Portal nr 1 w powiecie bolesławieckim
BolecFORUM Nowy temat

Akwaryści łączmy się !

1665
#bizon nieaktywny
8 czerwca 2012r. o 20:43
witam.
ktoś doradzi jakiś początkowy zestaw ?
planuje zacząć przygodę razem z synem więc na początek bez szaleństw.
Proste akwarium z pokrywa, filtr z napowietrzaczem ,grzałka?
ewentualnie gdzie się opłaca kupować - nasze sklepy, internet ?
Zgłoś do moderacji Odpowiedz
8971
#blazer1983 nieaktywny
9 czerwca 2012r. o 2:59
MANSON napisał(a): Kubełek wart uwagi. Ma dobre noty wśród akwarystów ;)

MANSON dzięki za promocje :D :P
4743
#MANSON nieaktywny
9 czerwca 2012r. o 9:21
Bizon jak chcesz zacząć to zalecam na początek baniaczek nieco powyżej 100l. Nie jest to nic wielkiego a naprawdę warto.
Wbrew pozorom czym większy zbiornik tym łatwiej o niego zadbać i jest mniej roboty,a i rybcie będą bardzo szczęśliwe.
Zakup najlepiej od kogoś jakiś zestawik na początek,tylko zwróć uwagę czy nie jest porysowany i szczelny. Oczywiście odpowiedni filterek i grzała ;)
Jak coś znajdziesz daj cynk,fotki i jakiś opis osprzętu to Maniacy napewno coś doradzą ;)

Pozdro :]
8971
#blazer1983 nieaktywny
9 czerwca 2012r. o 12:29
MANSON napisał(a): Bizon jak chcesz zacząć to zalecam na początek baniaczek nieco powyżej 100l. Nie jest to nic wielkiego a naprawdę warto.
Wbrew pozorom czym większy zbiornik tym łatwiej o niego zadbać i jest mniej roboty,a i rybcie będą bardzo szczęśliwe.
Zakup najlepiej od kogoś jakiś zestawik na początek,tylko zwróć uwagę czy nie jest porysowany i szczelny. Oczywiście odpowiedni filterek i grzała ;)
Jak coś znajdziesz daj cynk,fotki i jakiś opis osprzętu to Maniacy napewno coś doradzą ;)

Pozdro :]

Zgadzam się z kolegą MANSONEM.
100l na początek jest w sam raz. Co do tych porysowanych szyb to w sumie nie jest aż tak ważne no chyba, że ktoś szczotką drucianą je potraktował :P
Sam kupiłem używane i szyby mam lekko porysowane ale tragedii nie ma.

Bizon poszukaj na bolecinfo ogłoszeń lub na tablica.pl
Można często znaleźć ciekawe ogłoszenia.
Ludzie nawet całe zestawy sprzedają.
Jeśli nie znalazł byś zestawu z filtrem to ja mam do sprzedania kubełek IKOLA 350. Do 100l jest trochę za duży ale jeśli chciał byś w przyszłości zmienić baniak na większy to tak do 250l spokojnie się nada :)
Powiedz nam jeszcze ile chcesz przeznaczyć na uruchomienie baniaka :D bo kwestia kasy zawsze przekłada się na możliwości zakupu :P
Pozdro

Dopisane 09.06.2012r. o godz. 12:29:

http://www.bolec.info/index.php?op=ads&act=showad&ad=183929
Masakra :D:D:D:D jak bym miał gdzie to postawić to sam bym kupił :D:D:D:D:D
500zł za 500l + szafka i filtry to prawie jak za darmo !!!!!!!!!!!!
1665
#bizon nieaktywny
9 czerwca 2012r. o 17:17
Dzięki za odzew.

jako że to początek i to raczej syn się nakręcił ciężko mi powiedzieć czy połknie bakcyla czy potem stary będzie całego interesu doglądał.

Tak na początek zastanawiam się nad tym:
http://www.bolec.info/index.php?op=ads&act=showad&ad=183700

z wymiarów wychodzi 63 litry

ewentualnie czy powiedzmy w granicach 200-250 można coś skompletować ?
nie nastawiam sie na jakiś szał na poczatek ale...
nie powiem jak by się udało po czasie mieć w domu takie dzieło
[img=1339254875_45qdkic.jpg]

to widoczek mega relaksujący -ale... to może kiedyś.

Teraz, że tak powiem starter.. ale wiem,wiem najtaniej nie znaczy najlepiej.
A może opcja sam zrobię akwarium ???
8971
#blazer1983 nieaktywny
9 czerwca 2012r. o 17:26
Nie znam się na samodzielnym robieniu akwa ale z tego co wiem to w BC żaden szklarz chyba nie zrobi akwa.

Miałem kiedys 63l niby nie mało ale roboty przy tym na pewno więcej niż przy 112l. Poza tym im większy baniak tym stabilniejszy ekosystem.

Musisz przemyśleć sprawę.
Poszukaj na tablica.pl może tam znajdziesz jakieś fajne ogłoszenia.

Pozdro
8088
#zero nieaktywny
9 czerwca 2012r. o 17:32
moim zdaniem lepiej kupić, bo samemu to trzeba mieć jakiś sprzęt Masz z pokrywę i pewność, że szczelne - ja mam swoje kilka lat :)
8971
#blazer1983 nieaktywny
9 czerwca 2012r. o 17:34
Bizon tu masz ciekawe ogłoszenie ale 60l
http://tablica.pl/oferta/akwarium-zestaw-montaz-IDrgcF.html#e240e7d5;r:3;s:
Wypowiedz się:
Jeśli zostawisz to pole puste przypiszemy Ci losową ksywę.
Publikacja czyichś danych osobowych bez zezwolenia czy użycie zwrotów obraźliwych podlega odpowiedzialności karnej i będzie skutkować przekazaniem danych publikującego organom ścigania.
Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i wypowiedzi, a osoba zamieszczająca wypowiedź może ponieść za jej treść odpowiedzialność karną i cywilną. Bolec.Info zastrzega sobie prawo do moderowania wszystkich opublikowanych wypowiedzi, jednak nie bierze na siebie takiego obowiązku. Pamiętaj, że dodając zdjęcie deklarujesz, że jesteś jego autorem i przekazujesz Wydawcy Bolec.Info prawa do jego publikacji i udostępniania. Umieszczając cudze zdjęcia możesz złamać prawo autorskie. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za publikowane zdjęcia.