Portal nr 1 w powiecie bolesławieckim
REKLAMA 1,5% podatku dla Klekusiowo
REKLAMA SINMAG zaprasza
REKLAMA Bricomarche zaprasza
BolecFORUM Nowy temat

Polska - rzeczywistość i absurdy

10897
#Anonim10897 nieaktywny
21 czerwca 2013r. o 15:05
Pannazdzieckiem napisał(a):
virgo napisał(a): ...

"Kosy na sztorc"...dojdzie i do tego. Zgodnie ze znanym powiedzeniem "Historia kołem się toczy". Proletariat musi zrozumieć ,że ma prawo do godnego zycia .Nie za smieciowe wynagrodzenie , nie za pracę w urągających warunkach...Bo czy to dobre warunki ,gdy mąż (dajmy na to ) pracuje 1000 km z dala od rodziny ? Co to za samochody (Audi ,Merce,VW ) kupione za 5000 złotych ? To szmelc! Nie obraz zamożności! Kiedy proletariat zostanie dociśnięty , peknie , nie wytrzyma. Kiedy ?? Byt kształtuje świadomość...Ludzie są jeszcze "oszołomieni" pełnym zaopatrzeniem w sklepach. Patrzą ale czy kupują? . W znacznej mierze nie! Po co w takim bądź razie funkcjonowałyby LUMPEXY ? Dotyczy to wszystkich grup społecznych ( z wyjątkiem najbogatszych ). Dzisiaj każdy potrafi czytać , tylko z mysleniem czasami jest problem.Ale to tylko kwestia czasu ...

Od dłuższego czasu lubisz Maleńczuka...Ja zachowałam dystans.Nie wyczuwam w nim szczerości.Odnoszę wrażenie ,że wiele spraw robi dla popularności , pod publiczkę... To moje zdanie. Znasz "Tango libido" ? Mnie się podoba :P

"Gdyby bratni naród niemiecki upomniał się o Bolesławiec"...Czasami tak właśnie myslę. Dojdzie do tego. Tez kwestia czasu.Niemcy musza przekonać świat ,że to Polacy są winni II wojnie światowej...Dla Niemców nadal w nazewnictwie funkcjonują obozy koncentracyjne polskie...No i ci naziści.Spadli z księżyca? Nie mieli dzieci , nie mają wnuków? Czasami wystarczy popatrzeć na mapy czy atlasy drukowane w Niemczech , jak nazywane są miasta na terenie dzisiejszej Polski. ;(

"Źródłem dobrobytu jest praca"...tak powinno być.

Dopisane 21.06.2013r. o godz. 15:05:

~:) napisał(a): http://poznajpr..

Tyle tu już było różnych teorii wklejane to i ta "przejdzie" :)

To co wkleiłeś , jest ciekawe i warte przemyślenia. Dyskusji również . Ze wszech miar napawa pesymizmem i uzmysławia upadek moralności społeczeństwa...Piosenka o naiwnym (?) facecie , ze słowami chyba Kofty , dobra. :D
Zgłoś do moderacji Odpowiedz
10557
#Preczzkomuna nieaktywny
21 czerwca 2013r. o 15:49
Nie ma kapitalizmu i nie ma wolnego rynku. Mamy etatyzm, gospodarkę mieszaną, ludzi uprzywilejowanych i nie czyli brak sprawiedliwości (nie społecznej bo czegoś takiego nie ma). Tylko kapitalizm to może przywrócić. Równe i takie same prawa dla wszystkich, bez przywilejów.
10114
#alter nieaktywny
21 czerwca 2013r. o 20:02
Preczzkomuna napisał(a): Tylko kapitalizm to może przywrócić. Równe i takie same prawa dla wszystkich, bez przywilejów.

