałem trochę wcześniej dzisiaj w Psiej Kości i razem doszliśmy do wniosku że jest to brak tlenu, jednak doradził mi zakup soli Sanital Tropical. Zrobiłem podmianę 20 litrów, dosypałem soli, włączyłem napowietrzanie (bąbelki) w filtrze no i czekam. Zrobiłem to koło 15, a już teraz widać efekty bo i gupiki nie trzymają się ciagle powierzchni. Ale zgonu zbrojnika nie zdzierżę :c
Wypowiedz się:
Jeśli zostawisz to pole puste przypiszemy Ci losową ksywę.
Publikacja czyichś danych osobowych bez zezwolenia czy użycie zwrotów obraźliwych podlega odpowiedzialności karnej i będzie skutkować przekazaniem danych publikującego organom ścigania.
Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i wypowiedzi, a osoba zamieszczająca wypowiedź może ponieść za jej treść odpowiedzialność karną i cywilną. Bolec.Info zastrzega sobie prawo do moderowania wszystkich opublikowanych wypowiedzi, jednak nie bierze na siebie takiego obowiązku. Pamiętaj, że dodając zdjęcie deklarujesz, że jesteś jego autorem i przekazujesz Wydawcy Bolec.Info prawa do jego publikacji i udostępniania. Umieszczając cudze zdjęcia możesz złamać prawo autorskie. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za publikowane zdjęcia.