Portal nr 1 w powiecie bolesławieckim
REKLAMA Metrohouse zaprasza
BolecFORUM Nowy temat
Wróć do komentowanego artykułu:
Ksiądz po kolędzie
5134
#TOjsienka nieaktywny
5 stycznia 2014r. o 21:02
~Iza napisał(a):
amgen napisał(a):
Nie każdy cmentarz jest komunalny. Wiele cmentarzy jest parafialnych, gdzie pochowani są w olbrzymiej większości parafianie,gdy to jest parafia rzym-kat - praktykujący katolicy.

Komunalny czy wyznaniowy - nie ma to obecnie najmniejszego znaczenia! Temat znam, bo go przerabiałam. Zatem, albo cytowanej wyżej rozmowy w trakcie kolędy nie było, albo ktoś się urwał z choinki ;)

Do amgen
Jeśli sytuacja miała miejsce w Bolesławcu więc chodziło o nasz cmentarz na ulicy śluzowej a nie jakiś parafialny w wiosce

Do Izy
Sytuacja miała miejsce równiutko 10 lat temu.Nie wyjawię ulicy żeby nie ułatwiać zainteresowanym który to taki mądry bo wystarczy ogarnąć mniej więcej pod kogo podlegał teren w tym czasie.Niestety pyskata jestem w realu wiec nie pozwolę żeby ktoś tak do mnie czy do kogokolwiek powiedział i wciskał kit.
Jak mówiłam o rozmowę z nim i dziwne wyciąganie wniosków się nie prosiłam.
Napisałam to wszystko odnośnie wcześniejszych wypowiedzi bo widzę że w większości ludzie się boją bo łykają jak młody pelikan wszystko co im ksiądz wciśnie.
Jego obowiązkiem jest udzielić chrztu,komunii czy pochówku.
Dziecko nie może odpowiadać za (błędy) rodziców bo oni nie chodzą do kościoła i księdza nie przyjmują.
Ps:(błędy)napisałam w nawiasie ponieważ ja się tam pokrzywdzona z tego względu,że mnie to wszystko ominęło nie czuję ale chodziło mi o błędy z punktu widzenia praktykujących

Moja chata skraju-ja nyczoho ne znaju
Zgłoś do moderacji Odpowiedz
10582
#Kolec nieaktywny
5 stycznia 2014r. o 22:24
Praktykujący katolicy w sprawach własnej religii i wiary samozwańczego "adwokata" w osobie zdeklarowanej ateistki Tojsienki - na pewno nie potrzebują. A więc jej trud komentatorski jest w tym watku zbędny i co najmniej nie na miejscu.
10114
#alter nieaktywny
5 stycznia 2014r. o 23:01
Kolec napisał(a): Praktykujący katolicy w sprawach własnej religii i wiary samozwańczego "adwokata" w osobie zdeklarowanej ateistki Tojsienki - na pewno nie potrzebują. A więc jej trud komentatorski jest w tym watku zbędny i co najmniej nie na miejscu.

Wydaje mi się, że Tojsienka nie ma złych intencji, a jej komentarze raczej są w miarę wyważone. Nie ma sensu krytykować kogoś tylko dlatego, że ma inne zdanie, czy też że jest ateistką. Warto za to polemizować z jej poglądami :)

Dopisane 05.01.2014r. o godz. 22:57:

TOjsienka napisał(a): Sytuacja miała miejsce równiutko 10 lat temu.

Czy warto dzisiaj w takim temacie opierać się na zdarzeniach sprzed 10 lat? Przecież to cała dekada :)

Dopisane 05.01.2014r. o godz. 23:01:

TOjsienka napisał(a): Napisałam to wszystko odnośnie wcześniejszych wypowiedzi bo widzę że w większości ludzie się boją bo łykają jak młody pelikan wszystko co im ksiądz wciśnie.