Kapitalizm też będzie dawał przywileje! Właśnie kapitalistom, tym którzy na starcie posiadają duże kapitały. Ten co ma kapitał nigdy nie będzie chciał tych samych praw dla wszystkich, to utopia. Kapitalizm bez pewnej korekcji, to państwo z wyzyskiem. Już nawet teraz się takie przypadki zdarzają. Pracowdawcy wyzyskują ludzi w potrzebie, przyjmują na umowy śmieciowe. Ludzie przyjęci na pół etatu, garują po 200 godzin miesięcznie, dostają na czarno po 300 zł dodatkowo, i normalną stawkę półetatowca, dzięki czemu pracodawca żyłuje na składki, podatki, na wszystkim. W kpitaliźmie byłoby jeszcze gorzej! Kapitalizm to ustrój pracodawcy. Zderzenie praw pracodawcy i bezrobotnego, tego drugiego zawsze ustawi w gorszej sytuacji. Tym bardziej w kryzysie! Już kiedyś o tym rozmawialiśmy, przypominam o sprawiedliwości społecznej. Wiesz nie dziwię się, że jesteś za kapitalizmem, ale twoje spojrzenie jest jednostronne, to spojrzenie z jednego punktu widzenia. Empatii ci życzę, wtedy może będziesz dobrym uczciwym pracodawcą-kapitalistą. Lepiej zrobisz, kiedy kapitalizm będziesz promował w życiu, a nie na forum :)

<b> Poezja Królową Sensytywnego Życia. </b>
10897
#Anonim10897 nieaktywny
21 czerwca 2013r. o 22:22
Zamieściłam komentarz internauty do tematu :http://wiadomosci.onet.pl/swiat/skandal-w-ziomkostwie-slazakow-z-powodu-antypolski,1,5546587,wiadomosc.html

Podobno tak ma wyglądać historia w podręcznikach szkolnych uczniów w Unii Europejskiej...

"Przecież to Polska wywołała II wojnę światową, każdy Europejczyk to wie, tylko Polacy twierdzą inaczej!

Niemcy zawsze są ugodowo i pokojowo nastawieni, zawsze dążą do jedności i od niepamiętnych czasów dążyli do zjednoczenia Europy. No czasem może przesadzali w tych dążeniach, ale to Polska zawsze stanowi przeszkodę w bezkonfliktowych relacjach. Zresztą Polska od dawna była konfliktowo nastawiona, to Polska ma jakieś fobie antyniemieckie i to Polacy są winni, że współpraca dobrosąsiedzka się nie układa.

Było tak od dawna! Np.

1. Wiadomo, że nikt inny tylko polscy faszyści wywołali II wojnę światową, bo zamiast pokojowo i w imię przyjaźni i PO-prawy stosunków oddać Niemcom Wolny Gdańsk, cały korytarz do Prus i resztę Polski - co, jako rasie panów, im się słusznie należało - Polacy jak zwykle zaczęli się prostacko stawiać i knuć intrygi;

2. Zanim Niemcy zaczęli pokojowo odbierać należne im ziemie, polskie bojówki złowrogo w skrajnie prawicowy sposób zaatakowały ich radiostację w Gliwicach, co było już szczytem prowokacji antyniemieckich;

3. Mimo że Niemcy w pokojowych zamiarach wkroczyli do Polski w 1939 r., to Polacy 5 lat później, decyzją Polaka Stalina, ich bestialsko wypędzili - dlatego Niemcy dziś mają moralne prawo wybudować sobie centrum, upamiętniające bestialstwo Polaków - co na szczęście oficjalnie popiera Angela Merkel i jej wierni przyjaciele Donald Tusk i Bronisław Komorowski;

4. Co prawda wypędzenia zaczęły się w 1939 roku np. w Gdyni i na Pomorzu, skąd Polacy masowo trafiali do obozów zagłady np. w Stutthof, gdzie byli rozstrzeliwani, ale... oj tam, oj tam... na pewno byli to jacyś skrajnie prawicowi Polacy. A w ogóle to poprzedni prezydent Niemiec (Horst Köhler) urodził się w 1943 r. w Skierbieszowie na Zamojszczyźnie, to chyba wiadomo, że nie po Śląsk, ale aż do Zamojszczyzny rozciągają się niemieckie ziemie.

