~krzysztof napisał(a): ~ napisał(a): ~D napisał(a): Jako ciekawostka. W 16 odc. Stawka większa niż życie KLOSS szuka ulicy Bunzlau Strasse.[img=1311956429_xfkkn9w.jpg]
Okazało się że Bunzlaustrasse była na Wrocławskim Ostrowie Tumskim, w tle ściana kościoła św Idziego. Sorki za odejście od tematu
Bunzlaukupczysse w Breslau była dokładnie w tym samym miejscu, ta sama ulica - to samo miasto, gdzie obecnie jest ulica Bolesławiecka we Wrocławiu. Gdzie to SAe sam poszukaj, albo na przedwojennych planach miasta albo na współczesnych. Nie pitol więcej głupot.
Bardzo się cieszę, że tak dobrze się orientujesz ale zanim skomentujesz to chwilę pomyśl, a najlepiej przeczytaj jeszcze raz ze zrozumieniem. Nie chodziło mi dokładnie o przekaz gdzie co było faktycznie, odniosłem się wyłącznie do fikcji filmowej. To jest kadr z odc. 16"Akcja liść dębu" 26 min ok. 29 s. Kloss nadjeżdża od strony wejścia do katedry, widać ją po prawej stronie- czyli jest na Placu Katedralnym-czy film o tym mówi?-NIE, ja to mówię ponieważ znam Wrocław dość dobrze i zlokalizowałem to miejsce, a jaka to ulica w filmie to g.. mnie to obchodzi. Aha i jeszcze jedno Kloss jak uciekał to wjechał w podwórko plebanii katedry, z którego nie ma wyjazdu. Generalnie to nieważne ale osobiście lubię Klossa za to że mogę sobie pooglądać Wrocław z końca lat 60-tych.