Portal nr 1 w powiecie bolesławieckim
BolecFORUM Nowy temat

Stare zdjęcia z Bolesławca.

7352
#MiM nieaktywny
4 kwietnia 2012r. o 17:47
W podwórku pomiędzy budynkiem technikum i tą pękną kamienicą, której już nie ma, była pracownia ceramiczna z piecem i wysokim kominem. Jeszcze w latach 70-tych uczono tam ceramicznego fachu.

Dopisane 04.04.2012r. o godz. 17:47:

Budynek, o którym mówię widać na tym zdjęciu:
http://bunzlau.pl/images/phocagallery/z_lotu_ptaka/z_lotu_ptaka_4.jpg
ale chyba dopiero go budowano bo nie widzę komina.

zapraszam na bunzlau.pl
Zgłoś do moderacji Odpowiedz
7066
#Gamelin nieaktywny
4 kwietnia 2012r. o 17:53
MiM - masz może wiedzę z jakich lat jest ta fotka do ,której zapodałes link?

7352
#MiM nieaktywny
4 kwietnia 2012r. o 17:57
Obieg z 1925r. Ale zdjęcie mogło być wykonane wcześniej.
Mam pocztówki, ukazujące to samo ujecie a ładnych kilka lat różnicy w datach obiegu.

zapraszam na bunzlau.pl
7066
#Gamelin nieaktywny
4 kwietnia 2012r. o 18:24
ok ,dzieki za info :) , ja też znalazłem taka foteczkę - to nasz wiadukcik z jadacym pociagiem - zdjecie z poczatku lat 70 - tych[img=1333556562_i2ztviv.jpg]
[img=1333556629_avgy1v7.jpg]

8096
#basta nieaktywny
4 kwietnia 2012r. o 18:45
Pociąg Widmo ?
7066
#Gamelin nieaktywny
4 kwietnia 2012r. o 18:51
jest tam , uwierz mi .Niestety nie miałem mozliwosci żeby jakosc była lepsza . :)

Dopisane 04.04.2012r. o godz. 18:51:

Ja jednak nie mam kłopotu z dostrzeżeniem pociagu na obu ujeciach ;)

~Andrzej 54 niezalogowany
4 kwietnia 2012r. o 20:51
Fotka resztek fontanny przy szpitalu ul Piastów[img=1333565496_z2ab71u.jpg]
~ niezalogowany
4 kwietnia 2012r. o 22:13
MiM napisał(a):
~ napisał(a): A poza tym to co było w Bolesławcu przed wojną, czego by obecnie nie było, a co miałoby sens istnieć?
W dawnych czasach nie było internetu czy TV i by mieć rozrywkę ludzie musieli wyjść z domu. Dziś większość z nas spędza wolny czas przed świecącym ekranem. W związku z tym nie każde przedsięwzięcie "dla ludu" będzie na tyle opłacalne by przetrwać.

Chyba trochę przesadzasz. Co było, a nie ma? Choćby ośrodek wodny nad Bobrem (zalew, kajaki itd.) i w lasku, wieża widokowa, śródmiejskie rzeczki, ogrody zamiast galerii, kładka dla pieszych na wiadukcie. Co jest, a lepiej żeby nie było? Chyba głównie "obwodnica" skutecznie odcinająca miasto od rzeki, spowodowała kompletną degradację prawego brzegu.
Co jest, a tylko udaje, że jest tym samym? Baseny otwarte (całkowita degrengolada), Odeon ze stawem, aleje Kubika i Sądowa (kiedyś piękne ulice spacerowe, dziś spełniające rolę obwodnicy Rynku), Dworzec Wschodni, piękne budynki Concordii, na które nikt nie ma pomysłu, park i pałac na Zgorzeleckiej. Mam nadzieje, że mogę wykreślić z tej listy Teatr.
Jak widać jeszcze lata nadrabiania strat komunizmu.
Wypowiedz się:
Jeśli zostawisz to pole puste przypiszemy Ci losową ksywę.
Publikacja czyichś danych osobowych bez zezwolenia czy użycie zwrotów obraźliwych podlega odpowiedzialności karnej i będzie skutkować przekazaniem danych publikującego organom ścigania.
Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i wypowiedzi, a osoba zamieszczająca wypowiedź może ponieść za jej treść odpowiedzialność karną i cywilną. Bolec.Info zastrzega sobie prawo do moderowania wszystkich opublikowanych wypowiedzi, jednak nie bierze na siebie takiego obowiązku. Pamiętaj, że dodając zdjęcie deklarujesz, że jesteś jego autorem i przekazujesz Wydawcy Bolec.Info prawa do jego publikacji i udostępniania. Umieszczając cudze zdjęcia możesz złamać prawo autorskie. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za publikowane zdjęcia.
REKLAMAEfekt-Okna zaprasza