5. To polscy biskupi po strasznej II wojnie światowej, do tego prowokacyjnie i ironicznie (pewnie ulegli skrajnie prawicowym podszeptom) prosili Niemców o wybaczenie, co było jawnym szyderstwem polskiego kleru pod adresem sprawiedliwego niemieckiego duchowieństwa, które nigdy nie popierało zbrodniczego reżimu narodowego socjalizmu;

6. Dziś wiemy już na pewno, że za podżeganiem do rewizjonistycznych postaw tzw. Gastarbeiterów z lat 1939 - 1945 czai się lep polskiej propagandy, która ma na celu zafałszować historię, bo prawda o pazernych Polakach jest taka, że jak za wypoczynkowe wyjazdy do niemieckich fabryk w latach 1939 - 1945 polscy robotnicy dostawali darmowe talony na Volkswageny, to po wojnie nachalnie domagali się jeszcze dopłaty z tytułu amortyzacji kosztów - pazerność Polaczków jest znana! Każde niemieckie dziecko to wie;

7. Kiedy Niemcy w czasie wojny inwestowali (i to w Polsce!), żeby ufundować darmowe wczasy milionom Żydów w specjalnie wybudowanych ośrodkach, to Polacy nie tylko nie zastosowali ulg podatkowych (jak dziś dla niemieckich inwestycji robi ochoczo PO), ale zachowywali się jak zazdrośni antysemici, i są nimi do dziś, każdy Niemiec to wie - bo po co Polacy ukrywali Żydów przed Niemcami?;

8. Jeszcze niedawno było słychać za granicą podżeganie polskiego lobby do fałszowania historii, bo skąd wzięłaby się nazwa "polski obóz koncentracyjny"? - to Polacy chcieli przywłaszczyć sobie prawo do najnowszej niemieckiej myśli technicznej połowy XX-go wieku i jako niegdysiejsi pionierzy w wykorzystaniu zasobów ludzkich wylansować się na awangardę postępu!;

9. A w ogóle światły europejczyk wie, że poprawność polityczna nakazuje głosić, iż Żydów mordowali Polacy (bo są antysemitami) i naziści a nie żadni Niemcy! Niemcy przecież chcieli usunąć Hitlera i mordować Polaków, a nie Żydów (np. hrabia von Stauffenberg).

10. Co prawda obóz Auschwitz zanim zaczęto tam zwozić Żydów był wybudowany z myślą o mordowaniu tam Polaków, gdzie Niemcy wymordowali ponad 75 000 Polaków, ale na pewno byli to jacyś inteligenci, jakaś elita niepodległościowa i patriotycznie nastawieni buntownicy, znaczy faszyści więc sami sobie zasłużyli na swój los. Hans Frank słusznie powiedział: „Gdybym o każdych siedmiu rozstrzelanych Polakach chciał rozwieszać plakaty, to w Polsce nie starczyłoby lasów na wyprodukowanie papieru na takie plakaty.”

11. Co prawda po wymordowaniu 200 tys. cywilnych mieszkańców i po formalnie zakończonym Powstaniu Warszawskim i kapitulacji AK, Niemcy nadal przez kilkanaście dni wyburzali zabytki kultury materialnej stolicy i zrównali z ziemią 90% Starego Miasta, a zamek wysadzili w powietrze, ale na pewno warszawiacy sobie na to zasłużyli, a zresztą Warszawa przedwojenna była brzydsza od tej powojennej. Na pewno dlatego dowodzący tłumieniem powstania von dem Bach występował w Procesie Norymberskim jako świadek, a nie oskarżony. Występowanie z roszczeniem o odszkodowanie za zniszczenie Warszawy PO ZAKOŃCZENIU DZIAŁAŃ WOJENNYCH jest bezcelowe i jest przejawem warcholstwa i pieniactwa skrajnych prawicowców.

12. Warto dodać, że Polacy bez ustanku wtrącają się w sprawy wewnętrzne Niemiec. Np. wszyscy pamiętamy, jak podczas niemieckiego święta niepodległości 11-go listopada ubiegłego roku polskie bojówki napadły na legalną manifestację idącą wytyczonymi ulicami Berlina i zmusiły ją do zmiany trasy, aby uniknąć agresywnych i zamaskowanych napastników z Polski. To na pewno polska skrajnie prawicowa ANTIFA na zaproszenie niemieckiej organizacji Politische Kulturkampf, której szefuje niejaki Zierakosky.

