Portal nr 1 w powiecie bolesławieckim
BolecFORUM Nowy temat

8 latek i komunia święta.

~ niezalogowany
7 września 2013r. o 16:45
Wytłumacz ośmiolatkowi ,że podczas komunii zjada kawałek Jezusa i popija to jego krwią ;) Makabra .
Zgłoś do moderacji Odpowiedz
4122
#karmelka29 nieaktywny
7 września 2013r. o 16:50
:* a wytłumacz nowożeńcom..tekst przysięgi.. :D
Twoim zdaniem w jakim wieku powinniśmy przyjmować sakrament komunii ś.w?

Trzeba tak żyć, żeby można było mieć szacunek dla samego siebie.
4560
#Wiolizna nieaktywny
7 września 2013r. o 17:08
Do Komunii szłam w trzeciej klasie podstawowej. Pojęcia nie miałam po co mi ta KOmunia tak naprawdę. Wiedziałam natomiast, że po trzech godzinach mszy w domu czekają prezenty, a całą noc poprzedzająca nie spałam, bo nie mogłam się doczekać pięknej sukni i wianuszka, no i bujnów loków. A gdy wymawiałam słowa "Wyrzekamy się" to nie wiedziałam nawet co one oznaczają. Więc czy to osmio czy dziewięciolatek to chyba żadna różnica. Co do cofania się wiekowo to jesli tak dalej pojdzie to moje dziecko bedzie musialo za rok isc do komuni a ma dopiero 5 miesiecy! Nie sadze jednak zeby do tego doszło naprawde. Ale tu jest wlasnie ten bol, ze w klasie wszyscy ida, a jak Twoje dziecko nie pojdzie to bedzie wytykane palcami. Lepiej chyba wierzyc w to co naprawde czujemy sercem niz poddawać się koscielnej masie...

"Co mnie nie zabije to mnie wzmocni" :)
3043
#agrafka77 nieaktywny
7 września 2013r. o 17:09
Zastanawiam się dlaczego posłaliście dziecko wcześniej do szkoły...wtedy nie mieliście nic przeciwko temu że nie zostaje w zerówce tak jak jego rówieśnicy?Ja miałam podobny dylemat mój czytał, pisał w zerówce pomimo tego zostawiliśmy go jeszcze rok ponieważ uważamy że nie był jeszcze gotowy emocjonalnie na pierwszą klasę.W tym roku idzie planowo do komunii,wiadomo dla dziecka to wielki stres trzeba zrobić tak jak ja -znależć normalnego księdza i normalny kościół gdzie dziecko się nie stresuje.Moje nie pójdzie w naszej parafi bo nasz ksiądz to .... ;(

Zastosowana autokorekta

W życiu musi być dobrze i niedobrze.Bo jak jest tylko dobrze to niedobrze.
~Cukierek niezalogowany
7 września 2013r. o 17:26
Pierwsza sprawa: Obniżony wiek dziecka idącego do I komunii św. nie jest najbardziej trafionym pomysłem. IMHO - im większa świadomość dziecka, tym lepiej.

Druga kwestia: niektórzy rodzice robią z igły widły. Zakładanie, że należy dziecko dopuścić do sakramentów, żeby "ludzie nie gadali", żeby "nie było wytykania palcami" to kosmiczna bzdura! W klasach spotykają się dzieci z różnych parafii, zatem dzieci przystępują do I komunii św. w różnych terminach (nawet w różnych latach). Moja córka nie miała zielonego pojęcia, kiedy koleżanki/koledzy z jej klasy przystąpią do tego sakramentu z dwóch powodów: 1/ nie zajmowało ją to, 2/ dzieci w tym temacie nie były szczególnie rozmowne, bo mają "ważniejsze" tematy do omawiania na szkolnych korytarzach.

Następny temat: narzekanie, że niektórzy księża "stresują" dzieci najczęściej jest domeną ludzi, którzy nie praktykują regularnego uczestniczenia w życiu kościoła. Moim zdaniem, jest w niektórych przypadkach wręcz odwrotnie: to księża są zbyt liberalni, gdy zgadzają się, aby dopuszczać do I komunii św. dzieci rodziców, którzy wobec kościoła wykazują się postawą roszczeniową, butą. Owszem, dziecko "nie jest niczemu winne", ale gdy rodzic nie widzi sensu w przystępowaniu do sakramentów, gdy rodzic nie szanuje kościoła, to faktycznie procedury przygotowań będą dla malucha męką, a sama uroczystość - pustą formą.

Sama przystępowałam do I komunii św. wiele lat temu. Było to dla mnie ogromne przeżycie duchowe, mimo iż byłam dziesięcioletnim "brzdącem". Kwestia prezentów była dla mnie najmniej istotna (to były czasy kalkulatorów i długopisów). Sukienka (skromna), wianek, rozpuszczone włosy (bynajmniej, nawet loków nie miałam) miały tylko podkreślić uroczysty charakter tego pięknego dnia. Ogromna w tym zasługa rodziny, która przygotowała mnie emocjonalnie do sytuacji. Współczuję dzieciakom, których rodzice, aby "pokazać się" bawią się w pustą formę. Niekiedy obserwuję w kościele ludzi, którzy przyprowadzają swoje pociechy na "obowiązkowe" i jakże "uciążliwe" przygotowania, czyli zwyczajne niedzielne msze św. i żal mi się robi, gdy Ci "nowocześni" rodzice nie potrafią przeżegnać się, nie potrafią zachować się, ale mają aspiracje, by dziecko "jak i inne dzieci" pohasało jednego z majowych dni w odświętnym ubranku i zgarnęło prezenty od rodziny.
~ niezalogowany
7 września 2013r. o 17:31
karmelka29 napisał(a): :* a wytłumacz nowożeńcom..tekst przysięgi.. :D
.....

Nie porównuj prostego tekstu jaki wypowiadają dorośli ludzie z tłoczeniem do głów dziecka doktryny o transsubstancjacji.
~Papuga niezalogowany
7 września 2013r. o 17:34
Dobrze napisane Cukierku :)
4122
#karmelka29 nieaktywny
7 września 2013r. o 17:40
:| ..prosty tekst,a jakże niezwykle zobowiązujący...prawda?
Zapytam po raz kolejny, w Twoim mniemaniu.....w jakim wieku dzieci powinny przystąpić do sakramentu komunii ?

Trzeba tak żyć, żeby można było mieć szacunek dla samego siebie.
Wypowiedz się:
Jeśli zostawisz to pole puste przypiszemy Ci losową ksywę.
Publikacja czyichś danych osobowych bez zezwolenia czy użycie zwrotów obraźliwych podlega odpowiedzialności karnej i będzie skutkować przekazaniem danych publikującego organom ścigania.
Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i wypowiedzi, a osoba zamieszczająca wypowiedź może ponieść za jej treść odpowiedzialność karną i cywilną. Bolec.Info zastrzega sobie prawo do moderowania wszystkich opublikowanych wypowiedzi, jednak nie bierze na siebie takiego obowiązku. Pamiętaj, że dodając zdjęcie deklarujesz, że jesteś jego autorem i przekazujesz Wydawcy Bolec.Info prawa do jego publikacji i udostępniania. Umieszczając cudze zdjęcia możesz złamać prawo autorskie. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za publikowane zdjęcia.
REKLAMA Villaro zaprasza
REKLAMA Nowe domy!