U miejscowej ludności tj. z okolic Olesznej i Trzebienia Nazwa Pstrąże funkcjonuje od kilkudziesięciu lat i dotyczyła głównie części Strachowa gdzie były magazyny zbożowe. Osiedla opuszczone przez rosjan nie były wprawdzie wzorem dbałości, ale nie były zdemolowane. Po wyjeździe rosjan opuszczone obiekty opanowali szabrownicy. Wśród szabrowników były również ofiary śmiertelne (porażenie prądem, zawalenie konstrukcji stropu).
i od strony Trzebienia i Świętoszowa bo Pstrąże leży pośrodku a właściwie to kiedys było większe od Świętoszowa, widoczne jest to teraz nawet na mapach google.
~Jozekz Olesznej niezalogowany 15 maja 2014r. o 21:29
A dlaczego gmina się tym nie zajmie.Jezeli Trzebien należy do gminy B-c ,to chyba Pstraze również.Pamietam jak po wyjeździe Rosjan na drugi dzień do Pstraza przyjechal s.p Marek Kotanski i chciał przejąć ta miejscowość w celu uruchomienia roznych form pomocy społecznej .Monar,Osrodek dla samotnych matek z dziecmi.Chcial uruchomić fermy drobiu,produkcje pasz,ferme trzody chlewnej.Bylem świadkiem tych rozmow.Ale Urzad Gminy nie wyrzzil zgody.I w ciągu 3 miesięcy ludzie Strachow okradli.Bili się o kostke granitowa która wydzierali z ulic.Poczucie braku odpowiedzialności urzdnikow zawiodło.
fobiak napisał(a): ja sobie to zmyslilem bo chodzi o to aby sie to nie marnowalo, lepiej sprzedac za 1 zl niz wcale nic nie robic, mi chodzi o zagospodarowanie i przywrocenie liczby mieszkancow o tych, ktorych pognano.
Intencje masz dobre lecz pomysł raczej do d....
Widziałeś obecny stan tych budynków? Wyremontować te rudery będzie drożej niż zburzyć i zbudować na nowo. Kogo chciałbyś wpuścić na taką minę?
wg mnie koszt / mieszkanie 50.000
koszt nowego moze 200.000
to po co tam budowac
tu chodzi o cel i wykorzystanie kapitalu, ktory niszeje i jednoczesnie o pozyskanie srodkow z ue, na nowe nie dostaniesz
zachowujesz sie jak oligarcha z ukrainy, tu chodzi tylko i tylko o pstraze, kazde inne rozwiazanie nie biore pod uwage
Przejedź się tam z jakimś budowlańcem. 50 tys to może starczy na nowe instalacje, podłogi i malowanie. A przecież tam są pozawalane klatki schodowe, dachy z naruszoną konstrukcją, cała stolarka do wymiany, mury zawilgocone i zagrzybione. Taniej by było zburzyć i zbudować nowe. Ale w takim przypadku to myślę że znalazłaby się ciekawsza lokalizacja niż wśród poligonów.
Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i wypowiedzi, a osoba zamieszczająca wypowiedź może ponieść za jej treść odpowiedzialność karną i cywilną. Bolec.Info zastrzega sobie prawo do moderowania wszystkich opublikowanych wypowiedzi, jednak nie bierze na siebie takiego obowiązku.
Pamiętaj, że dodając zdjęcie deklarujesz, że jesteś jego autorem i przekazujesz Wydawcy Bolec.Info prawa do jego publikacji i udostępniania. Umieszczając cudze zdjęcia możesz złamać prawo autorskie. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za publikowane zdjęcia.