Nie chce mi się dalej pisać. Do tego miejsca doczytali tylko nieliczni. Resztę wyczytasz, drogi Europejczyku, z europejskiego podręcznika historii, który już wkrótce zaprezentuje ujednolicone spojrzenie na historię kontynentu. Być może o czymś zapomniałem, ale ma pewno obejrzenie filmu „Nasze matki, nasi ojcowie” uzupełni braki. Zacytuję na koniec słowa Hansa Franka, generalnego gubernatora okupowanej przez Niemcy Polski, który tak komentuje lata okupacji Polski: „Tysiąc lat przeminie, zanim zatarta zostanie ta wina Niemiec.”
Czy on mówi o jakichś nazistach, czy Niemcach? "

;(

Dopisane 21.06.2013r. o godz. 22:22:

Autorem ww komentarza jest

artefakt

10114
#alter nieaktywny
21 czerwca 2013r. o 23:45
świetna okładka!

[img=1371847403_p6fl7pc.jpg]

Dopisane 21.06.2013r. o godz. 23:45:

Inwokacja do Ojczyzny :)

1547
#erik nieaktywny
22 czerwca 2013r. o 0:26
Alter synku, kapitalizm to nie system polityczny,kapitalizm to tez nie panstwo.Znam panstwo gzie funkcjonuje system gospodarczy kapitalistyczny a rzad teraz jest socjalistyczny,USA.Ja tez nie pracuje dla kapitalisty tylko dla wlasciciela przedsiebiorstwa ,dla korporacji lub jej czesci itd itd.Pracujac w systemie gospodarczym kapitalistycznym wszystko zalezy wylacznie ode mnie.W obesnym czasie (dzieki komputerom i przeplywu informacji) pracodawca dla ktorego pracuje wie o mnie i o mojej pracy wszystko.Mozna powiedziec ze ja jak i inni pracownicy maja na czole (oczywiscie w przenosni) wypisany numerek ile jestem, dzieki swojej pracy, warty dla firmy.Ci co ciagna firme maja dobra kase,ci co ciagna nogi niestety tylko taka sobie kaske.Nikt ich nie wyrzuca bo jak to zwykle bywa zawsze maja nadzieje ze gdzies lepiej zarobia i sami odchodza.Czesto chca wrocic.Pracuje juz dla tego jak ty to mowisz kapitalisty 28lat ,znamy sie jak lyse konie, jakis czas temu wzielo nas na wspomnienia i przy okazji rozmowy spytalem go dlaczego mnie nie zwolnil (a pare razy przez te lata mial okazje bo sie ,powiedzmy,zaniedbywalem) to wiesz co mi odpowiedzial Jerry nie jestem dziwny czlowiek przecierz poszedlbys do konkurencji.No co Alterku, rzycze ci kapitalizmu.

Dopisane 22.06.2013r. o godz. 00:26:

Ale jaja przedz minuta napisalem ze ,moj szef w trakcie rozmowy powiedzial ze nie jest dziwny czlowiek ,a w tekscie wyszlo ze nie jest dziwny czlowiek.Zaraz to kto tu przekreca ja czymoderacja?

Zastosowana autokorekta

10114
#alter nieaktywny
22 czerwca 2013r. o 0:29
erik napisał(a): Alter synku,

synku? ten protekcjonalny ton to możesz sobie wsadzić w buty ze słomą :>

1547
#erik nieaktywny
22 czerwca 2013r. o 0:30

Dopisane 22.06.2013r. o godz. 00:30:

Zaluj
Wypowiedz się:
Jeśli zostawisz to pole puste przypiszemy Ci losową ksywę.
Publikacja czyichś danych osobowych bez zezwolenia czy użycie zwrotów obraźliwych podlega odpowiedzialności karnej i będzie skutkować przekazaniem danych publikującego organom ścigania.
Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i wypowiedzi, a osoba zamieszczająca wypowiedź może ponieść za jej treść odpowiedzialność karną i cywilną. Bolec.Info zastrzega sobie prawo do moderowania wszystkich opublikowanych wypowiedzi, jednak nie bierze na siebie takiego obowiązku. Pamiętaj, że dodając zdjęcie deklarujesz, że jesteś jego autorem i przekazujesz Wydawcy Bolec.Info prawa do jego publikacji i udostępniania. Umieszczając cudze zdjęcia możesz złamać prawo autorskie. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za publikowane zdjęcia.
REKLAMA BAU zaprasza