Portal nr 1 w powiecie bolesławieckim
REKLAMA Nowe domy!
REKLAMA Bricomarche zaprasza
REKLAMA SINMAG zaprasza
BolecFORUM Nowy temat

Młode mamy z Bolesławca :)

5183
magnum44
26 stycznia 2014r. o 0:07
Wiolizno, może nie bierz córeczki na ręce, jak zacznie płakać.
Głaszcz Ją delikatnie po główce i policzku oraz śpiewaj kołysankę lub inną piosenkę... może się uda.
Ja tak postępowałam z moim młodszym i działało.
Życzę powodzenia :)

Bardzo mi się podoba ten temat.
Wszystkim Mamom życzę przespanych nocy i radości ze swoich pociech.
:)

Niczego w życiu nie należy się bać, należy to tylko zrozumieć. M.S.C.
Zgłoś do moderacji Odpowiedz
~mama del niezalogowany
26 stycznia 2014r. o 10:26
Witam,
jestem mama 6 letniej dziewczynki i 1,5 rocznego chlopca. Jesli ktos zechce przeczytac moje wypociny chetnie podziele sie doswiadczeniami.
KARMIENIE PIERSIA --- przy mojej dwojce mialam nawal pokarmu, gdy zciagalam stanik mleko tryskalo na prawo i lewo a dziecko niekiedy sie ksztusilo.Jedno jak i drugie jadlo duzo. Corka byla pulchniutka a synek szczuply. Wszedzie pisano o tym co robic jak ma sie za malo pokarmu a ja go mialam za duzo co skutkowalo zatorami. Tak samo wkurzalo mnie, ze wszedzie pisza czego nie jesc a nie co mozna jesc. Wychodzilo ze suchy chleb i woda zostaje.
PICIE I JEDZENIE --- (zdrowie jamy ustnej)
PICIE -- Zawsze staralam sie dawac dziecia duzo wody mineralnej, soczki od czasu do czasu aby dostarczyc wit i owocow. To prawda, ze trzeba dbac o jame ustna juz u dzieci bez zebow. Wszelkie cukry to utrudniaja (soki tez). Teraz moje dzieci czesciej prosza o wode do picia niz sok. Zeby myja rano i wieczorem pasta elmex junior. Synkowi myje silikonowa szczoteczka jeszcze mu wszystkie nie wyszly. Corce niedawni wypadl pierwszy zab. Obydwoje maja piekne zdrowe zeby.
JEDZENIE -- Przy pierwszym dziecku wiecej korzystala z gotowych sloiczkow teraz staram sie sama wiecej robic ale niekiedy daje sloicze bo kupowanie cielecinki, krolika, wolowiny i tak roznorodnych warzyw niekiedy jest uciazliwe w tak krotkim czasie. Sloiczki fakt sa ochydne dla mnie ale to kwestia tego, ze sa bez przypraw. Sama jak robie dziecku to przyprawiam tylko ziolami lub wcale. Jecze sie naje soli i cukrow w zyciu a i gustu smaku nie wyrobie zlego. Wydaje mi sie, ze dzieki temu moje dzieci jedza teraz wszystko tzn. warzywa, owoce, miesa bez wybrzydzania. Kazdy nowy smak jest dla nich ciekawy. Corka je oczywiscie przyprawione juz potrawy :-).
OSPA --- Corka miala ospe jak miala chyba 3 lub 4 lata, nie bylo tragicznie. Jedna dobra rada zrobcie dziecku zdjecie z tymi krostami, koniecznie z data. Potem sie zapomina czy dziecko bylo i jak tak to kiedy chore a jak ma sie wiecej niz jedno to dzieci sie myla.

To na tyle moich spostrzezen. Pisalam o swoich doswiadczeniach i pogladach. Pozdrawiam Mamy z Pociechami i Tatusiow.
11786
#saharoza26 nieaktywny
26 stycznia 2014r. o 10:53
Sądzę że ospy u dziecka nie da się zapomnieć... nawet jak się ma 7 dzieci :P :D

Żeby otworzyć nowy rozdział życia, najpierw trzeba zamknąć stary...
~mama del niezalogowany
26 stycznia 2014r. o 11:30
Moja mama zapomniala czy ja mialam ospe czy to moja siostra. Dla kobiety w ciazy ta informacja a takze o rozyczce itp. ma znaczenie. W rezultacie w ciazy robilam test czy mam antyciala.
Dziewczyny czas tak szybko z dziecmi leci, ze dopiero jak sie zatrzymasz na chwile i pomyslisz to zdajesz sobie z tego sprawe ;-).
Mam wrazenie, ze na poczatku te pierwsze miesiace ( a szczegolnie jak jest ciezko lub czujecie sie samotne) z dzieckiem sa dlugie. Potem gdy zaczyna siadac, raczkowac, chodzic czas zaczyna biec.
5134
#TOjsienka nieaktywny
26 stycznia 2014r. o 11:41
MJ napisał(a): Wiolizno będziesz potrzebowała cierpliwości i czasu żeby teraz oduczyć córę takiego zasypiania.

