Portal nr 1 w powiecie bolesławieckim
REKLAMA Metrohouse zaprasza
BolecFORUM Nowy temat

Stare zdjęcia z Bolesławca.

7352
#MiM nieaktywny
4 kwietnia 2012r. o 22:35
Gamelin napisał(a): jest tam , uwierz mi .Niestety nie miałem mozliwosci żeby jakosc była lepsza . :) Dopisane 04.04.2012r. o godz. 18:51:Ja jednak nie mam kłopotu z dostrzeżeniem pociagu na obu ujeciach ;)

Jakby co to mogę Ci poskanować zdjęcia :D

Dopisane 04.04.2012r. o godz. 22:35:

~ napisał(a): Chyba trochę przesadzasz. Co było, a nie ma? Choćby ośrodek wodny nad Bobrem (zalew, kajaki itd.) i w lasku, wieża widokowa, śródmiejskie rzeczki, ogrody zamiast galerii, kładka dla pieszych na wiadukcie. Co jest, a lepiej żeby nie było? Chyba głównie "obwodnica" skutecznie odcinająca miasto od rzeki, spowodowała kompletną degradację prawego brzegu.
Co jest, a tylko udaje, że jest tym samym? Baseny otwarte (całkowita degrengolada), Odeon ze stawem, aleje Kubika i Sądowa (kiedyś piękne ulice spacerowe, dziś spełniające rolę obwodnicy Rynku), Dworzec Wschodni, piękne budynki Concordii, na które nikt nie ma pomysłu, park i pałac na Zgorzeleckiej. Mam nadzieje, że mogę wykreślić z tej listy Teatr.
Jak widać jeszcze lata nadrabiania strat komunizmu.

Ośrodek wodny nad Bobrem z kajakami - Na Krępnicy jest przystań. Tyle że strach zainwestować w sprzęt bo zaraz znajdą się wandale, którzy go zniszczą.
Kładka dla pieszych na wiadukcie - nie wiem po co. Chyba lepszym pomysłem było wytyczenie szlaków dla rowerzystów.
Baseny otwarte... Pamiętam czasy ze ciężko było znaleźć kawałek miejsca by koc. Dziś młodzież woli spędzać czas w wirtualnym świecie gier komputerowych.
A i dorośli nie lepsi. Jednemu z drugim nie chce się ruszyć tyłka sprzed telewizora. Już pół roku działa w Bolesławcu chór dla dorosłych i w całym 40-to tysięcznym mieście znalazło się zaledwie 30 (słownie trzydzieści) osób, które chcą śpiewać. To ja się pytam co Ty chciałbyś robić w Concordii by ściągnąć tam ludzi? Przeciętny zjadacz chleba woli popijać piwko przed telewizorem i nigdzie się stamtąd nie ruszać. Teatr ma jeszcze jakieś szanse przetrwać. Bo tam też idziemy jako konsumenci. Ale żeby pójść gdzieś coś tworzyć... czarno widzę... niestety.
I nie zwalaj wszystkiego na komunizm. To konsumenckie podejście do życia zabija wszystko.

zapraszam na bunzlau.pl
Zgłoś do moderacji Odpowiedz
~mir.ko niezalogowany
4 kwietnia 2012r. o 23:04
Gamelin napisał(a): MiM - masz może wiedzę z jakich lat jest ta fotka do ,której zapodałes link?

to jakies lata 70-te. widac chyba budowe blokow na Podgórnej, nie ma juz 'domu strzelca' koło górnika czy jak to się zwało
~ niezalogowany
4 kwietnia 2012r. o 23:35
MiM napisał(a):
Ośrodek wodny nad Bobrem z kajakami - Na Krępnicy jest przystań. Tyle że strach zainwestować w sprzęt bo zaraz znajdą się wandale, którzy go zniszczą.

