Portal nr 1 w powiecie bolesławieckim
BolecFORUM Nowy temat

Stawki za sakramenty

~antyko niezalogowany
20 listopada 2013r. o 21:47
Moja niechęć do kościoła przerodziła się dziś w nienawiść. Upewniłam się co do moich poglądów i potwierdziłam w przekonaniu, że wszelkiego rodzaju pośrednicy (tu: człowiek-Bóg) zgarniają największą kasę.
Otóż byłam po południu z mamą w bazylikowej parafii załatwić formalności związane z pogrzebem zmarłej dziś rano babci.
Przyjął nas ksiądz w średnim wieku, raczej młody, szpakowaty (nie znam nazwisk). Zaczęło się dość niewinnie, oczywiście do momentu poruszenia kwestii pieniężnej. Mama zaznaczyła, że babcia żyła skromnie, ona też nie jest majętna, w zakładzie pogrzebowym właśnie zostawiła 5600 (!!!) i czy ksiądz mógłby to uwzględnić. Księdzu nawet brewka nie drgnęła, gdy mówił, że rada parafialna ustaliła 500zł. Mama na to "Ależ proszę księdza, to dla mnie mnóstwo pieniędzy!" "Z pieniędzy zusowskich należy nam się 10%" "Ale ja właśnie zapłaciłam 5600 w zakładzie pogrzebowym!!!" (wzruszenie ramionami) (widzę, że mama zaraz straci panowanie nad sobą i wpadnie w furię - i nie mylę się) "W takim razie proszę bez mszy, niech tylko ksiądz odprowadzi mamę do grobu - ile to będzie kosztować?!" "400zł" (mama w tym momencie rzuca zimnemu jaszczurowi 300zł na biurko i pyta "Za trzy stówy ksiądz przyjedzie?!" "A mam wyjście? Żebyście mnie później w gazetach opisali?" W tym momencie, jak już napomknęłam mamie puszczają nerwy i zaczynając słowami "Dziś umarła moja mama - jak ksiądz może wykazywać się takim kompletnym brakiem taktu i współczucia???!!!" daje się ponieść i puszcza księdzu taką wiąchę, że aż miło.
Oburzające, przykre, może i nawet smutne. Dodam jeszcze, że na początku nie usłyszałyśmy zdania w stylu "wyrazy współczucia dla rodziny", a na ścianie wisi wizerunek Papieża Franciszka...
Obiło mi się gdzieś o uszy, że w zasadzie sakramenty takie jak chrzciny, ślub i pogrzeb są bezpłatne. Czy się mylę?
Boże - Ty widzisz i nie grzmisz?!
Zgłoś do moderacji Odpowiedz
~M niezalogowany
20 listopada 2013r. o 23:25
Ten sam ksiądz (młody, szpakowaty z bródką) jest na tyle bezczelny ,że za pokutę przy spowiedzi karze zamówić mszę za 50 zł, czego bardzo pilnuje i od razu zaprasza na plebanie!Ogólnie też mam wstręt do księży i ich postępowania, ale są też i tacy, którzy są naprawdę wspaniali i bardzo wyrozumiali-niestety coraz ich mniej!
525
#MX nieaktywny
20 listopada 2013r. o 23:31
~M napisał(a): Ten sam ksiądz (młody, szpakowaty z bródką) jest na tyle bezczelny ,że za pokutę przy spowiedzi karze zamówić mszę za 50 zł

(...). Ale to już problem uczęszczających. Moim zdaniem powinni służyć "co łaska". A póki co, mamy w kraju (...) siedzącą na grubych milionach z niewiadomo jakimi przywilejami. Dopóki nie przestaną ograbiać zwykłych ludzi - zdania nie zmienię.
Jeszcze niedługo dojdzie do tego, że ludzie będą pchać się w kredyty, żeby zadowolić kieszeń czarnego a potem spirala długów, pętla na szyję i mamy pogrzeb. Czyli kolejny zarobek. No comment..

Zmoderowano 21.11.2013 godz.8:10 - powód: słowa ubliżające innym osobom (moderator)
~ niezalogowany
20 listopada 2013r. o 23:39
Trzeba było pójść do księdza Andrzeja na os.Staszica w naszej parafii nie ma cennika

na nic prośby papieża http://www.polskatimes.pl/artykul/994405,papiez-franciszek-do-ksiezy-nie-proscie-wiernych-o-pieniadze-za-sakramenty-jesli-ludzie,id,t.html?cookie=1
~antykler niezalogowany
20 listopada 2013r. o 23:43
Trzeba mu było pokazać "takiego wała!" Na takich (...) żadne łagodne formy perswazji nie działają. A najskuteczniejszym sposobem na tych pazernych księży jest olanie kleru i kościołów i, jeśli ktoś jest wierzący, modlitwa w domowym zaciszu. Jak zostaną o wodzie i suchym chlebie to może zmądrzeją i przypomną sobie kto jest dla kogo! :/

Zmoderowano 21.11.2013 godz.8:11 - powód: słowa ubliżające innym osobom (moderator)
~mis z okienka niezalogowany
20 listopada 2013r. o 23:45
Tak tylko gwoli ścisłości. Pogrzeb nie jest sakramentem. A reszta to prawdziwa proza naszego katolickiego życia i śmierci.
(...)

Zmoderowano 21.11.2013 godz.8:12 - powód: offtop (moderator)
~owverysweet niezalogowany
21 listopada 2013r. o 7:13
baranki Boże trzeba strzyc...
2041
#zula999 nieaktywny
21 listopada 2013r. o 7:53
Ja parę lat temu chrzciłam córkę na osiedlu kwiatowym i jak zapytałam księdza o kwotę to powiedział:-co łaska.Myślę,ze nadal tam tak jest
Wypowiedz się:
Jeśli zostawisz to pole puste przypiszemy Ci losową ksywę.
Publikacja czyichś danych osobowych bez zezwolenia czy użycie zwrotów obraźliwych podlega odpowiedzialności karnej i będzie skutkować przekazaniem danych publikującego organom ścigania.
Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i wypowiedzi, a osoba zamieszczająca wypowiedź może ponieść za jej treść odpowiedzialność karną i cywilną. Bolec.Info zastrzega sobie prawo do moderowania wszystkich opublikowanych wypowiedzi, jednak nie bierze na siebie takiego obowiązku. Pamiętaj, że dodając zdjęcie deklarujesz, że jesteś jego autorem i przekazujesz Wydawcy Bolec.Info prawa do jego publikacji i udostępniania. Umieszczając cudze zdjęcia możesz złamać prawo autorskie. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za publikowane zdjęcia.
REKLAMA KGHM zaprasza
REKLAMAMrowka zaprasza