Portal nr 1 w powiecie bolesławieckim
BolecFORUM Nowy temat
Wróć do komentowanego artykułu:
Dawny ogród zoologiczny w Bolesławcu
~ niezalogowany
28 marca 2014r. o 12:17
Co nazywasz bredniami? Podaję fakty, z którymi sam się zgodziłeś. Skoro Rosjanie odgruzowywali Bolesławiec to wcześniej musieli sami go zburzyć. A zburzyli jak jeszcze nie wiedzieli że to "święte miasto Kutuzowa". A jak się dowiedzieli to niestety mleko było już rozlane i pozostawała im co najwyżej pomoc w odgruzowaniu.
A jakbyś jeszcze chciał wymyślać nowe legendy mające wybielić Rosjan to służę pomocą:
1. Jak Ci pewnie wiadomo Bolesław Kubik zginął od bomby. Można więc wysnuć wniosek ze i całe miasto było zaminowane. Ktoś nieopatrznie zdetonował ładunki i BUUUUUUM 60% miasta leży w gruzach.
2. Jeńcy wyzwoleni z tutejszych obozów mieli taką złość na Niemców że palili i burzyli wszystko w koło a biedni Rosjanie im w tym nie przeszkadzali bo zajęci byli oddawaniem pokłonów przy pomniku ich wielkiego wodza.
Zgłoś do moderacji Odpowiedz
2161
#fobiak nieaktywny
28 marca 2014r. o 12:17
~ napisał(a): I właśnie o to mi chodzi. Weszli jak do niemieckiego miasta i zachowywali się jak w niemieckim mieście. Nie wiedzieli o Kutuzowie, nie wiedzieli że to będzie polskie miasto więc zrobili co zrobili. Miasto ocalało w 40%. Potem myśmy dołożyli swoje i tego co stare mamy w mieście może 20%. I nie ma co tu wymyślać jakichś nowych faktów. Dyskutowac mozna co najwyżej o intencjach.
Intencją Rosjan była zemsta na faaszystach i mścili się jak potrafili choćby demolujac nasze miasto.
A intencją nas, Polaków było zatrzeć kilkusetletnią niemieckość tych ziem. Teraz mamy chwilę refleksji że to co niemieckie może niekoniecznie trzeba było zniszczyć i zakopać. Sam pamiętam z jaką pogardą traktowało się wszystko co poniemieckie jeszcze w latach 70-tych. To co się mogło dziać zaraz po wojnie?

czytasz za duzo biuletynow z ipn dlatego jestem zmuszaony uporzdkowac twoja terminologie.
1.miasto ocalao w ok. 70% dane sa niedokladne (to moja liczba szacunkowa, zanizona na maxa)
2. mysmy miasta nie niszczyli i nie ma dowodow na to, ze rosjanie to robili (oprocz zakladow miesnych, lasu, kilku zabudowani, ktore sie im przypisuje - pozary)
3. ani rosjanie ani polacy nie walczyli z faszyzmem, wszyscy walczyli z niemcami, walka z faszyzmem powstala razen z ddr.
4. boleslawiec nalezal do niemcow ok. 70 lat, wczesniej do prus, austri, czech, te zabudowania pochodzily z roznego panowania i okresu ale ludzie tam mieszkajacy byli slazakami z polskimi korzeniami, wiec nie przypisuj wszystkiego niemcom, bo za grota byly jeszcze domy z okresu sredniowiecza, zostaly rozebrane w latach 60-tych.
~ niezalogowany
28 marca 2014r. o 12:21
~ napisał(a):
fobiak napisał(a): z tego co ja wiem to pierwszy nalot byl przed poludniem 10-tego zginal wtedy na mikolaja brody na podworku 5 letni chlopczyk, drugi byl o 14-stej ofiary nie sa mi znane.
Na którym podwórku? Tu gdzie Straż Miejska budynek wyburzono wiele lat po wojnie. Po drugiej stronie stare budynki stoją.