Niom to fakt.Mój młody miał kolki więc sie nosiło i sie nauczył noszenia i bujania,ciężko było później oduczyć.Z młodą już nie popełniłam tego błędu i innym też nie pozwalałam bo pójdzie a Ty się później męcz bo dziecko przecież rośnie i noś takiego klocka.
Usypiała jak zabita,wystarczyło się koło niej położyć i poklepać leciutko po pampersie i odlatywała.
Koleżanki mała też się nauczyła na rekach i mama już z czasem nie dawała rady jej nosić,więc jak przyszła sytuacja,że przez dwa tygodnie sie nią zajmowałam to ciotka sobie nie dała wejść młodej na głowę żeby nie mogła nic zrobić tylko ją bujać.Robiłam z nią to samo co z moja młodą,na początku oczywiście były fochy bo chciała rządzić i noś księżniczkę,ale znów stanowczość wygrała.
Mamie też powiedziałam,że jak zobaczę że po tym jak młoda sie przełamała dalej buja ją na rękach (dorosły sie bardziej przyzwyczaja niż dziecko),to niech się mi nie skarży że ją kręgosłup boli.Od tego czasu młoda usypia w łóżku normalnie.
Żeby zaraz nie było głupich komentarzy w stylu,że się ktoś nad kimś znęcał tym że był stanowczy.Młoda ma teraz dwa lata a zanim pójdzie do domu zawsze zapuka najpierw do ciotki żeby wpaść na zwiady więc krzywda jej sie nie działa. :)

Moja chata skraju-ja nyczoho ne znaju
11786
#saharoza26 nieaktywny
26 stycznia 2014r. o 11:49
mama del - no fakt... tak jak piszesz... ja miałam ten hmmmm... luksus :/ że cala moja 4 plus mężowaty byli chorzy więc wiem że nie ominęło to żadnego z moich dzieciaków i nie będę mosiała grzebać w pamięci później i dochodzić do tego które było obsypane a które nie :)

Żeby otworzyć nowy rozdział życia, najpierw trzeba zamknąć stary...
~ niezalogowany
26 stycznia 2014r. o 11:53
Co do przyprawiania jedzonka ,to pamiętam jak mój synek 4 miesięczny nie chciał jeść zupek nieprzyprawionych i szczuplutki był, pani doktor kazała mu dawać jeść to co 4 letniej córce tylko oczywiście rozdrobnione i przyprawione naturalnie,pamiętam jej słowa"pani by tego nie jadła,ja bym nie jadła i dziecko też nie chce",więc przyprawiałam i jadł ,oczywiście bez szału tzn nie pieprzem, chili,imbirem itp ,łagodnymi ziołami i odrobiną soli,cukru.
~mama del niezalogowany
26 stycznia 2014r. o 11:57
:-D z czworka dzieci proponuje zrobic tabelke - z lewej choroby, na gorze imiona i haczyki wstawiac ;-) w odpowiednia kratke.
Wypowiedz się:
Jeśli zostawisz to pole puste przypiszemy Ci losową ksywę.
Publikacja czyichś danych osobowych bez zezwolenia czy użycie zwrotów obraźliwych podlega odpowiedzialności karnej i będzie skutkować przekazaniem danych publikującego organom ścigania.
Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i wypowiedzi, a osoba zamieszczająca wypowiedź może ponieść za jej treść odpowiedzialność karną i cywilną. Bolec.Info zastrzega sobie prawo do moderowania wszystkich opublikowanych wypowiedzi, jednak nie bierze na siebie takiego obowiązku. Pamiętaj, że dodając zdjęcie deklarujesz, że jesteś jego autorem i przekazujesz Wydawcy Bolec.Info prawa do jego publikacji i udostępniania. Umieszczając cudze zdjęcia możesz złamać prawo autorskie. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za publikowane zdjęcia.
REKLAMA Villaro zaprasza