Portal nr 1 w powiecie bolesławieckim
REKLAMA KGHM zaprasza
REKLAMA SINMAG zaprasza
REKLAMA Bricomarche zaprasza
BolecFORUM Nowy temat

Nie zabieraj swoich narządów do nieba !

~ niezalogowany
15 września 2012r. o 14:36
~;-) napisał(a): U mnie stan aktualny - organy nowe malo uzywane, w dobrym stanie, bezwypadkowe, maja aktualny przeglad do 2013 roku, przebieg 10 220 dni (z dniem dzisiejszym), alkohol sporadycznie okazjonalnie podczas jakis uroczystosci, nie palący, nie cpajacy.

A u was?

Mamy pasjonata trollowania :]
Zgłoś do moderacji Odpowiedz
~ASA niezalogowany
15 września 2012r. o 16:46
Zapraszam do Szkoły na Komuny Paryskiej w dn 28 września, będziemy rejestrować potencjalnych dawców szpiku kostnego, odbędzie się też akcja poboru krwi, którą organizuje Klub HDK przy JW 1145. jednocześnie można będzie pobrać karty oświadczenia woli Poltransplantu. Zapraszamy od godz 10.00-16.00.
Mamy już zarejestrowanych 460 dawców szpiku kostnego w mieście, o tylu wiemy Może w naszym mieście przybędzie 500 dawca szpiku.
To motto tej akcji ' po ulicach miast chodzą nasi genetyczni bliźniacy, ale o tym nie wiedzą. W Bolesławcu już trzy osoby oddały szpik dla innych chorych. Zapraszamy do szkoły
~ niezalogowany
16 września 2012r. o 12:54
Nawiązując do powyższego postu.. jest tutaj może ktoś kto oddał szpik i mógłby troszkę mi o tym opowiedzieć? zastanawiałam się wiele razy ale jakoś nie mam przekonania
~krwiodawca niezalogowany
25 września 2012r. o 9:36
~ASA napisał(a): Zapraszam do Szkoły na Komuny Paryskiej w dn 28 września, będziemy rejestrować potencjalnych dawców szpiku kostnego, odbędzie się też akcja poboru krwi, którą organizuje Klub HDK przy JW 1145.

Podajcie jakieś szczegóły :) Może jakieś plakaty, bo do piątku niewiele czasu :)
~plakat niezalogowany
25 września 2012r. o 11:05
[img=1348563909_qex48nx.jpg]
~krwiodawca niezalogowany
25 września 2012r. o 11:50
~ napisał(a): Nawiązując do powyższego postu.. jest tutaj może ktoś kto oddał szpik i mógłby troszkę mi o tym opowiedzieć? zastanawiałam się wiele razy ale jakoś nie mam przekonania

Jak będzie wyglądało pobranie szpiku?

Musisz mieć tę świadomość, że masz do wyboru dwie metody uzyskania komórek krwiotwórczych, czyli tych komórek, które zadecydują o przyszłości Twojego biorcy.

Jest to separacja komórek krwiotwórczych z krwi obwodowej lub pobranie szpiku kostnego z kości biodrowej.
O tym, którą metodą zostaną od Ciebie pozyskane komórki krwiotwórcze decydujesz Ty sam, w porozumieniu z Rejestrem. Oczywiście istnieją pewne przesłanki co jest korzystniejsze dla biorcy, pewne sugestie ośrodka transplantacyjnego, ostatecznie to Ty sam decydujesz o wszystkim. Warto jednak skonsultować z Rejestrem co będzie bardziej korzystne dla biorcy.

*separacja komórek krwiotwórczych z krwi obwodowej jest zabiegiem bezinwazyjnym , nie wymaga znieczulenia ogólnego ani dłuższego pobytu w szpitalu. Komórki krwiotwórcze są pobierane od dawcy przy użyciu urządzenia zwanego separatorem komórkowym.
Krew dawcy jest pobierana z jednej żyły ( żyła łokciowa) , poza ustrojem mieszana jest z płynem przeciwkrzepliwym, a następnie izolowane są z niej komórki krwiotwórcze.
Następnie krew pozbawiona tych komórek wraca do dawcy przez drugą żyłę. Aby jednak doszło do zabiegu separacji, dawca musi przez 5-6 dni przyjmować (w postaci zastrzyku podskórnego w ramię) lek zwiększający liczbę komórek krwiotwórczych krążących we krwi obwodowej. Codziennie wykonuje się dawcy badania morfologiczne, by określić liczbę komórek krwiotwórczych krążących we krwi. Gdy ich liczba jest odpowiednia, przeprowadza się zabieg a najczęściej dwa zabiegi separacji ( około cztery godziny każdy w ciągu dwóch kolejnych dni).

*zabieg pobrania szpiku kostnego z kości biodrowej, który wykonuje się na sali operacyjnej, w znieczuleniu ogólnym.

http://www.fundacjauj.pl/taking.php?l=pl

~ niezalogowany
25 września 2012r. o 13:04
Dzięki za odpowiedź. Czytałam już trochę na ten temat. Czyli ogólnie trzeba poświęcić na to parę dni, jestem raczej zdecydowana, tylko musiałabym chyba wziąć urlop na ten czas :|
3046
#sentinel nieaktywny
25 września 2012r. o 21:33
Podnoszę temat :)

GG 2563898
Wypowiedz się:
Jeśli zostawisz to pole puste przypiszemy Ci losową ksywę.
Publikacja czyichś danych osobowych bez zezwolenia czy użycie zwrotów obraźliwych podlega odpowiedzialności karnej i będzie skutkować przekazaniem danych publikującego organom ścigania.
Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i wypowiedzi, a osoba zamieszczająca wypowiedź może ponieść za jej treść odpowiedzialność karną i cywilną. Bolec.Info zastrzega sobie prawo do moderowania wszystkich opublikowanych wypowiedzi, jednak nie bierze na siebie takiego obowiązku. Pamiętaj, że dodając zdjęcie deklarujesz, że jesteś jego autorem i przekazujesz Wydawcy Bolec.Info prawa do jego publikacji i udostępniania. Umieszczając cudze zdjęcia możesz złamać prawo autorskie. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za publikowane zdjęcia.
REKLAMAMrowka zaprasza
REKLAMA 1,5% podatku dla Klekusiowo