Portal nr 1 w powiecie bolesławieckim
BolecFORUM Nowy temat

Poezja. Wiersze ulubione.

10114
#alter nieaktywny
2 marca 2016r. o 8:11
[img=1456902143_3k8ajco.jpg]

Dopisane 02.03.2016r. o godz. 08:11:

*"Wilki" - Zbigniew Herbert

Dziś już wiemy, że dłużej przyszło znaczyć ślady na śniegu i pewnie jeszcze czas jakiś wymykać się z obław czas. Wiemy może nawet więcej o tej naszej Historii, że Ona już taka jest w pewnym sensie, iż nie prowadzi drogą prostą, ubitym traktem, a leśnymi chaszczami i wśród odgłosów wystrzałów, z ujadaniem wroga na karku. Dobrze jest się porządnie Historii nauczyć…bo Ona uczy. Tak by nie przerabiać szczególnie dramatycznych rozdziałów.

Dobrze jest posłuchać Poety, bo on jest posłańcem Prawdy.

Nie pozwolimy milczeć historii! Nie! Pomimo że Oni przegrali bój we własnym domu…Czy przegrali…? To Oni teraz na nas patrzą…Podejmijmy Ich trop! Wróćmy na szlak! Raz jeszcze – Żołnierze Wyklęci , w nieśmiertelnych słowach Poety!

Las Makoszki (autorzy: kpt. Zdzisław Broński „Uskok” i Leon Taraszkiewicz „Żelazny”).

Szumi wicher w las Makoszki
nad wierzchami starych drzew
w dole partyzancki obóz
skąd ulata smętny śpiew
Śpiew ten to słowa tęsknoty
za rodziną, domem swym
który każdy z nas opuścił
w tym okrutnym czasie złym
Ty piosenko ma jedyna
razem z wichrem - niby ptak
uleć - do kochanej matki
zanieś życia mego znak
Powiedz dla niej tylko tyle
parę prostych, krótkich słów
że jej syn - polski partyzant
wesół żywy jest i zdrów
A dziewczynie czarnookiej
która czeka, tęskni, śni
powiedz, że tu pod tym drzewem
serce moje do niej drży

Resorciakom, komunistom
rzuć te słowa prosto w twarz:
że szlak boju poprzez lasy
do zwycięstwa wiedzie nas!

miłego :)

<b> Poezja Królową Sensytywnego Życia. </b>
Zgłoś do moderacji Odpowiedz
~aa niezalogowany
2 marca 2016r. o 9:43

:) to wykonanie bardziej mi się podoba :) historia to istotny element naszej kultury :)

:) honor... zapominają o nim ci którzy nie czują się już polakami a przecież "matka" zawsze matką jest... nieważne jaką ;)

:) alter wyłeś chociaż raz ? mam na myśli takie auuuuu ...coś w rodzaju stanąć na dachu i wykrzyczeć swoją energię pozytywną bądź negatywną ;)
10114
#alter nieaktywny
2 marca 2016r. o 9:51
~aa napisał(a):
:) alter wyłeś chociaż raz ? mam na myśli takie auuuuu ...coś w rodzaju stanąć na dachu i wykrzyczeć swoją energię pozytywną bądź negatywną ;)

Tak :) tylko artykułowałem "aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa"... wolume na pełny full ;) ale też mantruję "oooommmmm" :) Oczyszczające :)

A dlaczego pytasz? W kontekście wilków? :)

Dopisane 02.03.2016r. o godz. 09:51:

Zbigniew Herbert niezłomny /Poeta Żołnierzy Wyklętych.

~aa niezalogowany
2 marca 2016r. o 10:04
:) chodziło mi o takie zwierzęce "auuuu...." :) nie tylko wilki wyją ...pieskom też całkiem nieźle idzie. Takie samo aaaaa to wiesz bez sensu a zawyć jak wilk to :D poezja.... nie dla wszystkich uszu oczywiście ;)

10114
#alter nieaktywny
2 marca 2016r. o 23:18
~aa napisał(a): Takie samo aaaaa to wiesz bez sensu a zawyć jak wilk to :D poezja.... nie dla wszystkich uszu oczywiście ;)

aaaaa ma sens to wyrzucenie pewnego nadmiaru energii :)

Ale rozumiem teraz o czym myślałaś, i masz rację :) obiecuję, że spróbuję ;) w lesie na powitanie wiosny...

Dopisane 02.03.2016r. o godz. 10:11:

aa niesamowite jest to wycie wilków co wstawiłaś :) Nigdy się specjalnie w coś takiego nie wsłuchiwałem... spróbuję to sobie połączyć z muzyką :)

Dopisane 02.03.2016r. o godz. 23:18:

~ niezalogowany
2 marca 2016r. o 23:58
alter napisał(a): obiecuję, że spróbuję ;) w lesie na powitanie wiosny... :)

:) ale to tak o pełni musisz ;)

:) i uważaj bo w lesie grasuje czerwony kapturek ;)

:) dobranoc
~aa niezalogowany
2 marca 2016r. o 23:59
:)
10114
#alter nieaktywny
3 marca 2016r. o 0:05
~ napisał(a):
:) ale to tak o pełni musisz ;)

:) dobranoc

Tak zrobię ;) dobranoc...

Dopisane 03.03.2016r. o godz. 00:05:

bra... :)

Wypowiedz się:
Jeśli zostawisz to pole puste przypiszemy Ci losową ksywę.
Publikacja czyichś danych osobowych bez zezwolenia czy użycie zwrotów obraźliwych podlega odpowiedzialności karnej i będzie skutkować przekazaniem danych publikującego organom ścigania.
Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i wypowiedzi, a osoba zamieszczająca wypowiedź może ponieść za jej treść odpowiedzialność karną i cywilną. Bolec.Info zastrzega sobie prawo do moderowania wszystkich opublikowanych wypowiedzi, jednak nie bierze na siebie takiego obowiązku. Pamiętaj, że dodając zdjęcie deklarujesz, że jesteś jego autorem i przekazujesz Wydawcy Bolec.Info prawa do jego publikacji i udostępniania. Umieszczając cudze zdjęcia możesz złamać prawo autorskie. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za publikowane zdjęcia.
REKLAMA Villaro zaprasza
REKLAMA Metrohouse zaprasza