Portal nr 1 w powiecie bolesławieckim
REKLAMA SINMAG zaprasza
REKLAMA Bricomarche zaprasza
BolecFORUM Nowy temat

Putin - Ukraina - Zagrożenie .

2900
#falco nieaktywny
30 grudnia 2014r. o 12:04

WIG20 2 307,60 +0,22%
WIG30 2 485,40 +0,32%
WIG50 3 087,69 -0,06%
WIG250 1 141,94 -0,15%

indeksy kraj więcej
11:47, 30.12.2014

złoto 1 186,260 +0,29%
srebro 15,892 +0,66%
ropa brent 57,300 -1,14%
miedź 6 298,000 +0,54%

surowce więcej
11:39, 30.12.2014

EUR/PLN 4,31 +0,18%
USD/PLN 3,54 +0,23%
CHF/PLN 3,58 +0,22%
EUR/USD 1,22 -0,03%

waluty więcej
11:44, 30.12.2014
Logo dostawcy Bank Światowy: Polacy muszą oszczędzać albo będą mieli problem
PAP | aktualizacja (08:23) | 116 opinii
udostępnij
AAA
Bank Światowy: Polacy muszą oszczędzać albo będą mieli problem
Fotolia / nestonik

Polacy muszą zacząć więcej oszczędzać i to nie tylko po to, żeby zapewnić sobie odpowiednie emerytury, ale też po to, by Polska mogła utrzymać wysokie tempo wzrostu gospodarczego - ostrzega Bank Światowy.

Koniec roku to dla wielu czas na noworoczne postanowienia. Ci, którzy przeczytaliby raport "Oszczędności motorem wzrostu i gwarancją godziwej starości", nie mieliby wątpliwości, jak powinni zacząć 2015 rok.

Eksperci Banku Światowego wyliczyli, że przeciętny Kowalski powinien do tego, co odkłada już teraz, dołożyć jeszcze dodatkowo 10 proc. swoich rocznych zarobków, aby na emeryturze mieć mniej więcej tyle, ile obecni emeryci.

Ekonomiści już od dawna ostrzegają, że emerytury dzisiejszych 30-, 40-, a nawet 50-latków będą znacznie niższe niż ich rodziców. Chodzi o stopę zastąpienia, czyli kwotę, która zastąpi pensję po przejściu na emeryturę. Jeśli stopa ta wynosi np. 60 proc., oznacza to, że osoba zarabiająca 2 tys. zł dostanie na emeryturze 1200 zł.

Szacunki pokazują, że po zmianach w systemie emerytalnym z 1999 roku stopa zastąpienia będzie bardzo niska (ok. 25-35 proc.), co spowoduje, że emerytury w nowym systemie będą nawet dwa razy mniejsze od dzisiejszych. "Obecnie pracujące osoby będą musiały dodatkowo oszczędzać 10 proc. swoich rocznych zarobków, aby zapewnić sobie stopę zastąpienia na obecnym poziomie" - przewiduje Bank Światowy.

z życzeniami na Nowy Rok :D
i przyszły i kolejny i następny i.... :D

ale to chyba nie problem skoro jest jeszcze Putin i Ukraina ;)

Dopisane 30.12.2014r. o godz. 12:04:

oj...coś za dużo mi się tam w gorze wkleiło ale co tam... :D
tu macie jeszcze coś :)
z ''kart historii'' gdzie już nie nadmieniono o prośbie prof. ''Balcerka'' o spokojne 100 dni zaciśnięcia pasa
komu się chce dzisiaj liczyć ile tych ''setek'' zdążyło upłynąć? ;)

W grudniu mija 25. rocznica wdrożenia "planu Balcerowicza", który zakładał przeprowadzenie szeregu reform gospodarczo-ustrojowych. Projekty 10 ustaw zostały zaprezentowane posłom 17 grudnia 1989 roku, 28 grudnia 1989 roku uchwalił je sejm. Ustawy weszły w życie 1 stycznia 1990 roku.

wszystkiego dobrego na kolejne 25 lat :D

"bierz życie z każdym oddechem..."
Zgłoś do moderacji Temat zamknięty
~Iza niezalogowany
30 grudnia 2014r. o 18:59
kajtek68 napisał(a):
Nie uważasz Iza, że są "trochę" zmanipulowane przez wPolityce.pl ?
...

Czy ja wiem, czy zmanipulowane? Ja nie odniosłam takiego wrażenia czytając cały wywiad. Istota jest zachowana, a link do całości wywiadu znajduje się pod tekstem , co jest uczciwe.
:)
~ niezalogowany
30 grudnia 2014r. o 23:58
&list=RDjJxqJsdZAWU#t=14
~Iza niezalogowany
31 grudnia 2014r. o 15:18

Zdecydowanie bardziej gustuję w tej pieśni :)

Szczęśliwego Nowego Roku :)
2900
#falco nieaktywny
31 grudnia 2014r. o 17:34
i Tobie też... :)

"bierz życie z każdym oddechem..."
~taka jest prawda niezalogowany
2 stycznia 2015r. o 5:39
http://www.tvn24.pl/fabryka-trolli-konta-widma-i-5-innych-metod-wojna-rosji-w-internecie,454963,s.html
~chamski chadziar niezalogowany
2 stycznia 2015r. o 10:05
~taka jest prawda napisał(a): ...

Prawda jest , jak d... a. Każdy ma swoją. Fakty są takie , że strach się bać.

" Czasem ktoś zapyta, czy mogę czytelnikom przekazać jakieś dobre wiadomości? Odpowiadam: nie, jeśli nie mam kłamać, jak to robią „wasze” rządy i oficjalne media - pisze w tekście pod powyższym tytułem Paul Craig Roberts "

http://memnon.neon24.pl/post/117070,na-skraju-wojny-i-gospodarczego-kolapsu

Miłego :)
2161
#fobiak nieaktywny
2 stycznia 2015r. o 11:34
~chamski chadziar napisał(a):

http://memnon.neon24.pl/post/117070,na-skraju-wojny-i-gospodarczego-kolapsu

Miłego :)

panienko abys nie myslala, ze zostalas sama na lodzie z dzieckiem, przeczytalem te zlewki. analize polityczna mozna przedstawiac tak jak komu pasuje, kto szuka winnych to i znajdzie ich wsrod niewinnych. tylko pijany polak obwinia innych za swoja niedole a z tego co slyszalem to gnalas wczoraj na zgorzelecka po wode. polakowi nie jest grozny ani zaden zyd ani amerykanin ani ruski czy niemiec. oni robia dla siebie dobrze a to, ze wabrales sobie taki rzad, ktory ich w tym wpiera nie masz powodow do narzekan, wazne aby w polsce bylo zle. dla nas im gorzej tym lepiej, tak zawsze bylo i nic sie nie zmieni.
solidarnosci nauczyl nas elektryk i bez niej sie nie obejdzie jak sie marzy o niewoli.
falco chce roz...ac to wszystko ale co po tym. bolek tez rozj..l i nie mial pojecia co robic dalej to odwrocil wszystko do gory nogami i powrocil do tego co roz...l. nic sie nie zmieni tak dlugo jak narod bedzie sie bal a boja sie wszyscy oprocz tych ktorzy ich zastraszaja czyli rzad administracja, partie, pracodawcy i scierwomedia.
no i ty sie nie boisz bo takimi linkami jak ten tez straszysz ale najlepiej wychodzi tobie straszenie zydami, poeta badziewiarz straszyl ruskimi ale jemu juz sie to znudzilo.
kaziu straszy jablkami to ludzie nie maja wyjscia musza je wcinac.
REKLAMA BAU zaprasza