~ napisał(a): Jestem mieszkańcem przeklętej Gminy Nowogrodziec która jest nieudolnie zarządzana przez jaśnie nam panującego burmistrza Relicha nie dość że płacę o 300%więcej to i tak śmieci zalegają obok pojemników bo nikt ich nie opróżnia.
alabaster72 napisał(a): JA tam mam to w dopie. Nie podpisałem oświadczenia o segregacji i kazali mi odpadki pakować do pojemnika z napisem "komunalne"płacę 9 zyla.Kiedyś rano podjechał pojazd kosmiczny z napisem MZO itd. pytam kolesia jak oni to widzą? Facet wzruszył ramionami i wszystkie pojemniki do jednego auta, komunalne, bio, jakieś tam do przetwarzania itd. itp. Zaznacze że to nie w Bolesławcu tylko w innym mieście, troszkę większym. Ludzie, sortowanie śmieci to precyzja, subtelne oddzielanie pieniądzy wywalanych przez nas a zbieranych przez cwaniaków. Czemu w innych państwach kaucja za "peta" wynosi 25 centów gdzie woda gazowana kosztuje 19 centów? Czemu puszka z alu po red- cośtam kosztuje 25 centów? Czy to strzał w żuli zbierających puchy i gniotących je o 4 rano pod blokiem? Nie, to jest precyzyjnie zplanowany system odzyskiwania surowców wtórnych, nie bijący po kieszeni obywateli. Wprowadzenie segregacji odpadków w państwie, które do tego nie jest gotowe to okradanie obywatela. Nie płaćmy za segregację, wyraźmy chęć wtracani-a wszystkiego razem. Można też inaczej, rozsądne zakupy, mniej produktów zbędnych, takich z reklam, torby na zkupy jak kiedyś, zgniatamy butelki, nawet jak bez nakrętki. Ludzie produkują śmieci, nie ma co ukrywać, ale ograniczmy to bo można. :) [img=1373756858_ykh07y6.jpg]
~firmy napisał(a): A co z jednoosobowymi firmami w lokalu mieszkalnym która nie produkuje śmieci ?
~bolecnauta napisał(a): Dziękuję Panie Przemysławie, zastanawiam się jednak co z jednoosobowymi drobnymi firmami w miejscu zamieszkania typu grafik, księgowa, fryzjer, videofilmowanie, kosmetyczka etc. Co innego serwis oponiarski, przychodnia, czy jakiś zakład produkujący śmieci który i tak musi podpisać z kimś umowę na utylizację.>