Portal nr 1 w powiecie bolesławieckim
REKLAMA Nowe domy!
BolecFORUM Nowy temat
Wróć do komentowanego artykułu:
Dawny ogród zoologiczny w Bolesławcu
2161
#fobiak nieaktywny
28 marca 2014r. o 10:58
slyszales, ze gdzies dzwoni.
wkleilem kiedys fotke z marca 45, ulica kubika sowieci maszeruja oddajac czesc (powinna gdzies tu byc) pomnikowi, jest jeszcze jedna fotka z lutego 45, sowieci rozmawiaja ze starym niemcem, ktory im opowiada o kutuzowie i muzeum, juz tej fotki nie mam. jest tez fotka z lata 45 jak sowieci odguzaja miasto. boleslawiec to symbol sowiekcki. obojetnie co napiszesz, miasto bylo chronione przez ruskich. polacy tu byli zanim rosjanie wkroczyli (przymusowi robotnicy i wiezniowie)
na przelomie maja i czerwca pojawilo sie wojsko polskie, rozpoczela dzialalnosc polska administracja, urzad powiatowy miejski 2 miesiace pozniej.
walk w boleslawcu nie bylo, w sobote 10-tego mlodzi niemcy uszkodzili 3 z pieciu czolgow ruskich w trzebieniu. 10-tego lutego 45 miasto bylo puste. ostatni autobus z niemcami wyjechal wieczorem przed teatrem. napisalem na bunzlau.pl kiedy mosty zostaly wysadzone bo tego nikt nie wie.
Zgłoś do moderacji Odpowiedz
~ niezalogowany
28 marca 2014r. o 11:07
Sam się zgadza że Niemcy opuścili miasto jeszcze zanim dotarły tu wojska radzieckie. Wychodzi na to że Rosjanie walczyli w mieście sami ze sobą i stąd takie zniszczenia :D
2161
#fobiak nieaktywny
28 marca 2014r. o 11:13
~ napisał(a): Sam się zgadza że Niemcy opuścili miasto jeszcze zanim dotarły tu wojska radzieckie. Wychodzi na to że Rosjanie walczyli w mieście sami ze sobą i stąd takie zniszczenia :D

a skad ty to zassales, ze rosjanie walczyli o boleslawiec?
wiekszych bzdetow juz od roku nie slyszalem

Dopisane 28.03.2014r. o godz. 11:11:

oni tylko sobie weszli, wstapili, wkroczyli, wlezli

Dopisane 28.03.2014r. o godz. 11:13:

zniszczenia w miescie to skutki sobotniego nalotu sowieckiego
~ niezalogowany
28 marca 2014r. o 11:29
W trakcie tego nalotu na Bolesławiec spadły TRZY bomby. Rosjanie nie dysponowali jeszcze wtedy atomówkami więc miasto na pewno nie popadło w ruinę od tego "nalotu".
Wymyślasz kolejną bajkę, podobną do tej zacytowanej przeze mnie nieco wyżej.
Jeśli zaś chodzi o "święte miasto Kutuzowa" to nijak się mają do faktów. A fakty sa takie że walk w Bolesławcu nie było a miasto uległo zniszczeniu w okresie, gdy "opiekę" nad nim sprawowali Rosjanie.
2161
#fobiak nieaktywny
28 marca 2014r. o 11:42
z tego co ja wiem to pierwszy nalot byl przed poludniem 10-tego zginal wtedy na mikolaja brody na podworku 5 letni chlopczyk, drugi byl o 14-stej ofiary nie sa mi znane.
rosjanie wchodzac do miasta nie wiedzieli o tym, ze tam zmarl ich kutuzow

Dopisane 28.03.2014r. o godz. 11:42:

~ napisał(a): Orientuje się ktoś gdzie była ta grota? Co to za budynek na zdjęciu powyżej?

