Portal nr 1 w powiecie bolesławieckim
REKLAMAEfekt-Okna zaprasza
REKLAMA Bricomarche zaprasza
REKLAMA SINMAG zaprasza
BolecFORUM Nowy temat

Każdy może pomagać!!

~Andrzej niezalogowany
27 stycznia 2014r. o 14:11
Witajcie ludzie dobrej woli.
Nie znam się na przemowach do ludu więc nie będzie jakoś oficjalnie.
Od dłuższego czasu zastanawiam się jak można ulepszyć naszą szarą rzeczywistość. Wymyśliłem coś takiego:
Jest kilka programów w telewizji które pomagają ludziom dla których życie nie było wspaniałomyślne. Dlaczego w Bolesławcu nie można by pomagać tez takim ludziom?
Załóżmy temat pomocy wzajemnej. Wiem że w dobie kryzysu ciężko pomagać bezinteresownie samemu nie mając wiele, ale jeśli możemy coś zrobić bo się na tym znamy i mamy wolną chwilę to pomagajmy.
Nie będzie telewizji i wielkiego show ale słowa podzięki od osób którym się pomogło nagrodzą trudy własnej pracy.
Ja sam osobiście znam się na instalacjach alarmowych i kamerach, malowaniu ścian, i innych drobnych pracach remontowo budowlanych.
nie chcę żeby to służyło naciąganiu i wykorzystywaniu przez dusi groszy tylko żeby pomagać. Jeśli czujesz potrzebę pomocy, masz wolny czas i chcesz pomagać potrzebującym to napisz [email protected]
Może uda nam się razem w drodze wolontariatu pomóc tym którzy potrzebują.
Jeśli jesteś potrzebującym to też napisz. Ludzie wystawiają na sprzedaż lub chcą oddać rzeczy które są już niepotrzebne i tylko zabierają wolne miejsca a innym może naprawdę być potrzebne i pozwolić jakoś żyć w sposób godny.
Oczywiście liczę się z tym ze znajda się ludzie którym się taka inicjatywa nie spodoba no ale cóż - tak też bywa. Nie jestem organizacją, jakąś firmą która szuka sobie profitów z tego względu - wszystko ma być w drodze wolontariatu ( zarówno praca fizyczna, jak i ewentualne dary czy materiały).
Kończąc chcę jeszcze raz zaprosić ludzi dobrej woli do zbudowania takiej naszej lokalnej społeczności wolontariuszy. Jeśli chcesz pomóc to napisz. W najbliższym czasie zainwestuje w jakiś telefon kontaktowy jeśli będzie jakikolwiek odzew ludzi którzy chcą pomagać i potrzebują pomocy.
Zgłoś do moderacji Odpowiedz
~ niezalogowany
27 stycznia 2014r. o 14:23
Ha ,jak znam życie więcej będzie tych potrzebujących,ja tez jestem w potrzebie i nie mam pieniędzy aby te potrzebę zrealizować,ale nawet mi do głowy nie przyszło ,ze ktoś chciałby i mógłby mi pomóc. :)
~Andrzej niezalogowany
27 stycznia 2014r. o 14:26
Właśnie chodzi o to żeby dzielić się swoimi potrzebami a może akurat ktoś będzie chciał pomóc. Tak jak napisałem to ma być pomoc na zasadzie wolontariatu a nie zbiórki pieniędzy. Jest małe prawdopodobieństwo że ktoś będzie chciał przekazać pieniądze bo ktoś akurat nie ma na rachunki. Ale jeśli będzie akcja pomocy komuś to raz ze mogą nawiązać się jakieś nowe znajomości, a dwa że komuś można pomóc swoją pracą.
~ niezalogowany
27 stycznia 2014r. o 14:37
Też właśnie myślę o pracy,a pieniędzy mi nie potrzeba od kogoś ,pieniądze mi sa potrzebne żeby zapłacić robotnikom ,którzy np,założą mi rynny.gdyby ktoś mi założył rynny za free i jeszcze dał mi te rynny ,to po co mi pieniądze?Chodzi mi o towar ,moze byc nawet lekko używany i o to ,zeby ktoś chciał to zrobić,to mi właśnie do głowy nie przyszło ,ze ktoś chciałby.a pieniędzy w życiu od nikogo nie przyjmę .W moim wpisie chodziło o to ,ze nie mam pieniedzy więc nie mam rynien ,bo za wszystko trzeba płacić,a Ty piszesz o wolontariacie,któż zechce i jak pomagać ,od siebie coś dać za darmo?

Ogólnie ludzie chcą sprzedawać jak im coś zbywa a czy oddawać za darmo też? No ,cóż ,poczekamy i ujrzymy.Pozdrawiam. :)
~ niezalogowany
27 stycznia 2014r. o 14:39
~Andrzej napisał(a):
Załóżmy temat pomocy wzajemnej.

Nieco się spóźniłeś. :)

http://www.bolec.info/index.php?boleslawiec=forum&forum=9&act=showtopic&topic=31511
~ niezalogowany
27 stycznia 2014r. o 14:45
~Andrzej napisał(a): Ludzie wystawiają na sprzedaż lub chcą oddać rzeczy które są już niepotrzebne i tylko zabierają wolne miejsca a innym może naprawdę być potrzebne i pozwolić jakoś żyć w sposób godny.

Tu masz coś w tym stylu :)

http://www.bolec.info/index.php?boleslawiec=forum&forum=9&act=showtopic&topic=53094&strona=last
~Andrzej niezalogowany
27 stycznia 2014r. o 14:48
Zakładając temat miałem na myśli osoby które są naprawdę w potrzebie. Tak temat pomocy wzajemnej to świetny pomysł ale nie pozwólmy aby ten temat umarł śmiercią naturalną. Każdy potrzebujący może napisać wiadomość na maila a wtedy zacznie się poszukiwanie wolontariuszy. wolontariusze mogą tam się również zgłosić. Postaram się monitorować ten temat jak najlepiej.
~ niezalogowany
27 stycznia 2014r. o 14:54
Po czym poznasz tych "naprawdę" w potrzebie i co według ciebie jest "naprawdę"? Czy jeżeli ktoś będzie chciał ciuchy i buty to jest w potrzebie,a ten co potrzebuje drzwi do chałupy to nie jest "naprawdę"??

Zmoderowano 27.01.2014 godz.18:54 - powód: błąd cytowania (moderator)
Wypowiedz się:
Jeśli zostawisz to pole puste przypiszemy Ci losową ksywę.
Publikacja czyichś danych osobowych bez zezwolenia czy użycie zwrotów obraźliwych podlega odpowiedzialności karnej i będzie skutkować przekazaniem danych publikującego organom ścigania.
Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i wypowiedzi, a osoba zamieszczająca wypowiedź może ponieść za jej treść odpowiedzialność karną i cywilną. Bolec.Info zastrzega sobie prawo do moderowania wszystkich opublikowanych wypowiedzi, jednak nie bierze na siebie takiego obowiązku. Pamiętaj, że dodając zdjęcie deklarujesz, że jesteś jego autorem i przekazujesz Wydawcy Bolec.Info prawa do jego publikacji i udostępniania. Umieszczając cudze zdjęcia możesz złamać prawo autorskie. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za publikowane zdjęcia.
REKLAMA KGHM zaprasza
REKLAMAMrowka zaprasza