Portal nr 1 w powiecie bolesławieckim
REKLAMAEfekt-Okna zaprasza
REKLAMA Bricomarche zaprasza
REKLAMA SINMAG zaprasza
BolecFORUM Nowy temat

6-latki nie pójdą do szkoły

~panika:) niezalogowany
24 kwietnia 2013r. o 8:13
Mamusie,nie panikujcie z tą I klasą.Nie jest tak jak sobie wyobrazacie,tz.tak źle.Material w I klasie jest porownywalny z tym co dzieci maja w zerowkach,tylko poukladany w podrecznikach.Sa zadania do domu,ale na max.godzinke łącznie z ternowaniem czytania.Po paru tyg.od rozpoczęcia nauki dziecko i wy wpadacie w rytm,tz.o jakiej porze i ile czsu poswiecacie na lekcje.Ja też mialam na początku roku obawy,ale te sie ma nawet jak dziecko ma 7 lat i idzie do szkoły.Teraz mój mały za chwile kończy I klasę i mimio,że są dzieci nawet 2 lata starsze od niego w jego klasie,nie odstaje od nich.NIE PANIKUJCIE.pomóżcie ze swojej strony ile się da.A największe znacznie ma to ile się dało dziecku jak miało 2,3 i 4 latka.Bo jeżeli dba się w tym wieku o jego rozwój to później,jak je oddajecie w ręce nauczycieli,to jest "z górki"
Zgłoś do moderacji Odpowiedz
~m niezalogowany
24 kwietnia 2013r. o 8:31
Zdecydowanie jestem na nie- dla wysyłania 6-latków do szkoły. Program powstał nie dla dobra naszych dzieci, ale po to, żeby jak najszybciej je do pracy zagonić. Im szybciej do szkoły- tym szybciej do pracy, żeby na państwo robiły- składki odprowadzać, żeby tym na górze lepiej w kieszeni było. Szkoły nie przygotowane, nauczyciele tak samo!!!!
~mądry ojciec niezalogowany
24 kwietnia 2013r. o 8:36
a żeby było jasne, najpierw 6 latki do szkoły obowiązkowo, a jak to przejdzie to 5 latki też wylądują w szkole, bo wprowadzą taki obowiązek, jednocześnie obniżając wiek przedszkolny do lat 2!!! żeby 5 latek odbył obowiązek szkolny miasto wyśle bilecik i sru do szkoły... MAsakra!!!
~ania niezalogowany
24 kwietnia 2013r. o 17:29
Ja wysłałam swoją córkę rok wcześniej i żałuję jak większość rodziców . Gdybym mogła jeszcze raz zadecydować to zostawiłabym ją jeszcze rok w zerówce.
~mama niezalogowany
24 kwietnia 2013r. o 19:26
~panika:) napisał(a): Mamusie,nie panikujcie z tą I klasą.Nie jest tak jak sobie wyobrazacie,tz.tak źle.Material w I klasie jest porownywalny z tym co dzieci maja w zerowkach,tylko poukladany w podrecznikach.Sa zadania do domu,ale na max.godzinke łącznie z ternowaniem czytania.Po paru tyg.od rozpoczęcia nauki dziecko i wy wpadacie w rytm,tz.o jakiej porze i ile czsu poswiecacie na lekcje.Ja też mialam na początku roku obawy,ale te sie ma nawet jak dziecko ma 7 lat i idzie do szkoły.Teraz mój mały za chwile kończy I klasę i mimio,że są dzieci nawet 2 lata starsze od niego w jego klasie,nie odstaje od nich.NIE PANIKUJCIE.pomóżcie ze swojej strony ile się da.A największe znacznie ma to ile się dało dziecku jak miało 2,3 i 4 latka.Bo jeżeli dba się w tym wieku o jego rozwój to później,jak je oddajecie w ręce nauczycieli,to jest "z górki"

