~Discuss niezalogowany 24 listopada 2013r. o 13:12
hmmm... mógłbym sprzedać jeden filtr zewnetrzny AQUA NOWA NCF1000 stoi 1,5 roku nie używany jako zapasowy jak jestes zainteresowany (a) to sie odezwij na forum
~Discuss napisał(a): hmmm... mógłbym sprzedać jeden filtr zewnetrzny AQUA NOWA NCF1000 stoi 1,5 roku nie używany jako zapasowy jak jestes zainteresowany (a) to sie odezwij na forum
|Jestem zainteresowany, daj jakiś namiar to odezwę się.
Witam, od niedawna zajmuję się akwarystyką(znaczy że mam akwarium bo do akwarysty mi daleko)posiadam zbiornik 112l i od 4 dni podpięty zewnętrzny filtr AQUA NOVA NCF 1000. Zrobiłem podmiankę częściową wody, jakieś 30% i tak co drugi dzień(walka z glonem) poczytałem i poobserwowałem, walczę już tak z 10 dni. Woda teraz zrobiła zmianę koloru z zielonej na mleczną. Jeszcze jedno, zaaplikowałem bakterie JBL DENITROL, na start i działam wedle instr.
OBSADA
- Neon InesaKirysek Panda szt 4
-Kosiarki 2
-Kirysiaki 2
-Danio 8
-Bojownik 1
-Molinezja 2
-Brzanka Sumatrzańska 4
-Kirysek Panda 4
-Krewetki Filtrujące 3
-Krewetka niebieska(dość duża, około 4 cm, nie znam prawdziwej nazwy)
Nie wiem czy aby nie za wiele tego. Większość to prezenty od znajomych, co miałem zrobić?
Nie pytajcie o parametry wody bo nie wiem, nie doszedłem do tego. Akwarium dojrzewało dwa tygodnie zanim dałem ryby, roślinki mam szybko rosnące, nie wiem jak się zwią ale mają małe listki zielono czerwone lub zielone i na całej długości wyrastają im korzenie co też mnie irytuje.
Proszę o jakieś rady, może trzeba czekać aż w kubełku filtra wytworzy się biologia, ile trzeba czasu na to( przypominam że dałem bakterie nitryfikujące)
~Discuss niezalogowany 28 listopada 2013r. o 13:35
Ali zakwit wody potrwa kilka dni to raczej normalne w akwarium bez biologii podmieniaj wode jakies 10% co max2 dni uzbroj sie w cierpliwośc aż biologia ruszy w filtrze . Co do korzeni wyrastajacych w roslinach to efekt ubogiego podłoża rośliny czerpią wtedy micro i makro elemnty bezpośrednio z wody dlatego wyrastaja im takie mało estetyczne korzenie . Wrzuc kulki nawozowe w podłoze powinno pomóc.
Dzięki za rady, a co sądzisz o obsadzie, nie jest za wiele ryb?
Ps. Filtr śmiga jak trzeba i faktycznie jest cichy tylko troszkę duży ruch robi w akwarium, podniosłem deszczownicę do góry ale wiele się nie zmieniło.
~Discuss niezalogowany 28 listopada 2013r. o 19:02
Ciesze sie ,że kubeł śmiga . Spróbuj ustawic deszczownice przy podłożu skierowana pionowo lub na ściane zbiornika może zmniejszy to wir, co do obsady to moim zdaniem taki dopuszczalny max .
Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i wypowiedzi, a osoba zamieszczająca wypowiedź może ponieść za jej treść odpowiedzialność karną i cywilną. Bolec.Info zastrzega sobie prawo do moderowania wszystkich opublikowanych wypowiedzi, jednak nie bierze na siebie takiego obowiązku.
Pamiętaj, że dodając zdjęcie deklarujesz, że jesteś jego autorem i przekazujesz Wydawcy Bolec.Info prawa do jego publikacji i udostępniania. Umieszczając cudze zdjęcia możesz złamać prawo autorskie. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za publikowane zdjęcia.