Nie zgadzam się z tym :)

Dlaczego się boją? Ja się wcale nie boję. Zachowanie księdza, jak każdego człowieka może podlegać mądrej krytyce, szczególnie wśród wierzących. Każdy kapłan powinien tego mieć świadomość :)

<b> Poezja Królową Sensytywnego Życia. </b>
10582
#Kolec nieaktywny
5 stycznia 2014r. o 23:40
Paradoksem jest,że wizyty duszpasterskie księży najwięcej emocji wzbudzają u osób niewierzących i tych "wierzących, którzy nie przyjmują księży w swoich domach. Żaden ksiądz nie wchodzi nikomu do mieszkania nie poproszony o to. Nie rozumiem więc skąd to przesadne zainteresowanie "kolędą księży" i nerwowe reakcje ludzi, których to nie dotyczy.
10114
#alter nieaktywny
6 stycznia 2014r. o 0:12
Kolec napisał(a): Paradoksem jest,że wizyty duszpasterskie księży najwięcej emocji wzbudzają u osób niewierzących i tych "wierzących, którzy nie przyjmują księży w swoich domach.

Tak, zgadzam się. Dotyczy to ludzi z jakimś poczuciem winy. Próbują w ten sposób usprawiedliwić się przed samymi sobą. Ten paradoks to znany mechanizm psychologiczno-socjologiczny :)

<b> Poezja Królową Sensytywnego Życia. </b>
~Iza niezalogowany
6 stycznia 2014r. o 5:52
TOjsienka napisał(a):

Do Izy
Sytuacja miała miejsce równiutko 10 lat temu.(...)
Jego obowiązkiem jest udzielić chrztu,komunii czy pochówku.
Dziecko nie może odpowiadać za (błędy) rodziców bo oni nie chodzą do kościoła(...)

TOjsienka, czyli wariant drugi - urwał się z choinki ;) Moim zdaniem, słusznie naskoczyłaś na niego, bo mówił bzdury.
W tej następnej kwestii, trochę inaczej to się przedstawia... Tutaj musisz zerknąć na Kodeks prawa kanonicznego i np.:
Kan. 868 -
§ 1. Do godziwego ochrzczenia dziecka wymaga się:
1° aby zgodzili się rodzice lub przynajmniej jedno z nich, lub ci, którzy prawnie ich zastępują;
2° aby istniała uzasadniona nadzieja, że dziecko będzie wychowane po katolicku; jeśli jej zupełnie nie ma, chrzest należy odłożyć zgodnie z postanowieniami prawa partykularnego, powiadamiając rodziców o przyczynie.

Kan. 1184 -
§ 1. Jeśli przed śmiercią nie dali żadnych oznak pokuty, pogrzebu kościelnego powinni być pozbawieni:
1° notoryczni apostaci, heretycy i schizmatycy;
3° inni jawni grzesznicy, którym nie można przyznać pogrzebu bez publicznego zgorszenia wiernych.
§ 2. Gdy powstaje jakaś wątpliwość, należy się zwrócić do miejscowego ordynariusza, do którego decyzji należy się dostosować.
Kan. 1185 - Pozbawienie pogrzebu zawiera w sobie także odmowę odprawienia jakiejkolwiek Mszy świętej pogrzebowej.

Widzisz, TOjsienka, to trochę inaczej wygląda niż nam się wydaje. Mogą, a czasami muszą odmówić.

Miłego :)

~pegaz niezalogowany
6 stycznia 2014r. o 12:06
wszyscy narzekamy na księży ale wszyscy ścigamy się z datkami- tacy są Polacy.
~s niezalogowany
6 stycznia 2014r. o 13:02
~pegaz napisał(a): wszyscy narzekamy na księży ale wszyscy ścigamy się z datkami- tacy są Polacy.

wy wszyscy, czy my wszyscy? bo My sie nie scigamy?
Wypowiedz się:
Jeśli zostawisz to pole puste przypiszemy Ci losową ksywę.
Publikacja czyichś danych osobowych bez zezwolenia czy użycie zwrotów obraźliwych podlega odpowiedzialności karnej i będzie skutkować przekazaniem danych publikującego organom ścigania.
Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i wypowiedzi, a osoba zamieszczająca wypowiedź może ponieść za jej treść odpowiedzialność karną i cywilną. Bolec.Info zastrzega sobie prawo do moderowania wszystkich opublikowanych wypowiedzi, jednak nie bierze na siebie takiego obowiązku. Pamiętaj, że dodając zdjęcie deklarujesz, że jesteś jego autorem i przekazujesz Wydawcy Bolec.Info prawa do jego publikacji i udostępniania. Umieszczając cudze zdjęcia możesz złamać prawo autorskie. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za publikowane zdjęcia.
REKLAMA Metrohouse zaprasza