nie chodzi do końca o panikę, moje dziecko jako to sześcioletnie ma iść z obowiązku z rocznikiem rok starszym. Dwa roczniki razem, więcej dzieci przy każdej zmianie szkoły: podstawowa, gimnazjum itp. Dlaczego na siłę? Pomoc dziecku przy nauce to nie wszystko. Nie boję się o przyswajanie wiedzy bo już teraz (w tym roku skończy 5 lat) dopytuje o literki - chce się ich uczyć, umie się podpisać, pisać mama,tata, zna cyferki i bezbłędnie liczy do 50. Dzieci w tym wieku "chłoną wiedzę jak gąbka wodę", są ciekawe świata.Tu chodzi o dojrzałość emocjonalną. Dużo starszych dzieci w szkole, głośny dzwonek którego się boi jak przychodzi czasem po starszego brata, ciężko jej się pogodzić z porażką jak coś jej nie wyjdzie. Praca 4-5 lekcji w ławce a jest bardzo żywym dzieckiem, waga tornistra który nie wiem jak uniesie bo jest drobną dziewczyną. Tych argumentów przeciw jest więcej niż za
~jestem za niezalogowany
24 kwietnia 2013r. o 22:14
moja córka ma teraz 5,5 roku i jest z września chodzi teraz do zerówki w szkole, zna już wszystkie litery i ładdnie liczy, chętnie robi różne zadania. zapisałam ją do 1 klasy i pójdzie jako 6 latek do pierwszej klasy. w sali w 1 klasie jest duży dywan, pani na początku nie rozgranicza lekcji i przerwy. dzieci wchodzą w ten rytm stopniowo. trochę siedzą w ławkach i trocę pracują na dywanie i troche mają czasu na zabawę. Pani nauczycielka powiedziała że podstawa jest obniżona. boję się tylko klasy mieszanej ale najprawdopodobnie będą 2 klasy -jedna 6 latków i osobna 7 latków. jestem pozytywne nastawiona. ale mam też pewne obawy. ale jak moja starsza córka szła do 1 klasy 4 lata temu miałam takie same obawy a nawet wi,,,,,,eksze że córka sobie nie poradzi a miała wtedy przecież 7 lat. radzi sobie świetnie a tak się bałam
~ niezalogowany
24 kwietnia 2013r. o 23:12
Wcześniejsza o rok nauka - ja się tylko pytam: PO CO???
Co dziecku da, że rok wcześniej pójdzie do szkoły? Czy będzie później mądrzejsze, szczęśliwsze? Nie sądzę.
Tutaj chodzi tylko o przesunięcie o rok rozpoczęcia płacenia ZUS-u i innych składek (czytaj haraczu)... A z drugiej strony będą nam podnosić wiek emerytalny, a "niewolnicy" będą tyrać po 60-70 lat na emeryturę po 1000 zł.
4362
#Phineas nieaktywny
25 kwietnia 2013r. o 7:01
I to jest właśnie tylko jeden z wielu powodów, dla których nie politycy, a wyłącznie rodzicie powinni decydować od którego roku życia powinny uczyć się ich dzieci.
Zauważcie, że każdy rodzic myśli inaczej - więc czemu rząd chce wtrącać się rodzicom?

Ministerstwo Edukacji Narodowej to kolejny zabytek komunistyczny, który należałoby czym prędzej zlikwidować. Szkoły pownny być tylko i wyłącznie prywatne.
I w końcu skończyłyby się odwieczne dyskusje typu -
od którego roku PAN POLITYK wyśle "moje" dziecko do szkoły? Czy PAN POLITYK pozwoli na religię, czy na wychowanie seksualne.

Szoły powinny być różne, przedstawać własne indywidualne programy nauczania, konkurować ze sobą i wypierać się nawzajem. Im większy wybór tym lepiej dla nas - rodziców.
Wypowiedz się:
Jeśli zostawisz to pole puste przypiszemy Ci losową ksywę.
Publikacja czyichś danych osobowych bez zezwolenia czy użycie zwrotów obraźliwych podlega odpowiedzialności karnej i będzie skutkować przekazaniem danych publikującego organom ścigania.
Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i wypowiedzi, a osoba zamieszczająca wypowiedź może ponieść za jej treść odpowiedzialność karną i cywilną. Bolec.Info zastrzega sobie prawo do moderowania wszystkich opublikowanych wypowiedzi, jednak nie bierze na siebie takiego obowiązku. Pamiętaj, że dodając zdjęcie deklarujesz, że jesteś jego autorem i przekazujesz Wydawcy Bolec.Info prawa do jego publikacji i udostępniania. Umieszczając cudze zdjęcia możesz złamać prawo autorskie. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za publikowane zdjęcia.
REKLAMA KGHM zaprasza
REKLAMAMrowka zaprasza