Portal nr 1 w powiecie bolesławieckim
REKLAMA KGHM zaprasza
REKLAMA SINMAG zaprasza
REKLAMA Bricomarche zaprasza
BolecFORUM Nowy temat

Skrzyżowania z problemami

~ali niezalogowany
15 grudnia 2013r. o 11:29
http://www.forum.prawojazdy.com.pl/viewtopic.php?t=19339
Tutaj jest dyskusja na ten temat, co ciekawe jest to forum dla instruktorów jazdy. Ja już sam ogłupiałem skoro instruktorzy mają wątpliwości. Wszystkich prosze o wybaczenie gdyż chyba się myliłem i przyznaję sie do tego. Dzięki temu tematowi poszperałem i dowiedziałęm się wielu ciekawych rzeczy na temat poruszania się po drogach. Fakt że prawko robiłem 24 lata temu i że ciągle jeżdże nie oznacza że nie mam prawa się pomylić, wszyscy się czasem mylą, nie każdy jednak potrafi się przyznać do tego ;)
Zgłoś do moderacji Odpowiedz
5134
#TOjsienka nieaktywny
15 grudnia 2013r. o 12:01
~ napisał(a):
~Karol napisał(a): Tak więc jak widzicie pojazd niebieski mimo, że przejeżdża przez linię p 6 czy p 7a to nie musi włączać kierunkowskazu. DOBRANOC !

Tak.
A jaki związek ma zamieszczone rozwidlenie drogi z dwoma pasmami ruchu z omawianym skrzyżowaniem?

No jak jaki?Niebieskie auto jedzie na wprost przecinając linię wyznaczającą przebieg drogi z pierwszeństwem łamany i nie włącza kierunkowskazu jadąc na wprost.Ta sama sytuacja jest na skrzyżowaniu z Tamka na Ogrodową

Moja chata skraju-ja nyczoho ne znaju
~ niezalogowany
15 grudnia 2013r. o 15:23
TOjsienka napisał(a):
No jak jaki?Niebieskie auto jedzie na wprost przecinając linię wyznaczającą przebieg drogi z pierwszeństwem łamany i nie włącza kierunkowskazu jadąc na wprost.Ta sama sytuacja jest na skrzyżowaniu z Tamka na Ogrodową

To jest rozwidlenie drogi a nie skrzyżowanie!!Kierowca niebieskiego samochodu nie zmienia pasu ruchu i nie zmienia kierunku jazdy więc nie włącza kierunkowskazu.
Jakim pierwszeństwem łamanym, przecież tam gdzie skręca kierowca niebieskiego samochodu są dwa pasy w jednym kierunku!!:D

W naszym przypadku kierowca od strony Tamka, zmienia pas i kierunek ruchu a ponieważ w każdym z tych przypadków zgodnie z kodeksem trzeba włączyć kierunkowskaz, to powinien to zrobić!!
Jak będziesz jechać od strony Ogrodowej w stronę Tamka to też nie włączysz kierunkowskazu?:)

[img=1387116944_3hlmwl3.jpg]

[img=1387117214_pn0jsld.jpg]

Teraz widać!! :P
10114
#alter nieaktywny
15 grudnia 2013r. o 15:36
~ napisał(a):
To jest rozwidlenie drogi a nie skrzyżowanie!!Kierowca niebieskiego samochodu nie zmienia pasu ruchu i nie zmienia kierunku jazdy więc nie włącza kierunkowskazu.
Jakim pierwszeństwem łamanym, przecież tam gdzie skręca kierowca niebieskiego samochodu są dwa pasy w jednym kierunku!!:D

Nie zauważyłeś znaku po prawej? :P [img=1387117871_wghlak2.jpg]

Dopisane 15.12.2013r. o godz. 15:33:

A tutaj wyraźnie widać, że to skrzyżowanie, a nie żadne rozwidlenie :)
Czy ty w ogóle masz prawo jazdy? poczytaj sobie co to jest skrzyżowanie :D

[img=1387117986_ic4sgt6.gif]

Dopisane 15.12.2013r. o godz. 15:36:

[img=1387118185_bktt84v.jpg]

<b> Poezja Królową Sensytywnego Życia. </b>
5134
#TOjsienka nieaktywny
15 grudnia 2013r. o 15:45
~ napisał(a):

[img=1387117214_pn0jsld.jpg]

