Portal nr 1 w powiecie bolesławieckim
BolecFORUM Nowy temat
Wróć do komentowanego artykułu:
Ksiądz po kolędzie
~co za różnica. niezalogowany
5 stycznia 2014r. o 15:19
19 Pokażcie Mi monetę podatkową!» Przynieśli Mu denara. 20 On ich zapytał: «Czyj jest ten obraz i napis?» 21 Odpowiedzieli: «Cezara». Wówczas rzekł do nich: «Oddajcie więc Cezarowi to, co należy do Cezara, a Bogu to, co należy do Boga». 22 Gdy to usłyszeli, zmieszali się i zostawiwszy Go, odeszli.
Zgłoś do moderacji Odpowiedz
10582
#Kolec nieaktywny
5 stycznia 2014r. o 15:24
Wszystkim przeciwnikom wizyt duszpasterskich i tzw wierzącym inaczej zaprawdę powiadam ,że składanie ofiar przy okazji wizyty księdza i w ogóle wszelkie składanie ofiar jest czynnością dobrowolną i nie ma żadnych sankcji wobec wiernego, który datku na cele kościelne nie złożył. Przeciwnie rzecz się ma z datkami wobec państwa, które to są obowiązkiem obywateli. A te datki zwane podatkami są źródłem utrzymania, dorabiania się na nich, nierzadko też marnotrawienia przez urzędników tzw sfery budżetowej począwszy od gmin, miast, powiatów, województw i władz centralnych i pracowników wielu instytucji państwowych, że ich tu nie wymienię. Wielu wypowiadających się tutaj staje się fałszywymi obrońcami tych, którzy złożyli lub złożą dobrowolną ofiarę, bo sami przecież jej nie składają ( jak tutaj deklarują). Wierzący inaczej , bądźcie tak samo mocno i aktywnie zainteresowani co do naszych obowiązkowych datków jakie pobiera państwo w formie przeróżnych podatków, obowiązkowych składek, abonamentów itp , a zwłaszcza ty co z tymi pieniędzmi dzieje się dalej.One to bowiem,w przeciwieństwie do dobrowolnych ofiar wiernych są nam siłą ,pod groźbą kar - odbierane przez władze.
~kolczyk niezalogowany
5 stycznia 2014r. o 16:03
Kolec napisał(a): Wszystkim przeciwnikom wizyt duszpasterskich i tzw wierzącym inaczej zaprawdę powiadam ,że składanie ofiar przy okazji wizyty księdza i w ogóle wszelkie składanie ofiar jest czynnością dobrowolną i nie ma żadnych sankcji wobec wiernego, ..

Buahahaha! Uśmiałem ze śmiechu! :D
211
skorn
5 stycznia 2014r. o 16:05
Głupiemu tylko to pozostało - śmiać się.

<i>
~ niezalogowany
5 stycznia 2014r. o 16:10
skorn napisał(a): Głupiemu tylko to pozostało - śmiać się.

Śmiać się z głupot potrafią tylko mądrzy. Głupcy bezmyślnie wierzą we wszystko. :P
10114
#alter nieaktywny
5 stycznia 2014r. o 16:42
~kolczyk napisał(a):
Uśmiałem ze śmiechu! :D

Ja się uśmiałem z tego co napisałeś :)

"Uśmiałeś się ze śmiechu"? perpetuum mobile! Możesz się tak śmiać w nieskończoność. Nagle się okazało, że śmiejąc się z kogoś, sam się stałeś prześmieszny :)

Dopisane 05.01.2014r. o godz. 16:36:

Amnesty napisał(a): Jak ksiądz zacznie chodzić po domach bez wyciągania reki po kopertę to wtedy będzie można mówić o posłudze bożej.

Jeszcze nie zdarzyło mi się, aby ksiądz po kolędzie "wyciągał rękę po kopertę", więc przestańcie wymyślać bzdury. Nikt nikogo nie zmusza do przyjmowania księdza, nikt też nie musi księdzu dawać żadnej koperty. To tylko wolna wola każdego z nas.

Amnesty napisał(a):
Zaprawde powiadam wam , smutne to ale prawdziwe........ ;(

udawanie kogoś, kim się nie jest zawsze wygląda na pozerstwo :)

Dopisane 05.01.2014r. o godz. 16:42:

~embro napisał(a): Ja od tego roku nie przyjmuję.