Po pierwsze - Krępnica to nie Bolesławiec. Nie dojdziesz tam na piechotę. Po drugie obok ośrodka była restauracja, nie wiem czy nie hotelik - tego na Krępnicy nie ma.
Z komunizmem ma to bardzo wiele wspólnego. Po prostu nie ma jeszcze na tyle zgromadzonego kapitału, żeby ktoś miał ochotę zainwestować w coś takiego. I czekać 20 lat, aż się zwróci a 30 jak zacznie zarabiać.
Ktoś napisał:
Kładka dla pieszych na wiadukcie - nie wiem po co.

Po to, żeby ożywić szlaki spacerowe nad Bóbr. Wtedy z prawej strony rzeki mogą pojawić się alejki, może deptak, przy nich sklepiki, uliczni sprzedawcy, kawiarenki. Z lewej miejsce kąpielowe dla dzieci z masażem wodnym dla dorosłych (na wodospadzie). Jest tylko jeden wymóg - trzeba utrzymywać ten teren w porządku. I zbudować normalną obwodnicę.
Ktoś napisał:
Baseny otwarte... Pamiętam czasy ze ciężko było znaleźć kawałek miejsca by koc.

Byłem w tamtym roku. Nie jestem specjalnie obrzydliwy, ale takiego syfu dawno nie widziałem. W wodzie pływało wszystko. Dwie panie opalały się przy wejściu i kasowały bilety. Z 10 ratowników kręciło się wokoło. Ale nikt nie sprzątał. Do przebieralni strach było wejść. Kafelki połamane, prysznice nieczynne. Dziwisz się, że ludzie nie chcą tam przychodzić?
Ktoś napisał:
To ja się pytam co Ty chciałbyś robić w Concordii by ściągnąć tam ludzi?

Nie wiem. Odpowiedziałem tylko.
Ktoś napisał: I nie zwalaj wszystkiego na komunizm. To konsumenckie podejście do życia zabija wszystko.

I tu się różnimy. To w krajach, w których panował komunizm posiał spustoszenie wśród ludzi. Tam, gdzie rząd nie zakazuje wolności, ludziom się chce. Nasz rząd zniewala ludzi, a ludzie po latach komunizmu nie wiedzą, że można inaczej.
7352
#MiM nieaktywny
4 kwietnia 2012r. o 23:38
Lata 70-te którego wieku?
Kartka pocztowa była wysłana w roku 1925. Wątpię by ktoś wysyłał półwieczną widokówkę - jeśli myślałeś o 1870r.

zapraszam na bunzlau.pl
~mir.ko niezalogowany
5 kwietnia 2012r. o 0:49
mozliwe , strzelalem, na 100 % nie 18xx, bo wtedy dom strzelca stał jeszcze jest na foto z 1898
~mir.ko niezalogowany
5 kwietnia 2012r. o 0:51
ale tez na tyle stare bo do LO wchodzilo sie po schodach, wiec sie mylilem
~ niezalogowany
5 kwietnia 2012r. o 8:40
Wydawać by się mogło że bolesławieckie planty wypiękniały dopiero w ostatnich latach. To zdjęcie wykonano dokładnie 100 lat temu.[img=1333608011_91thnl7.jpg]
~pinio65 niezalogowany
5 kwietnia 2012r. o 14:05
Piękna pocztówka z widoczną po prawej łaźnią miejską. Jest tylko jeden szczegół, który psuje całość...
Wypowiedz się:
Jeśli zostawisz to pole puste przypiszemy Ci losową ksywę.
Publikacja czyichś danych osobowych bez zezwolenia czy użycie zwrotów obraźliwych podlega odpowiedzialności karnej i będzie skutkować przekazaniem danych publikującego organom ścigania.
Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i wypowiedzi, a osoba zamieszczająca wypowiedź może ponieść za jej treść odpowiedzialność karną i cywilną. Bolec.Info zastrzega sobie prawo do moderowania wszystkich opublikowanych wypowiedzi, jednak nie bierze na siebie takiego obowiązku. Pamiętaj, że dodając zdjęcie deklarujesz, że jesteś jego autorem i przekazujesz Wydawcy Bolec.Info prawa do jego publikacji i udostępniania. Umieszczając cudze zdjęcia możesz złamać prawo autorskie. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za publikowane zdjęcia.
REKLAMAEfekt-Okna zaprasza