Portal nr 1 w powiecie bolesławieckim
BolecFORUM Nowy temat
Wróć do komentowanego artykułu:
Urząd kontra przedszkole
87
#assassin nieaktywny
19 lutego 2014r. o 11:27
A może po prostu coś jest nie tak z tym przedszkolem? Już na pierwszy rzut oka widać, że wysokość pomieszczenia prawdopodobnie nie spełnia wymaganych w przepisach 3,0m wysokości (drzwi mają 2,0m). A to tylko ja zauważyłem spoglądając na pierwsze zdjęcie. Więc może kontrole są zasadne ?
Zgłoś do moderacji Odpowiedz
~eee niezalogowany
19 lutego 2014r. o 11:34
piepsz...... to jest Polska panie kolego Polska taką nazwę nosi obecny PRL
1
emem
19 lutego 2014r. o 11:42
Assassin, rola urzednikow i wladzy jest POMAGANIE mieszkancom i lokalnym przedsiebiorcom. Czy w tym wypadku przedsiebiorca otrzymuje wsparcie od urzednikow? Czy raczej urzad robi mu konkurencje??

Bolec.Info - portal i gazeta nr 1 w powiecie bolesławieckim
~ niezalogowany
19 lutego 2014r. o 11:50
assassin napisał(a): ... wysokość pomieszczenia prawdopodobnie nie spełnia wymaganych w przepisach 3,0m wysokości (drzwi mają 2,0m). ...

skąd to 3m wziąłeś?
ja w necie znalazłem min. 2,5m (http://prawo.rp.pl/artykul/758349,663096-Przedszkole.html), podasz aktualne źródło?
~bolecnauta niezalogowany
19 lutego 2014r. o 11:53
Relich nie popiera nawet inicjatyw mieszkańców swojej wioski, w której mieszka. Co za typ?
~ niezalogowany
19 lutego 2014r. o 11:59
~ napisał(a):
assassin napisał(a): ... wysokość pomieszczenia prawdopodobnie nie spełnia wymaganych w przepisach 3,0m wysokości (drzwi mają 2,0m). ...

skąd to 3m wziąłeś?
ja w necie znalazłem min. 2,5m (http://prawo.rp.pl/artykul/758349,663096-Przedszkole.html), podasz aktualne źródło?

Jakby nie spełniał kryterium to by nie dostał zezwolenia na działanie. A takie zezwolenie ma.
87
#assassin nieaktywny
19 lutego 2014r. o 12:15
Na pewno jeżeli jest wszystko zgodne z przepisami i zostały spełnione wszystkie procedury, nikt temu panu nie zabroni prowadzić takiej działalności. Ale moim zdaniem również należy sprawdzić, czy wszystko jest zgodne z przepisami. I takie kontrole powinny być przeprowadzane nie tylko w nowych obiektach jak przedszkola, szkoły i sklepy, firmy, ale również w istniejących. W razie jakiegoś wypadku, później może się okazać, że ktoś nie dopełnił swoich obowiązków.
Później np. osoby przebywające w budynku mogą winić urzędników, że poprzez dopuszczenie do użytkowania obiektu niezgodnego z przepisami nie zostało wypłacone odszkodowanie.
A czego żądają urzędnicy, tego nie wiem. Mnie po prostu zdziwiło, że przedstawione na zdjęciu pomieszczenie znajduje się w przedszkolu. I tyle.

Dopisane 19.02.2014r. o godz. 12:15:

ROZPORZĄDZENIE MINISTRA INFRASTRUKTURY z dnia 12 kwietnia 2002 r. w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie.
Pomieszczenia do pracy **), nauki i innych celów, w których nie występują czynniki uciążliwe lub szkodliwe dla zdrowia, przeznaczone na stały lub czasowy pobyt:
a) nie więcej niż 4 osób 2,5m
b) więcej niż 4 osób 3,0m
2. Pomieszczenia, których wysokość powinna, zgodnie z ust. 1, wynosić co najmniej 3 m i 3,3 m, mogą być obniżone do wysokości nie mniejszej niż 2,5 m w przypadku zastosowania wentylacji mechanicznej nawiewno-wywiewnej lub klimatyzacji, pod warunkiem uzyskania zgody państwowego wojewódzkiego inspektora sanitarnego.
7878
#ojciec nieaktywny
19 lutego 2014r. o 12:21
Czego żądają urzędnicy pytasz? Sam ich zapytaj, odpowiedzą ci jak zwykle ogólnikowo. A pan przedsiębiorca powinien złożyć zażalenie, chyba do Urzędu Wojewódzkiego, lub do innej instancji wyżej o poziom od urzędu p. Relicha.
Wypowiedz się:
Jeśli zostawisz to pole puste przypiszemy Ci losową ksywę.
Publikacja czyichś danych osobowych bez zezwolenia czy użycie zwrotów obraźliwych podlega odpowiedzialności karnej i będzie skutkować przekazaniem danych publikującego organom ścigania.
Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i wypowiedzi, a osoba zamieszczająca wypowiedź może ponieść za jej treść odpowiedzialność karną i cywilną. Bolec.Info zastrzega sobie prawo do moderowania wszystkich opublikowanych wypowiedzi, jednak nie bierze na siebie takiego obowiązku. Pamiętaj, że dodając zdjęcie deklarujesz, że jesteś jego autorem i przekazujesz Wydawcy Bolec.Info prawa do jego publikacji i udostępniania. Umieszczając cudze zdjęcia możesz złamać prawo autorskie. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za publikowane zdjęcia.
REKLAMA 1,5% podatku dla Klekusiowo