Przecież to wolna wola. Nie musisz po swojej decyzji wpadać od razu w kompleks Kościoła i go atakować. Usprawiedliwiasz się w ten sposób przed samym sobą? JAk widać po Twojej decyzji mierna była i jest Twoja wiara, Kościół i Wiara w uniwersalnym sensie, wiele na tym nie straci :)

<b> Poezja Królową Sensytywnego Życia. </b>
~Iza niezalogowany
5 stycznia 2014r. o 17:08
~ napisał(a):
Naprawdę myślisz,że mniej cię to kosztuje?. Może dolicz jeszcze koszty konkordatu,na który składają się wszyscy bez względu na światopogląd. W tym przypadku inaczej wierzący i ateiści są ok.Nikt ich o zdanie nie pyta.Może by tak opodatkować katolików na rzecz muzułmańskich meczetów,było by to sprawiedliwe.

Aha, jak już się czepiłam Niemców, to pociągnę dalej :)
1. W Niemczech nauczanie religii( Religionsunterricht)w szkołach jest zagwarantowane przez konstytucję i odbywa się we wszystkich szkołach tak jak każdy inny przedmiot szkolny. W większości landów ocena z religii jest brana pod uwagę przy promocji ucznia do kolejnej klasy. W rozumieniu prawa niemieckiego neutralność światopoglądowa polega na tym, że państwo nie ingeruje w treści nauczania, umożliwia nauczanie religii i opłaca nauczycieli oraz kontroluje, aby przedmiot nauczanie religii nie był dyskryminowany w stosunku do innych przez mniejszą ilość godzin lub przez umieszczanie go jako ostatniej godziny w planie zajęć. Obecność na zajęciach jest obowiązkowa, a dla uczniów, którzy zrezygnowali z religii organizowane są lekcje etyki.
Jedynie z Branderburgii zdecydowano się wprowadzić religioznawstwo zamiast religii, jednak Sąd Konstytucyjny nakazał wprowadzenie także lekcji religii, a uczniowie na nie uczęszczający mogą być zwolnieni z religioznawstwa.
http://teologia.alauda.pl/religia
Jakoś podobnie prawda?
2. Nie­miec­kie pań­stwo wy­pła­ca co roku mi­lio­no­we odszkodowania Ko­ścio­łom za sekularyzację z 1803r.
http://wiadomosci.onet.pl/swiat/kosciol-jest-gotow-zrezygnowac-z-dotacji-panstwowych
Też podobnie, prawda?

Katolicy w Polsce są opodatkowani na rzecz innych wyznań :)
(...) Fundusz Kościelny został powołany na mocy art. 8 ustawy z dnia 20 marca 1950 r. o przejęciu przez państwo dóbr martwej ręki, poręczeniu proboszczom posiadania gospodarstw rolnych i utworzeniu Funduszu Kościelnego (Dz. U. Nr 9, poz. 87, z późn. zm.) jako forma rekompensaty za przejęte przez Państwo nieruchomości. Fundusz Kościelny obecnie działa na rzecz 172 kościołów i innych związków wyznaniowych mających uregulowany status prawny w Rzeczypospolitej Polskiej.(...)
https://mac.gov.pl/dzialania/konsultacje-ustawy-o-sposobie-finansowania-kosciolow-i-innych-zwiazkow-wyznaniowych-przez-obywateli

I jeszcze jedno, jestem wyznania katolickiego i chyba wyraźnie napisałam -mnie.
Miłego :)
~kolczyk niezalogowany
5 stycznia 2014r. o 20:17
alter napisał(a):
~kolczyk napisał(a):
Uśmiałem się ze śmiechu! :D

Ja się uśmiałem z tego co napisałeś :)

"Uśmiałeś się ze śmiechu"? perpetuum mobile! Możesz się tak śmiać w nieskończoność.

To tylko cytat z tekstu Jerzego Michnikowskiego w jednym z przedstawień "Kabaretu Starszych Panów". Ale prawdopodobnie jesteś za młody żeby to znać. ;)
Wypowiedz się:
Jeśli zostawisz to pole puste przypiszemy Ci losową ksywę.
Publikacja czyichś danych osobowych bez zezwolenia czy użycie zwrotów obraźliwych podlega odpowiedzialności karnej i będzie skutkować przekazaniem danych publikującego organom ścigania.
Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i wypowiedzi, a osoba zamieszczająca wypowiedź może ponieść za jej treść odpowiedzialność karną i cywilną. Bolec.Info zastrzega sobie prawo do moderowania wszystkich opublikowanych wypowiedzi, jednak nie bierze na siebie takiego obowiązku. Pamiętaj, że dodając zdjęcie deklarujesz, że jesteś jego autorem i przekazujesz Wydawcy Bolec.Info prawa do jego publikacji i udostępniania. Umieszczając cudze zdjęcia możesz złamać prawo autorskie. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za publikowane zdjęcia.