Portal nr 1 w powiecie bolesławieckim
REKLAMAEfekt-Okna zaprasza
REKLAMA Bricomarche zaprasza
REKLAMA SINMAG zaprasza
BolecFORUM Nowy temat

6-latki nie pójdą do szkoły

~ niezalogowany
29 kwietnia 2013r. o 8:40
Zwirz napisał(a): A co jest złego w tym, że dziecko w wieku 6 lat pójdzie do szkoły zamiast do zerówki?

Dzięki temu szybciej zdobędzie wykształcenie i szybciej będzie mogło zacząć pracę i prawdziwe życie.

Jaką pracę???Praca jest, ale tylko po znajomosci.Ja sie całe życie uczyłam:podstawowka, srednia(4 lata), wyzsze(5 lat), podyplomówka(2lata), szkoła jezykowa, kursy i szkolenia i od 6 m-cy nie ma dla mnie pracy za 1600 brutto...
Zgłoś do moderacji Odpowiedz
~ niezalogowany
29 kwietnia 2013r. o 9:23
~panika:) napisał(a): Mamusie,nie panikujcie z tą I klasą.Nie jest tak jak sobie wyobrazacie,tz.tak źle.Material w I klasie jest porownywalny z tym co dzieci maja w zerowkach,tylko poukladany w podrecznikach.Sa zadania do domu,ale na max.godzinke łącznie z ternowaniem czytania.Po paru tyg.od rozpoczęcia nauki dziecko i wy wpadacie w rytm,tz.o jakiej porze i ile czsu poswiecacie na lekcje.Ja też mialam na początku roku obawy,ale te sie ma nawet jak dziecko ma 7 lat i idzie do szkoły.Teraz mój mały za chwile kończy I klasę i mimio,że są dzieci nawet 2 lata starsze od niego w jego klasie,nie odstaje od nich.NIE PANIKUJCIE.pomóżcie ze swojej strony ile się da.A największe znacznie ma to ile się dało dziecku jak miało 2,3 i 4 latka.Bo jeżeli dba się w tym wieku o jego rozwój to później,jak je oddajecie w ręce nauczycieli,to jest "z górki"

Powiedz do jakiej szkoly chodzi twoje dziecko? Mam córkę w 2kl i niemów żę dziecko zdąży odrobić lekcje itp w 1 godzinę i jeszcze z czytaniem
~ niezalogowany
29 kwietnia 2013r. o 13:36
Po co Pani wiedziec jaka szkola??chodzi o fakt,ze zadan jest tyle,ze z czytaniem godzina schodzi.kilka zadan do liczenia,kilka literek,zdan do napisania.czytanie okolo 20min.i po obowiazkowych zadaniach.nie wiem ile trzeba czasu w 2 klasie ale w pierwszej tak jest.

Zmoderowano 29.04.2013 godz.21:44 - powód: korekta cytowania (moderator)
~ niezalogowany
29 kwietnia 2013r. o 17:02
A ja dobrze pamiętam że tak minimum 3 godziny w pierwszej klasie się uczylo moje dziecko bo pierwsza klasa to nie tylko literki

~alla niezalogowany
29 kwietnia 2013r. o 22:07
moja córka w pierwszej klasie nigdy nie miała zadany tyle żeby w godzinę nie odrobić. w drugiej tak samo.
~ niezalogowany
30 kwietnia 2013r. o 8:20
~ napisał(a):
A ja dobrze pamiętam że tak minimum 3 godziny w pierwszej klasie się uczylo moje dziecko bo pierwsza klasa to nie tylko literki

To za dlugo.Moze zle sie organizowaliscie.pewne rzeczy trzeba robic z dzieckiem,inne moze robic zupelnie samo.Przesada z tym 3 godzinami.Napewno to nie byla nauka przez 3 godziny bo nawet dorosly czlowiek nie siedzi tyle,jak musi sie uczyc.To raczej przetrzymywanie dziecka a nie efektywna nauka.Jak tak samo u niektorych wyglada, to nic dziwnego,ze jest tylu przeciwnikow I klas.Ale problem raczej jest juz w domu,przy sposobie odrabiania lekcji a nie w fakcie,ze I klasa jest od 6lat.
~ niezalogowany
30 kwietnia 2013r. o 9:00
A co ja mam zrobić, jeżeli moja pięciolatka już czyta i pisze? Mam poczekać, aż będzie miała 7 lat i wysłać do pierwszej klasy, żeby nudziła się tam śmiertelnie? Czy może puścić ją do szkoły jako 6-latkę, ale narazić na uwagi, że skracam jej dzieciństwo? Dziecko moje ma teraz 5 lat, a już pisze proste zdania (nawet 10-cio wyrazowe!), czyta tekst drukowany, liczy do 100, gra w gry planszowe, radzi sobie z prostą obsługą komputera. A jednak nadal to maluszek, który potrzebuje zabawy, biegania, krzyczenia, zabawek itp. Jestem w kropce i nie wiem, czy dać ją do szkoły, czy drugi rok do zerówki?
10755
#Trojka nieaktywny
30 kwietnia 2013r. o 12:47
Oczywiście, że do szkoły. Jeden warunek, czy dziecko jest dojrzałe emocjonalnie. Można to sprawdzić w PPP.
Wypowiedz się:
Jeśli zostawisz to pole puste przypiszemy Ci losową ksywę.
Publikacja czyichś danych osobowych bez zezwolenia czy użycie zwrotów obraźliwych podlega odpowiedzialności karnej i będzie skutkować przekazaniem danych publikującego organom ścigania.
Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i wypowiedzi, a osoba zamieszczająca wypowiedź może ponieść za jej treść odpowiedzialność karną i cywilną. Bolec.Info zastrzega sobie prawo do moderowania wszystkich opublikowanych wypowiedzi, jednak nie bierze na siebie takiego obowiązku. Pamiętaj, że dodając zdjęcie deklarujesz, że jesteś jego autorem i przekazujesz Wydawcy Bolec.Info prawa do jego publikacji i udostępniania. Umieszczając cudze zdjęcia możesz złamać prawo autorskie. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za publikowane zdjęcia.
REKLAMA KGHM zaprasza
REKLAMAMrowka zaprasza