W wyniku tego nalotu uszkodzeniu uległo górne piętro w prawej części budynku Szkoły Podstawowej nr 4. Widocznie od tej samej bomby ucierpiał i ten chłopiec.
2161
#fobiak nieaktywny
28 marca 2014r. o 12:24
napisalem tobie juz 2 razy, zniszczenie miasta to skutki bombardowan wojennych a nie zniszczenia powojenne
o legendzie "wolnych niemiec" slyszales?
wysadzalo sie wtedy nie tylko polakow w powietrze

Dopisane 28.03.2014r. o godz. 12:24:

"W wyniku tego nalotu uszkodzeniu uległo górne piętro w prawej części budynku Szkoły Podstawowej nr 4. Widocznie od tej samej bomby ucierpiał i ten chłopiec."

a wiesz, ze o tym nie wiedzialem
~ niezalogowany
28 marca 2014r. o 12:30
fobiak napisał(a): napisalem tobie juz 2 razy, zniszczenie miasta to skutki bombardowan wojennych a nie zniszczenia powojenne
o legendzie "wolnych niemiec" slyszales?
wysadzalo sie wtedy nie tylko polakow w powietrze

A ja Ci napisałem tyle samo razy że od TRZECH bomb nie ucierpiałoby 60% zabudowy. Jako skutek tych nalotów na pewno można podać uszkodzenie budynku SP4. Choćby na przykładzie tego uszkodzenia można stwierdzić że zrzucone bomby nie były jakiejś szczególnej mocy. Uszkodzenie czwórki było na tyle niewielki ze była jedną z pierwszych szkół, w której prowadzono lekcje w powojennym Bolesławcu.
A jak już się upierasz przy tych zniszczeniach od bomb samolotów, które to miały być tylko rekonesansem czy nie ma ty niemieckiego oporu. To ładny mi rekonesans, który burzy 60% zabudowy miasta :D
~ niezalogowany
28 marca 2014r. o 12:33
fobiak napisał(a): a wiesz, ze o tym nie wiedzialem

Bo widać nie byłeś uczniem "czwórki". Ale nic straconego. Do dziś widać gdzie naprawiano budynek.
~bolo niezalogowany
28 marca 2014r. o 12:46
No to w końcu kto zniszczył Bolesławiec?

Ruscy podobno nie.
3 bomby nie mogły mocno zniszczyć miasta, tym bardziej że jedna spadła na SP4.
Może repatrianci ze Wschodu przywieźli na furmankach bomby i wysadzili miasto w powietrze?

http://dolny-slask.org.pl/807351,foto.html?idEntity=592668
http://dolny-slask.org.pl/807352,foto.html?idEntity=592668
http://dolny-slask.org.pl/917302,foto.html?idEntity=592668
http://dolny-slask.org.pl/839274,foto.html?idEntity=592668
http://dolny-slask.org.pl/917761,foto.html?idEntity=594488
~mir.ko niezalogowany
28 marca 2014r. o 12:58
kto wysadził tame na bobrze i zniszczyl szwajcarke ?
Wypowiedz się:
Jeśli zostawisz to pole puste przypiszemy Ci losową ksywę.
Publikacja czyichś danych osobowych bez zezwolenia czy użycie zwrotów obraźliwych podlega odpowiedzialności karnej i będzie skutkować przekazaniem danych publikującego organom ścigania.
Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i wypowiedzi, a osoba zamieszczająca wypowiedź może ponieść za jej treść odpowiedzialność karną i cywilną. Bolec.Info zastrzega sobie prawo do moderowania wszystkich opublikowanych wypowiedzi, jednak nie bierze na siebie takiego obowiązku. Pamiętaj, że dodając zdjęcie deklarujesz, że jesteś jego autorem i przekazujesz Wydawcy Bolec.Info prawa do jego publikacji i udostępniania. Umieszczając cudze zdjęcia możesz złamać prawo autorskie. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za publikowane zdjęcia.