ostatnie zdjecie z artykulu przedstawia grote z tylnej strony a raczej frontowej
~ niezalogowany
28 marca 2014r. o 11:49
I właśnie o to mi chodzi. Weszli jak do niemieckiego miasta i zachowywali się jak w niemieckim mieście. Nie wiedzieli o Kutuzowie, nie wiedzieli że to będzie polskie miasto więc zrobili co zrobili. Miasto ocalało w 40%. Potem myśmy dołożyli swoje i tego co stare mamy w mieście może 20%. I nie ma co tu wymyślać jakichś nowych faktów. Dyskutowac mozna co najwyżej o intencjach.
Intencją Rosjan była zemsta na faaszystach i mścili się jak potrafili choćby demolujac nasze miasto.
A intencją nas, Polaków było zatrzeć kilkusetletnią niemieckość tych ziem. Teraz mamy chwilę refleksji że to co niemieckie może niekoniecznie trzeba było zniszczyć i zakopać. Sam pamiętam z jaką pogardą traktowało się wszystko co poniemieckie jeszcze w latach 70-tych. To co się mogło dziać zaraz po wojnie?
2161
#fobiak nieaktywny
28 marca 2014r. o 11:59
~ napisał(a): W trakcie tego nalotu na Bolesławiec spadły TRZY bomby. Rosjanie nie dysponowali jeszcze wtedy atomówkami więc miasto na pewno nie popadło w ruinę od tego "nalotu".
Wymyślasz kolejną bajkę, podobną do tej zacytowanej przeze mnie nieco wyżej.
Jeśli zaś chodzi o "święte miasto Kutuzowa" to nijak się mają do faktów. A fakty sa takie że walk w Bolesławcu nie było a miasto uległo zniszczeniu w okresie, gdy "opiekę" nad nim sprawowali Rosjanie.

popisz sobie te brednie na murach albo u krzysia ormowca, kazda przejezdzajaca formacja wojsk sowieckich przez boleslawiec oddawala czesc pod pomnikiem kutuzowa, mieli taki prikaz, rosjanie zaraz po wejsciu wyznaczyli specjalna grupe wojskowa, ktora jezdzila po dolnym slasku i niemczech w celu skompletowania muzeum bo niemcy wywiezli wszystko. masz zdjecie pokazujace rosjan przy odgruzowywaniu miasta czy nie masz? czy ty myslisz, ze bylo inne miasto w europie za ktorego oczyszczanie wzieli by sie osobiscie zwyciezcy?
zacznij myslec a nie zmyslac coraz to nowsze farmazony.
boleslawiec mogl byc mekka dla rosjan gdybysmy mieli wtedy madre wladze (te nowe) ale jak wiadomo, wladza nie moze byc madra
~ niezalogowany
28 marca 2014r. o 12:10
fobiak napisał(a): z tego co ja wiem to pierwszy nalot byl przed poludniem 10-tego zginal wtedy na mikolaja brody na podworku 5 letni chlopczyk, drugi byl o 14-stej ofiary nie sa mi znane.
Na którym podwórku? Tu gdzie Straż Miejska budynek wyburzono wiele lat po wojnie. Po drugiej stronie stare budynki stoją.
Wypowiedz się:
Jeśli zostawisz to pole puste przypiszemy Ci losową ksywę.
Publikacja czyichś danych osobowych bez zezwolenia czy użycie zwrotów obraźliwych podlega odpowiedzialności karnej i będzie skutkować przekazaniem danych publikującego organom ścigania.
Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i wypowiedzi, a osoba zamieszczająca wypowiedź może ponieść za jej treść odpowiedzialność karną i cywilną. Bolec.Info zastrzega sobie prawo do moderowania wszystkich opublikowanych wypowiedzi, jednak nie bierze na siebie takiego obowiązku. Pamiętaj, że dodając zdjęcie deklarujesz, że jesteś jego autorem i przekazujesz Wydawcy Bolec.Info prawa do jego publikacji i udostępniania. Umieszczając cudze zdjęcia możesz złamać prawo autorskie. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za publikowane zdjęcia.
REKLAMA Metrohouse zaprasza