No widzę na pierwszym obrazku że żeby taki zakręt w prawo był to musiałby się ten plac zieleni zaczynać na przeciwnym pasie lub wjeżdżasz osobówką w ogrodową robiąc łuk z lewego pasa jak byś scanią z naczepą chciał wjechać w Daszyńskiego :|

Moja chata skraju-ja nyczoho ne znaju
~ niezalogowany
15 grudnia 2013r. o 16:00
alter napisał(a): A tutaj wyraźnie widać, że to skrzyżowanie, a nie żadne rozwidlenie :)
Czy ty w ogóle masz prawo jazdy? poczytaj sobie co to jest skrzyżowanie :D

Czy Ty wiesz do czego odnosił się mój komentarz?? :P
Myślenie za trudne więc pomogę zamieszczając fotkę sytuacji do , której odnosił się mój komentarz! :P

~ napisał(a): [img=1386973582_kkm1ucb.jpg]

Jak jeszcze czegoś nie zrozumiesz to pytaj śmiało! :)
~ niezalogowany
15 grudnia 2013r. o 16:03
Ul.Tamka w kierunku Chrobrego jest drogą z pierwszeństwem przejazdu oznaczoną znakiem D1 (nb. zaczepionym na latarni), Droga ta łączy się skrzyżowaniem z ulicą Ogrodową (podporządkowaną) jej. Natomiast ul. Daszyńskiego jest skrzyżowaniem z ul. Ogrodowa i jest jej podporządkowana z nakazem zatrzymania się - znakiem STOP (B-20).
A więc ulica Tamka w tym miejscu nie jest skrzyżowaniem z pierwszeństwem łamanym tylko drogą z pierwszeństwem przejazdu i tak jest oznaczona ( znak D1). W moim przekonaniu nie popełnia błędu ten który sygnalizuje prawym kierunkowskazem zamiar skrętu w ul Ogrodową ( pod warunkiem,że po wykonaniu tego manewru tj, po przejechaniu namalowanej tam linii przerywanej wyłączy kierunkowskaz) czym poinformuje jadących za nim a także wyjeżdżających z ul Ogrodowej o tym manewrze. Ponieważ droga z pierwszeństwem przejazdu w tym miejscu przebiega łukiem nie popełni także błędu ten, kto dojeżdżając do tego skrzyżowania ulic zasygnalizuje lewym kierunkowskazem kontynuację jazdy po niej, chociażby po to aby ostrzec jednoznacznie o swoim zamiarze kierowców wyjeżdżających z podporządkowanej ul.Ogrodowej.Natomiast kierowcy wyjeżdżający z ul. Daszyńskiego mają nakazane znakiem STOP zatrzymanie się oraz zachowanie szczególnej ostrożności podczas ponownego włączenia się do ruchu.
10114
#alter nieaktywny
15 grudnia 2013r. o 16:11
definicja skrzyżowania :) według ustawy.

"10. "skrzyżowanie" - przecięcie się w jednym poziomie dróg mających jezdnię, ich połączenie lub rozwidlenie, łącznie z powierzchniami utworzonymi przez takie przecięcia, połączenia lub rozwidlenia; określenie to nie dotyczy przecięcia, połączenia lub rozwidlenia drogi twardej z drogą gruntową lub stanowiącą dojazd do obiektu znajdującego się przy drodze;"

Wszystko jasne? :D

<b> Poezja Królową Sensytywnego Życia. </b>
Wypowiedz się:
Jeśli zostawisz to pole puste przypiszemy Ci losową ksywę.
Publikacja czyichś danych osobowych bez zezwolenia czy użycie zwrotów obraźliwych podlega odpowiedzialności karnej i będzie skutkować przekazaniem danych publikującego organom ścigania.
Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i wypowiedzi, a osoba zamieszczająca wypowiedź może ponieść za jej treść odpowiedzialność karną i cywilną. Bolec.Info zastrzega sobie prawo do moderowania wszystkich opublikowanych wypowiedzi, jednak nie bierze na siebie takiego obowiązku. Pamiętaj, że dodając zdjęcie deklarujesz, że jesteś jego autorem i przekazujesz Wydawcy Bolec.Info prawa do jego publikacji i udostępniania. Umieszczając cudze zdjęcia możesz złamać prawo autorskie. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za publikowane zdjęcia.
REKLAMAMrowka zaprasza
REKLAMA 1,5% podatku dla Klekusiowo